Korlátozzák a megvásárolható zöldség-gyümölcs mennyiséget

Grocery Shopping Young Couple at Store Human Relationship Couple Heterosexual Couple Young Couple Male Men Young Men Female Women Young Women Concepts Choice Using Senses Looking Choosing Consumerism Retail Moving Activity Commercial Activity Shopping Foo
An attractive young adult couple browses fruits and vegetables at their local organic supermarket. The man reaches up to help the smiling woman reach something on a high shelf.
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában több nagy szupermarket is korlátozást vezetett be a megvásárolható zöldségek és gyümölcsök számában, ahogy a szigetországot egyre nagyobb áruhiány sújtja.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia legnagyobb szupermarketjei, köztük a Tesco, az Asda, az Aldi és a Morrisons is korlátozták egyes zöldségek és gyümölcsök értékesítését.

A brit kormány szerint a korlátozások elsősorban az európai és afrikai kedvezőtlen időjárásnak tudhatók be, ez vezetett ugyanis áruhiányhoz

–írja a BBC.

Emellett a magas villamosenergia-árak is kedvezőtlen hatással vannak az Egyesült Királyságban és Hollandiában, üvegházakban termesztett növényekre.

A Tesco és az Aldi közölte, a brit vásárlók fejenként csupán három darabot vásárolhatnak olyan termékekből, mint a paradicsom, a paprika és az uborka.

Az Asda a paradicsom és a paprika mellett a fejes és a zacskós saláta, a brokkoli, a karfiol és a málna esetében is mennyiségi korlátozást vezetett be. A Morrisonsnál a vevők uborkából, paradicsomból, salátából és paprikából is csak két darabot vásárolhatnak fejenként.

Egyre súlyosabb a zöldség- és gyümölcshiány Nagy-Britanniában Forrás: AFP/Justin Tallis

Más szupermarketek is érintettek az áruhiányban, azonban egyelőre mások még nem jelentettek be mennyiségi korlátozásokat a vevőik számára.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy mivel a kisebb zöldségesek sem jutnak hozzá megfelelő mennyiségű áruhoz, ezért gyakran ők is a nagyobb szupermarketeknél vásárolnak be, növelve a készlethiányt.

A jelenlegi helyzet hátterében az áll, hogy az Egyesült Királyság a téli hónapokban a paradicsom mintegy 95 százalékát, és a saláták 90 százalékát importálja, a legtöbbet Spanyolországból és Észak-Afrikából. Dél-Spanyolországot azonban szokatlanul hideg időjárás sújtotta, Marokkóban pedig áradások sújtották a termést.

Emellett az észak-afrikai országban a súlyos viharok miatt a szállítmányozás is akadozott.

Ez végül oda vezetett, hogy Marokkó február elejétől megtiltotta a paradicsom, a hagyma, valamint a burgonya nyugat-afrikai országokba irányuló kivitelét, hogy ezzel próbálja megvédeni az Európába irányuló exportot.

A brit szupermarketek sorra vezetik be a mennyiségi korlátozásokat a vásárlóik számára Forrás: Photo Mix/Pixabay

Az Egyesült Királyság az év ezen időszakában a hazai termelőktől és Hollandiából is kap némi terményt. A magas villamosenergia-árak miatt viszont a gazdák mindkét országban visszafogták az üvegházak használatát.

A Brit Kiskereskedelmi Konzorcium várakozásai szerint

az áruhiány csak néhány hétig fog tartani. Ha ugyanis brit termesztési szezon megkezdődik, akkor a szupermarketek könnyebben találnak majd maguknak alternatív forrásokat.

A múlt héten Therese Coffey, a szigetország környezetvédelemért, élelmiszeriparért, valamint vidékfejlesztésért felelős minisztere azt mondta, hogy a nehéz helyzet még „körülbelül 2-4 hétig fog tartani". Egyes brit termelői csoportok azonban ennél pesszimistábbak, és van, aki úgy véli, hogy egyes gyümölcsök és zöldségek esetében a hiány akár májusig is fennmaradhat.