A betegellátást veszélyezteti és az orvosokat fenyegeti az orvosi kamara

Orvosnál talált gyerekpornó
Vágólapra másolva!
Szembemehet a hippokratészi esküvel a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a betegellátást is veszélyezteti azzal, hogy a törvényben meghatározott feladat ellátásától való tartózkodásra buzdítja az orvosokat. Ráadásul, mint a napokban kiderült, a MOK fenyegeti azokat a háziorvosokat, akik csatlakoznának az új ügyeleti rendszerhez, és etikai eljárás alá vont egy vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt is. A kormány is lépett az ügyben: a Belügyminisztérium által előterjesztett törvényjavaslat megszüntetné a kötelező kamarai tagságot.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi átalakítás részeként tervezett új orvosügyeleti rendszer bevezetése több vármegyében zajlik, azonban a Magyar Orvosi Kamara február elején arra szólította fel az alapellátó orvosokat, hogy ne írják alá az ügyeleti feladatellátási szerződést, vagy a szerződéseik felmondását helyezzék letétbe a kamaránál.

A kialakult helyzet miatt a Belügyminisztérium egy törvényjavaslatot terjesztett elő az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosításáról, amely megszüntetné a kötelező kamarai tagságot. A kormány indoklása szerint erre azért van szükség, mert

a MOK a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való alkotmányos alapjog érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor – hatalmával visszaélve – nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket.

Az orvosi kamara nyíltan fenyegette az orvosokat, és ez a legsötétebb kommunista időszakot idézte - így fogalmazott Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény keddi expozéjában.

Mint kiderült ugyanis, a MOK etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, miután tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról kollégáinak.

Az eljárást aggályosnak nevezte Békássy Szabolcs, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos. Békássy az MTI megkeresésére telefonon úgy nyilatkozott: a MOK egyértelműen deklarálta, hogy az ügyeleti ellátórendszer átalakításának szükségességével egyetért, és azokat az ellátásszervezési szempontokat is jóváhagyta, amelyek mentén az új ügyeleti struktúra előbb Hajdú-Bihar vármegyében állt fel, majd pár napon belül Győr-Moson-Sopron, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben is megkezdi működését.

Ugyanakkor a MOK szakmai támogatása ellenére ezt használja nyomásgyakorló eszközként "egyéb érdekérvényesítő képességük fenntartása érdekében"

- fogalmazott.

Az orvosi kamara visszaélésszerű magatartása veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát Forrás: Origo

A kormány szerint az orvosi kamara visszaélésszerű magatartása veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát, ami erkölcstelen.

Ugyanis, ha egy háziorvos ellen etikai eljárást kezdeményez a MOK, akkor az érintett orvos nem praktizálhat.

A MOK egyébként cáfolta, hogy nyomást gyakorolna az orvosokra, ezt azonban egy, az Index birtokába került levél cáfolta.

A levelet a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Szijjártó László írta, és ebben az áll, hogy szerinte, aki az új ügyeleti struktúra mellett van, „az sztrájktörő" és „eladja a jövőjét egy tál lencséért".

Az orvosi ügyeleti rendszer átalakítása kapcsán felmerült fenyegetések kapcsán már a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda is nyomoz. A police.hu a minap arról írt, hogy az új orvosügyeleti rendszer bevezetése, az átalakítási folyamat „nem mindenki tetszését nyerte el, és ennek a jogszerűség keretein túlmutató stílusban és tartalommal adtak hangot”.

A fentiekkel kapcsolatban több orvos is kapott olyan üzeneteket, melyek a hivatásuk gyakorlásával összefüggésben próbálják – akár fenyegetéssel – befolyásolni döntésüket, a kérdéssel kapcsolatos véleményüket.

A hatóság most azt vizsgálja, hogy történt-e bűncselekmény.

Azt, hogy a kamara akciója veszélyezteti a biztonságos betegellátást, még maga a kamara is elismerte. A MOK titkára ugyanis a Népszavának adott interjújában úgy fogalmazott, hogy „nem lehet hatékonyan olyan nyomásgyakorlást végigvinni, amely nem csapódik le a betegeken is.”

Sok orvos nem ért egyet a kamarával

„Amennyiben az orvosok eddig a Magyar Orvosi Kamara kommunikációja miatt nem írták alá az ügyeleti szerződést, akkor a [kamarai tagságról szóló] törvénymódosítás megkönnyebbülést, nyugalmat eredményezhet, és az orvosok visszatérhetnek a praktizáláshoz.

nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója.

Mint mondta, azokat, akik részt vennének az ügyeleti rendszerben, árulással vádolják meg.

Az OMSZ főigazgatója példaként elmondta, gyermekügyeleti rendszerben érintett orvosok jelezték, hogy semmiképp nem szeretnének szembemenni a kamarával, de hivatásukat ellátnák, ezért inkább önkéntes alapon, ingyenesen letöltött munkaórákat ajánlottak fel a mentőszolgálatnak, hogy ez ne legyen a MOK által támadható.

Később azonban jelezték, hogy a győri kollégákkal egyeztetve visszaléptek ebből az önkéntes szerződésből is, mert nem szeretnének erre a csatamezőre tévedni.

Az érintett kollégák nem szeretnék, hogy velük statuáljon példát a kamara.

Szerinte ezért a törvénymódosítás lehetőséget ad majd az orvosok számára, hogy folytassák a praktizálást.

erről Szilágyi István beszélt az M1-nek. A Győrben praktizáló címzetes gyermekgyógyász cáfolta a MOK aggályait, miszerint az új rendszer zavart okoznak a betegellátásban. Szerinte az átszervezések miatt akár csökkenhet is a felesleges beteg-orvos találkozók száma.