Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Pusztító orosz támadások Ukrajna-szerte

Események

Military activity of the Ukrainian army in the Donetsk region 2023, fire, Russia-Ukraine war , Soldiers, Ukraine, war,Donetsk Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna
DONETSK OBLAST, UKRAINE - JANUARY 06: Ukrainian soldiers are seen preparing for preparing for artillery fire on the Pisky frontline in Donetsk oblast, Ukraine on January 6, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 365. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
05:09
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:12
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Gyászos mérföldkőről beszélt az ENSZ-főtitkár

Elítélte Oroszországot az ukrajnai háború miatt az ENSZ főtitkára szerdán, amivel egy időben a szervezet közgyűlése kétnapos rendkívüli ülést kezdett a békét sürgető határozati javaslatról.

Antonio Guterres a közgyűlési vitát megnyitó beszédében hangsúlyozta: Oroszország nem érheti el célját erő alkalmazásával, és reményét fejezte ki, hogy - amennyiben Moszkva elszigeteltséget érez - eljön egy pont, amikor a nyomás akkora lesz rajta, aminek már nem tud ellenállni.

A diplomata úgy fogalmazott, hogy "ez az invázió egy támadás a közös lelkiismeret ellen is", az egyéves évfordulót pedig gyászos mérföldkőnek nevezte Ukrajna és a nemzetközi közösség számára. (MTI)

05:15
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Azonosították a bucsai tömegmészárlás több elkövetőjét

Az ukrán rendfenntartók már 91 orosz katonát azonosítottak, akik bűncselekményekben vettek részt a kijevi régióban található Bucsa városában - közölte Andrij Kosztyin ukrán főügyész szerdán, amerikai kongresszusi képviselőkkel a helyszínen tett látogatása alkalmával.

Kosztyin szavai szerint folyamatban van az összes érintett bíróság elé állítása. Azt mondta, hogy a megszállás alatt az orosz hadsereg több mint kilencezer háborús bűncselekményt követett el a kijevi régió bucsai járásában, aminek következtében több mint 1700 civil halt meg, ebből mintegy hétszázan Bucsában.A főügyész sajtótájékoztatóján kifejezte meggyőződését, hogy még az idén kihirdetik a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyészi hivatala által kezdeményezett, az ukrajnai orosz háborús bűnök ügyében indult nyomozás első eredményeit. Hozzátette, hogy az oroszok által Ukrajnában elkövetett háborús bűntettek döntő többségét - mintegy 99 százalékát - ukrán bíróságok fogják megvizsgálni, a nemzetközi intézmények "kiegészítő szerepet töltenek be". (MTI)

06:12
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA szerint Kína fegyvereket szállítana az oroszoknak

A Biden-kormányzat azt fontolgatja, hogy nyilvánosságra hozza azokat az értesüléseket, amelyek szerintük azt mutatják, hogy Kína vizsgálja annak lehetőségét, hogy fegyvereket szállítson Oroszország ukrajnai háborújának támogatására.

06:19
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Mariupolban

Két robbanás hallatszott az oroszok által megszállt Mariupolban február 22-én este - jelentette a Mariupoli Városi Tanács a Telegramon.

06:59
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Tavasszal érkezhetnek brit tankok Ukrajnába

A Challenger 2 harckocsik már tavasszal megérkezhetnek Ukrajnába - mondta Ben Wallace brit védelmi miniszter a Reutersnek adott interjújában február 22-én.

07:41
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Atomfegyvereit erősíti Oroszország

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Haza védelmezőinek napja állami ünnep alkalmából mondott beszédében az ország nukleáris erőinek megerősítésével fenyegetőzik – írta a The Guardian

"Mint korábban, most is fokozott figyelmet fogunk fordítani a nukleáris triász megerősítésére"- mondta Putyin, utalva a szárazföldi, tengeri és légi atomrakétákra.

Putyin közölte, hogy idén első ízben vetik be a Sarmat interkontinentális ballisztikus rakétákat - egy olyan fegyvert, amely több nukleáris robbanófej hordozására képes.

"Folytatjuk a levegőben telepített hiperszonikus Kinzhal rendszerek tömeggyártását, és megkezdjük a tengeren telepített Zircon hiperszonikus rakéták tömeges szállítását" - mondta Putyin.

08:10
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Nincs megállapodás az újabb orosz szankciókról

Az EU nem tudott megállapodni az Oroszország elleni új szankciókról, a tárgyalások folytatódnak - - jelentette a Reuters meg nem nevezett diplomatákra hivatkozva.

08:42
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5156 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4447 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta a legfrissebb adatokat közölve az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 42 ember, köztük 11 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

09:23
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Kína béketervet tesz közzé

Peking azt ígérte, hogy a héten, az invázió évfordulója előtt közzéteszi az ukrajnai konfliktusra javasolt politikai megoldást – írta a The Guardian.

A kínai kormány nem egyeztetett Kijevvel, amikor az ukrajnai orosz háborút lezáró béketervét készítette - közölte ehhez kapcsolódóan egy magas rangú ukrán tisztviselő névtelenséget kérve.

09:53
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok szerint invázióra készülnek az ukránok

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán hadsereg provokációra, a Dnyeszter Menti Köztársaság (Transznyitria) lerohanására készül. Az orosz tárca szerint az ukrán katonák orosz egyenruhát használnak majd. A védelmi minisztérium azt is hangsúlyozta, hogy szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet Ukrajna és a Dnyeszter Menti Köztársaság határán, és készek reagálni a helyzetnek megfelelően. (The Guardian)

11:29
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Újra járható a Krími híd

Az Izvesztija arról számolt be, hogy a terrortámadást követően sikerült kijavítani a károkat, így újra teljes egészében járható a Krími híd.

11:51
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz vadászrepülő zuhant le Belgorodban

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette a hírt, miszerint egy Su-25-ös vadászrepülőgép zuhant le a belgorodi térségben, a pilóta meghalt a balesetben, amelyet nagy valószínűséggel technikai hiba okozhatott - írja a Meduza.

12:03
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevben és Harkovban

A Meduza értesülései szerint robbanások voltak Kijevben, a helyi hatóságok közleménye szerint a légvédelem dolgozik, arról nem lehet tudni, hogy hány rakéta ért célba. Eközben Harkovban egy hivatalt talált el orosz rakéta, egy ember megsérült.

12:50
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin üzenete

Vlagyimir Putyin csütörtökön arról beszélt, hogy az állam szent feladata gondoskodni azokról, akik az országot védik. A névtelen katona sírjánál tartott ünnepségen Moszkvában az orosz elnök elmondta, hogy az ünnep az orosz haditengerészet és hadsereg történelmi hősiességét szimbolizálja. Hozzátette, hogy generációkon átívelő, megtörhetetlen kötelék van köztük és a haza között. Putyin emellett köszönetet mondott a második világháborúban harcoló veteránoknak, akik megvédték Oroszország függetlenségét és szabadságát.

13:24
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország továbbfejleszti nukleáris triádját

Oroszország idén tovább fejleszti nukleáris triádját, a hatóságok továbbra is prioritásként kezelik Oroszország védelmi képességeinek megerősítését - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, a haza védelmezőjének ünnepe alkalmából a fegyveres erők aktív és veterán tagjaihoz intézett köszöntőjében.

13:50
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Németország üzent a háborúról

Az ukrajnai háború nemcsak Ukrajna, hanem a világ legszegényebbjei elleni támadás is volt - mondta Svenja Schulze német fejlesztési miniszter Elefántcsontpart gazdasági fővárosában, Abidjanban csütörtökön.

Schulze Hubertus Heil német munkaügyi miniszterrel közösen látogatott el a nyugat-afrikai országba. Elefántcsontparti útjukat megelőzően a szomszédos Ghánát is felkeresték.

"A háború sokkhullámait, a magas élelmiszer-, műtrágya- és energiaárakat Nyugat-Afrika és a globális dél számos más országa is megérzi" - magyarázta Schulze.

Hozzátette: Németország minden erejével támogatja Ukrajnát, de a világ többi részéről sem feledkezett meg, és nem csökkentette, hanem inkább növelte a legszegényebb országoknak nyújtott támogatást.

A miniszter rámutatott: ezekben a konfliktusos időkben Németországnak barátokra és szövetségesekre van szüksége, Afrikában is.

14:14
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Svédország tankokat küldene

Svédország kész Leopárd harckocsikat küldeni Ukrajnának a megtámadott országnak nyújtandó újabb segélyszállítmány keretében - mondta az észak-európai ország védelmi minisztere a TT svéd hírügynökségnek.

Svédország a háború kirobbanása óta már jelentős katonai és humanitárius segélyt küldött Ukrajnának.
Pal Jonson svéd védelmi miniszter közölte, hogy az újabb szállítmány páncélozott gyalogsági harcjárműveket is tartalmaz, amellyel Svédország jelentősen hozzájárul az ukrán szárazföldi hadviseléshez.

A svéd kormány bejelentése szerint a katonai segélycsomag része lesz a fejlett Archer tüzérségi rendszer is, de a helyi parlament az ország 120 darab, német gyártmányú Leopard harckocsijából is küldene Ukrajnába.

14:47
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre közelebb az orosz hajók

Esetleges incidensek kockázatára figyelmeztetett az orosz flotta egyre erősebb jelenléte miatt a Földközi-tengeren Enrico Credendino tengernagy, a haditengerészet vezérkari főnöke, aki a parlament védelmi bizottságában szólalt fel csütörtökön.

Enrico Credendino hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború felerősítette a Földközi-tenger stratégiai szerepét.

Kijelentette, ami az ország biztonsági helyzetét illeti, az Ukrajnában zajló konfliktus a tengeren érezteti hatását, mivel "megdöbbentő mértékben emelkedett az orosz flotta hajóinak száma a Földközi-tengeren és a Fekete-tengeren, olyan mennyiségben, melyet a hideg háború idején sem lehetett tapasztalni".
Úgy vélte, magas számuk ellenére az orosz hajók jelenléte nem képvisel közvetlen fenyegetést Olaszország területére, de "jelentősen növeli a feszültséget".

15:26
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb cseh segély

A cseh kormány újabb katonai segélyszállítmányt hagyott jóvá Ukrajnának, és továbbra is küldeni fog felszereléseket a készletekből - közölte csütörtökön a védelmi miniszter.

Jana Cernochova beszámolója szerint tavaly óta a hadsereg eddig 38 harckocsit, 55 páncélozott járművet, négy repülőgépet és 13 önjáró löveget küldött.

Emellett a minisztérium katonai egészségügyi anyagokat, valamint sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi anyagokat, katonai felszereléseket, lőszert és alkatrészeket adományozott Ukrajnának.

16:17
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Itt az Európai Tanács üzenete

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács vezetői az ukrajnai háború kitörésének február 24-én esedékes első évfordulója alkalmából egységre, Kijev támogatására és a béke helyreállítására szólítottak fel.

A csütörtökön közzétett nyilatkozatot Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára, Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir izlandi külügyminiszter, az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöke, Tiny Kox, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke, valamint Leendert Verbeek, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatainak Kongresszusa elnöke írta alá.

16:54
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos ukrán veszteségek

Az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán mintegy 455 embert veszítettek, közülük több mint 210-en a Donyeck körzetében folytatott harcokban estek el - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A tábornok a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és objektumok között sorolt fel egyebek között egy Szu-25-ös repülőgépet, egy harckocsit, egy alacsonyan repülő célok bemérésére használt 35D6-os lokátort és hét hadianyag-raktárt.

17:23
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz támadás

Az orosz erők tüzet nyitottak csütörtökön a Harkiv megyei Kupjanszk térségére, eltaláltak egy adminisztrációs épületet, emberek rekedtek a romok alatt - közölte Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója a Telegramon.

Az előzetes adatok szerint az orosz csapatok Sz-300-as légvédelmi rakétákat lőttek ki. A kormányzó közölte, hogy az eltalált hivatali épület mellett egy ember megsérült, és legalább két ember rekedt a romok alatt. A mentést végzők a helyszínen dolgoznak. Szinyehubov hozzátette, hogy a reggeli órákban Kupjanszk városát is lőtték az oroszok, aminek következtében két nő sérüléseket szenvedett.

19:20
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán kormányzó: Az orosz erők Kupjanszk térségét lőtték, emberek rekedtek a romok alatt

Az orosz erők tüzet nyitottak csütörtökön a Harkov megyei Kupjanszk térségére, eltaláltak egy adminisztrációs épületet, emberek rekedtek a romok alatt - közölte Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója a Telegramon.

Az előzetes adatok szerint az orosz csapatok Sz-300-as légvédelmi rakétákat lőttek ki.

A kormányzó közölte, hogy az eltalált hivatali épület mellett egy ember megsérült, és legalább két ember rekedt a romok alatt.

A mentést végzők a helyszínen dolgoznak. Szinyehubov hozzátette, hogy a reggeli órákban Kupjanszk városát is lőtték az oroszok, aminek következtében két nő sérüléseket szenvedett.

20:33
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz katonai szóvivő: Donyeck környékén több mint kétszáz ukrán katona esett el

Az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán mintegy 455 embert veszítettek, közülük több mint 210-en a Donyeck körzetében folytatott harcokban estek el - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A tábornok a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és objektumok között sorolt fel egyebek között egy Szu-25-ös repülőgépet, egy harckocsit, egy alacsonyan repülő célok bemérésére használt 35D6-os lokátort és hét hadianyag-raktárt.

20:54
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Pedro Sánchez: Madrid tíz Leopard harckocsit ad Ukrajnának

Spanyolország tíz Leopard 2 típusú harckocsit ad hamarosan Ukrajnának - jelentette be Pedro Sánchez spanyol kormányfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Sánchez megerősítette Margarita Robles védelmi miniszter korábbi nyilatkozatát, miszerint Spanyolország hat harckocsit ad Ukrajnának, de hozzátette, hogy a jövőben ez a szám tízre növekszik.

Ezt az elkövetkező hetekben vagy hónapokban szándékozunk lebonyolítani - fűzte hozzá Sánchez az ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Zelenszkij üdvözölte a tényt, hogy Spanyolország is csatlakozott azon országok koalíciójához, amelyek ilyen típusú harckocsikkal látják el az ukrán hadsereget.

Megjegyezte, hogy már zajlik ukrán katonák kiképzése Spanyolországban a harckocsik használatára.

21:54
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

Aljakszandr Lukasenka: Fehéroroszország nem akar háborút, de kész megvédeni szuverenitását

Fehéroroszország a problémák békés rendezését szorgalmazza, de kész megvédeni függetlenségét és szuverenitását - jelentette ki csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a kínai sajtónak adott interjújában.

"Készek vagyunk országunk függetlenségét és szuverenitását megvédeni. Nem akarunk háborút. Azt szeretnénk, ha itt minden békés lenne" - ismertette a BelTA helyi hírügynökség az elnök szavait.

Mint mondta, Lengyelország, Litvánia és Ukrajna területén az utóbbi napokban nem látták jelét olyan csapatösszevonásoknak, amelyekkel belerángathatnák Fehéroroszországot a konfliktusba.

Hangsúlyozta: Minszk ezt pozitívan értékeli. Mindazonáltal készen állnak "nagyon komoly" választ adni egy esetleges külföldi agresszióra.

Hozzátette: ezt világossá tették a kijevi, a londoni és a washingtoni vezetésnek is. "Remélem, lesz alkalmam álláspontunkat a franciáknak is értésére adni, végtére is nukleáris nagyhatalom" - tette hozzá.

22:32
február 23, 2023
Vágólapra másolva!

A moldovai kormány elutasította a Dnyeszter menti ukrán diverziótervről szóló orosz jelentést

A moldovai kormány a Telegramon közzétett nyilatkozatban utasította el csütörtökön az orosz védelmi minisztérium állítását, amely szerint ukrán fegyveres alegységek - az Azov alakulat bevonásával - provokációt készítenének elő a szakadár Dnyeszter menti terület ellen.

Az orosz védelmi tárca korábbi közleménye szerint a tervezett ukrán beavatkozás ürügyéül a Dnyeszter menti területen állomásozó orosz csapatok állítólagos támadása szolgálna, ennek megfelelően az "ukrán diverzánsok" orosz katonai egyenruhába öltözve hajtanák végre a provokációt.

Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ szerint úgy nyilatkozott: a moldovai kormányt arra utasította a "Nyugat", hogy szakítson meg minden kapcsolatot a Dnyeszter-mente Moszkva által támogatott hatóságaival.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről