LMBTQI barát ügyvédeket toboroz a Háttér Társaság, Brüsszelben is érzékenyítenek

lmbtq, szivárványos zászló
Vágólapra másolva!
A Tűzfalcsoport legfrissebb tényfeltáró cikkében leleplezik az újabb brüsszeli érzékenyítési kísérletet, valamint a Hattér Társaság tevékenységét.
Vágólapra másolva!

Szexuális irányultság és ingatlanügyek

A tegnapi napon az ügyvédség, illetve annak egy része meglehetősen zavaros levelet kapott a Háttér Társaság nevű szervezettől, amelyben előadták, hogy ők közhasznú, országos működési körű civilszervezet, amely több mint két és fél évtizede dolgozik a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (továbbiakban: LMBTQI) emberek jogegyenlősége és társadalmi elfogadása érdekében.Tevékenységünk középpontjában "az LMBTQI embereket segítő szolgáltatások nyújtása áll: telefonon és interneten elérhető információs és lelkisegély-szolgálatot, személyes segítő szolgálatot, jogsegélyszolgálatot, HIV/AIDS megelőzési programot, valamint archívumot és könyvtárat működtetünk. Állandó programjaink mellett foglalkozunk érdekérvényesítéssel, kutatásokkal, képzésekkel, és kulturális és közösségi események szervezésével is."

A felhívásban megjelölt kérdőív alapvetően az ügyvéd szakmai munkáját, tevékenységi területeit firtatja, illetve a képzési felhívásnak is jut hely a dokumentumban.

A levelükben azt állítják, hogy az utóbbi időben egyre gyakoribbak azok a megkereséseik, amelyekben LMBTQI személyek olyan mindennapos jogi ügyeik intézésében kérnek segítséget, amelyek nem hátrányos megkülönböztetéssel függenek össze (?) , de célszerű lehet az adott jogviszonyt érintő ügyben az ügyvédi közreműködés valamilyen formája. Ilyenek különösen: ingatlan elidegenítésével kapcsolatos ügyletek, vagyonjogi viták, különböző végintézkedések készítése, képviselet polgári ügyekben, sértetti vagy terhelti képviselet nyújtása büntetőügyekben.

Annak érdekében, hogy az LMBTQI személyek joghoz való hozzáférését segítsék, olyan ügyvédeket keresnek, akik hivatásbeli kötelezettségeiken túlmenően kifejezetten szívesen vállalnak "ilyen természetű ügyeket."

Brüsszel is érzékenyítene

Újra érzékenyíthetik ösztöndíjjal az ügyvédeket annál a szervezetnél, ahova a kormányt nyíltan bíráló, időközben kilépett - korábban Országos Bírói Tanács tag - bíró vezetőnek ment. A recept egyszerű: szakmai képzéseknek álcázott ideológiai agymosással hálóznak be embereket, hogy megnyerjék őket saját ügyüknek. Lehetőleg minél több területet lefedő tréningeket szerveznek, illetőleg ilyen szervezeteket hoznak létre.

Az Európai Jogi Akadémia (ERA) székhelye Trierben, Németországban van. Az ERA az egyetlen olyan továbbképzési intézmény, amelyet az Európai Parlament kezdeményezésére maga az Európai Bizottság hozott létre, még 1992-ben, amikor felismerték, hogy a folyamatosan változó európai jog egy olyan fórum létrehozását igényli, ahol a gyakorló jogászok – bírák, ügyészek és más jogász hivatásrendek képviselői – megvitathatják annak aktualitásait.

Ennek keretében került megszervezésre az EU által finanszírozott „ERA Fiatal Jogászok Akadémiája". A tíznapos intenzív tanfolyam keretében magánpraxisban dolgozó fiatal ügyvédeknek nyújtanak képzést az európai jogterületeiből. Négy akadémiára kerül sor 2023-ban és 2024-ben. „A projekt hozzájárul az uniós jog hatékony és koherens alkalmazásához a magánpraxisban dolgozó fiatal ügyvédek körében Európa-szerte" – írják a friss felhívásban.

Minden tanfolyam tizenhárom „tanórából" áll, amelyek gyakorlat orientálták lesznek, a képzési módszerek terén az előadásoktól a csoportos gyakorlatokig mindenféle forma előfordul, a témákat pedig uniós és nemzeti jogi szakértők, köztük tapasztalt magánpraxisban dolgozó ügyvédek mutatjákmajd be. A fiatal jogászokat elviszik majd a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára és a luxembourgi Európai Unió Bíróságára is.

A szervezet 2016-ban konferenciát szervezett, amelynek kapcsán előadták, hogy a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LMBT) jogi státusza számos országban jelentős változásokon ment keresztül, de továbbra is rendkívül összetett és nehéz az érintettek számára. A házasságkötéshez vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséhez való jog egy tagállamban ütközik az LMBT-személyek jogaival, amikor gyakorolják a szabad mozgáshoz való jogukat.

"Ugyanez igaz bizonyos szülő-gyerek kapcsolatokra is" - rögzítették.