Milyen előnyökkel jár az, ha az egyetemi évek alatt munkába állunk?

Vágólapra másolva!
Nem mindenki teheti meg azt, hogy az egyetemi évei alatt élvezze a papa-mama hotel előnyeit, így sokan már az egyetem első szemeszterében munkába állnak. Nézzük meg, milyen előnyökre tehetünk szert azzal, ha korán kezdjük a munkát!
Vágólapra másolva!

Első lépés a diákmunka

Kevés olyan diák van, aki részmunkaidőben, nem diákként dolgozik, hiszen a munkáltatóknak számos kedvezmény jár akkor, ha diákot alkalmaznak. Emiatt a legtöbb tanuló először valamilyen diákmunka után néz, hiszen így azért könnyebb lesz boldogulni a diákévek alatt, ha van miből finanszírozni a lakhatást és az étkezést.

Eleinte nyilván még nem nagyon válogatnak a diákok, hiszen még csak most ízlelgetik a munka világát. Viszont ahogy telnek a szemeszterek az egyetemen, annál jobban nézik meg, hogy az adott diákmunka később számíthat-e releváns tapasztalatként, vagy inkább csak arra jó, hogy azt mutassa a jövőbeli munkáltatója felé, hogy már egyetemen sem volt rest, elment dolgozni.

Forrás: elements.envato.com

Második lépés: kóstolgatás a munkalehetőségek között

Van, aki eladóként próbálja ki magát, egy fürdőszoba szalonban

Rengeteg diák megy el különféle boltokba pénztárosnak, eladónak vagy épp vásárló segítőnek, ami tipikusan egy olyan szakma, ahol rengeteg emberrel kell egy nap foglalkozni. Sok tapasztalatot lehet itt is gyűjteni, és ez kiváló lehetőség arra, hogy megtanulja a diák, hogyan kell kezelni a problémás ügyfeleket.

Viszont akinek ez tetszik, az nem feltétlenül egy élelmiszerboltban helyezkedik el, főleg ha szereti az esztétikus belsőépítészetet, elmehet például egy fürdőszoba szalon közeli üzletébe dolgozni, ahol rengeteg szakmai ismeretet is begyűjthet. Ez főként azok között népszerű, akik hasonló szakon tanulnak az egyetemen. Ebben az esetben ez kiváló referencia lesz később az önéletrajzukban.

Van, akinek az ingatlanos állások jönnek be

Számos olyan főiskolás vagy egyetemista van, aki kényszerből elmegy egyetem alatt dolgozni egy ingatlanos céghez, és számára is meglepő módon annyira jól megy neki a munka, hogy komolyan elgondolkodik azon, hogy egyáltalán megéri-e, ha az iskolapadban marad. Sosem lehet tudni, mit hoz az élet, és ha ez jól megy, akár félre is lehet tenni a fizetést későbbi tanulmányokra.

Az ingatlanpiac persze folyton változik, emiatt lehetne ellenérvként azt mondani, hogy ez a szakma bizonyos időszakban jól fizet, máskor pedig hónapokig nem sikerül eladni vagy kiadni egy ingatlant sem. Viszont, ha az egész éves átlagot nézzük, akkor ez tipikusan egy olyan szakma, ahol fiatalként is jól lehet keresni, akár hosszú távon is.

Van, aki a hagyományos irodai munkát próbálja ki

Sok kissé sablonos irodai diákmunka van, például borítékolás vagy fénymásolás, viszont vannak olyan vállalatok, akik szeretik már egyetem alatt elkötelezni a diákokat, és az ilyen típusú munkák helyett inkább komplexebb irodai munkát ajánlanak fel, hátha megtetszik nekik, és diploma után ott maradnak.

Az ilyen cégek betekintést nyújtanak a diákoknak a cég ERP vállalatirányítási rendszer mély bugyraiba, megtanítják nekik, hogyan kell egy óriási adatbázist kezelni, illetve komplett képet kapnak arról, hogy mit csinál a beszerző, a logisztikus, a termékkezelő, a bérszámfejtő vagy a számlázó. Ez pedig hatalmas előny, hiszen a legtöbb munkaadó elvárja ezeket az ismereteket az állásinterjúk során.

Óriási előny a munkaerőpiacon a diákmunkából származó tapasztalat

Sok friss diplomást hallani panaszkodni, hogy nem talál állást, mert a HR-esek első szűrőjén elbuknak, ami a szakmai tapasztalat. Például vidéken ez még nagyobb nehézséget jelent, hiszen ott nem akkora a választék, mint például a fővárosban.

De azért nem kell kétségbe esni! Ha például a határ menti térségekben nézelődünk, akár külföldi állások közül is válogathatunk a hazaiak mellett. Ausztriában például sok olyan cég van, aki kifejezetten a fiatalokra vadászik. Viszont ahhoz, hogy egyetem után gyorsan el tudjunk helyezkedni, muszáj, hogy legyen némi munkatapasztalatunk - ha nem is releváns -, különben akármilyen jók a kilátások, mindig azokat választják majd a munkaadók, akik már dolgoztak valahol.