Folytatódnak a véres harcok, új frontvonalat készítenek elő Zaporizzsja területén

Események

Horizontal orosz ukrán háború
Sz-60-as légvédelmi gépágyút üzemeltető ukrán katona Bahmut közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 391. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
05:00
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:13
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Két amerikai bombázó repült az orosz határ felé

Március 20-án a Nyugati katonai körzet légvédelmi erőinek radarberendezései a Balti-tenger felett szolgálatot teljesítve két légi célpontot észleltek, amelyek az Orosz Föderáció államhatára irányába repültek - közölte az orosz védelmi tárca a Telegram üzenetküldő alkalmazásban, megnevezve, hogy a célpontok az amerikai légierő B52H stratégiai bombázói voltak.

A közlemény szerint egy Szu-35-ös vadászgép a határsértés megelőzése érdekében emelkedett a levegőbe, és "miután a külföldi katonai repülőgép eltávolodott az Orosz Föderáció államhatárától, az orosz vadászgép visszatért bázisrepülőterére".

A tárca hozzátette, hogy a Szu-35-ös repülése szigorúan megfelelt a légtérhasználat nemzetközi szabályainak. "Az Orosz Föderáció államhatárának megsértése nem megengedett" - áll a közleményben.

05:28
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás semmisített meg orosz rakétákat a Krím-félszigeten

Az ukrán katonai hírszerzés szerint egy robbanás semmisített meg orosz Kalibr cirkálórakétákat, miközben azokat vasúton szállították Dzsankojban, a Krím északi részén.

A Kalibr rakétákat az orosz fekete-tengeri flotta számára fejlesztették. Tengeri célpontok ellen 375, szárazföldi célpontok ellen 2500 km a hatótávolságuk.

06:02
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónok támadhattak a Krímben

Az észak-krími Dzsankoj városának oroszok által telepített vezetője azt mondta, hogy drónok támadták meg a területüket. Egy 33 éves férfit kórházba szállítottak, miután egy repesztől sérülést szenvedett. Nem tett említést arról, hogy katonai célpontok sérültek volna. Több épület kigyulladt és károk keletkeztek az elektromos hálózatban - mondta Ihor Ivin.

Korábban Ukrajna adott ki jelentést a krími robbanásról, amiben szerinte orosz Kalibr rakéták semmisültek meg, de nem mondta ki egyértelműen, hogy ő áll a támadás mögött.

Oroszország legutóbb 2022 októberében vádolta Ukrajnát, amiért dróntámadást hajtott végre a fekete-tengeri flotta ellen a krími Szevasztopol kikötővárosában. A közlemény szerint kilenc drónt használtak egy hadihajót megrongáló csapás során. Ukrajna nem vállalta a felelősséget a támadásért.

06:34
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz csapatkivonást akarnak elérni az ukránok

Bármilyen jövőbeli béketervnek meg kell követelnie Oroszországtól, hogy vonja ki csapatait Ukrajna egész területéről – hangsúlyozta Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára. A kínai „béketerv" sikeres végrehajtási formulájának tartalmaznia kell Ukrajna „szuverenitásának, függetlenségének és területi integritásának" visszaállítását – írta Danilov a Twitteren.

06:45
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. március 20-án az ukrán-magyar határszakaszon 4072 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3702 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül 33 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

07:17
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Kijevbe tart a japán kormányfő

Fumio Kishida japán miniszterelnök Kijevben találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – jelentette az NHK japán műsorszolgáltató. A jelentésben meg nem nevezett források szerint Kishida már befejezte indiai útját, és úton van Ukrajnába.

07:48
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Összeülhet az ENSZ BT

Oroszország azt tervezi, hogy április elején informális ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Oroszországba vitt ukrán gyerekek "valódi helyzetéről" – írja az Associated Press. A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen gyermekek elrablásával kapcsolatos háborús bűnök miatt, de Vaszilij Nebenzia orosz ENSZ-nagykövet hétfőn azt állította, hogy az ügyet „teljesen felfújták".

08:33
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez lehet a második Bahmut

Ukrán tisztviselők ma arra figyelmeztettek, hogy Avdiivka városa hamarosan "második Bahmut" lesz.

Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a múlt héten azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin csapatai most megpróbálják teljesen bekeríteni Bahmutot, most pedig az ukrán Tavria katonai parancsnokság szóvivője kijelentette, hogy egyetért a brit minisztérium értékelésével, miszerint Oroszország nyomást gyakorol az Avdiivka felé vezető utánpótlási vonalakra, ahogyan azt Bahmut környékén tette.

09:12
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán offenzívára figyelmeztetett Prigozsin

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője levélben figyelmeztette Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy küszöbön áll egy ukrán offenzíva, amelynek célja, hogy elvágja erőit a kelet-ukrajnai orosz csapatok fő egységétől.

A sajtószolgálata által közzétett levélben Prigozsin azt mondta, hogy a nagyszabású támadást március végére vagy április elejére tervezik az ukránok.

Ez volt az első alkalom, hogy nyilvánosságra hoztak egy Prigozsin és Sojgu közti levelet.

09:43
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

A japán kormányfő Kijevbe érkezett

Kisida Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik, hogy

kifejezze tiszteletét az ukrán nép bátorsága és türelme iránt, amely Zelenszkij elnök vezetése alatt kiáll hazája védelméért, valamint Japán és a G7-országok vezetőjeként szolidaritásáról és rendületlen támogatásáról biztosítsa Ukrajnát

- írta a japán külügyminisztérium közleményében.

A megbeszélésen Kisida

határozottan elutasítja majd Oroszországnak a status quo egyoldalú, inváziós, erőszakos megváltoztatását, és megerősíti, hogy elkötelezett a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelmére

- olvasható a közleményben.

Kisida látogatásával Japán elkötelezettségét szeretné kifejezni a háború sújtotta ország támogatása mellett a G7-csoport májusi hirosimai csúcstalálkozója előtt. 

10:17
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Három települést ágyúztak az oroszok

Az orosz erők március 20-án támadást indítottak három közösség ellen Szumi megyében – jelentette a regionális igazgatás. Az orosz csapatok egész nap ágyúzták Krasznopillia, Yunakivka és Bilopillia közösségeit.

Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Március 19-én az orosz erők aknavetőkkel és tüzérséggel csapást mértek másik hét falura. Áldozatok ott sem voltak.

11:01
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Nincs bizonyíték kínai fegyverszállításra

Az ukrán katonai hírszerzés szerint nincs bizonyíték arra, hogy Kína fegyverekkel látná el Oroszországot.

Andrij Jusov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője szerint Oroszország kereskedelmi forgalomban kapható kínai gyártmányú drónokat vagy katonai felhasználásra alkalmas mikroáramkörökkel ellátott civil termékeket vásárolt. Az államközi támogatást azonban nem erősítették meg.

11:46
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna cáfolta az áldozatok számát

Olekszij Danilov ukrán nemzetbiztonsági és védelmi miniszter az Interfax Ukraine-nak adott interjújában cáfolta a Politico azon állítását, hogy az ukrán katonák közül 100 ezren haltak meg a teljes körű orosz háború kezdete óta.

Március 15-én a Politico amerikai tisztségviselőkre hivatkozva 100 ezer fölé tette az ukrán áldozatok és sebesültek együttes számát.

Teljes felelősséggel kijelentem, hogy nincs 100 ezer katonaáldozatunk. Ez lehetetlen. A katonaságunk tudja a pontos számot, az elnök is tudja. A háború alatt ez zárt információ, de a 100 ezres szám teljesen valótlan.

– mondta Danilov az Interfax Ukrajnának.

Danilov szerint a veszteségek aránya egy a héthez, egy a nyolchoz, és egy a 10-hez Ukrajna javára.

12:28
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Megszólalt a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze

A Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze kijelentette, hogy a világnak „kitartásra van szüksége" a nemzetközi jog érvényesítéséhez, és bíróság elé állítja az ukrajnai háborús bűnökkel vádolt személyeket.

Mindezt négy nappal azután mondta, hogy a bíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Karim Khan azt kérte a Kremltől, hogy engedjék haza az Oroszországba elrabolt ukrán gyerekeket.

12:55
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Több pénzt kért a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze egy hétfői londoni konferencián többletforrást kért az ukrajnai orosz háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozói munkájának finanszírozására. Az ICC költségvetését nem növelték annak ellenére, hogy 40 nyomozó dolgozik Ukrajnában.

13:42
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Norvégia 8 db harckocsit szállított Ukrajnába

Norvégia nyolc Leopard 2A4 harckocsit szállított Ukrajnának – közölte fegyveres erőinek szóvivője. Az Oroszországgal az Északi-sarkvidéken határos Norvégia bejelentette, hogy további négy speciális célú harckocsit is küld, a pontos kiválasztás attól függ, hogy Ukrajnának mire van a legnagyobb szüksége.

14:17
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Wagner-elítéltek a fronton

Az orosz irányítású katonai magánvállalkozó, a Wagner úgy toborozta az elítélteket, hogy csatlakozzanak az Ukrajna elleni háborúhoz, hogy kegyelmet és szabadon bocsátást ígér nekik.

A feltétel csak annyi, hogy fél évet túl kell, hogy éljenek a fronton.

Az összes elítélt mintegy fele meghalt vagy megsebesült - írja a minisztérium.

15:00
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország több ukrán régiót is támad

Az elmúlt 24 órában Oroszország támadásokat indított Herszon, Harkov és Donyeck megyék ellen, amelyeknek három halálos áldozata és tíz sebesültje volt.

15:19
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Kína igényt tart az orosz olajra

A kínai kormány szerint Oroszország 2023-ra Peking vezető nyersolajszállítójává fog válni. Az év első két hónapjában Oroszország napi 1,94 millió hordóval látta el Kínát, ami jelentős növekedés 2022 azonos időszakához képest.

15:55
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Kínai drónok a fronton

Kína az ukrajnai háború kezdete óta több mint 12 millió dollár értékben küldött drónokat Oroszországnak - írja a New York Times. Közel 70 kínai exportőr 26 különböző márkájú kínai drónt-t adott el Oroszországnak a háború kezdete óta.

16:54
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán szárazföldi erők parancsnoka: Továbbra is heves harcok dúlnak Bahmutnál

Változatlanul heves harcok zajlanak a Donyeck megyei Bahmutnál, az orosz csapatok Bahmut központja felé igyekeznek előrenyomulni, de az ukrán erők feltartóztatják őket - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka kedden a Telegramon.

Folytatódik Bahmut védelme, heves harcok zajlanak a teljes arcvonalon a keleti erőcsoport felelősségi övezetében - fogalmazott a parancsnok, aki ehhez még hozzátette, hogy az orosz erők jelentős veszteségeket szenvednek a térségben, katonákat, felszerelést és fegyverraktárakat is beleértve.

Kifejtette, hogy a 24. dandár tüzérsége erőteljes csapásokat mér az orosz állásokra, a 80. dandár deszantosai pedig visszatartják az ellenség támadásait.

Az ukrán határőrszolgálat kedden arról számolt be, hogy lelőttek egy orosz megfigyelő drónt Bahmut légterében.

17:49
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz külügy: Washington, London, Párizs és Berlin nem lehet közvetítő

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem pályázhatnak a semleges közvetítő szerepére az ukrajnai békefolyamatban, mivel részesei az Oroszország elleni konfliktusnak - közölte az orosz külügyminisztérium az állami hírügynökséggel.

A tárca a müncheni biztonsági konferencia korábbi elnöke, Wolfgang Ischinger azon javaslatára reagált, amelynek értelmében fel kell állítani egy kapcsolattartó csoportot az ukrajnai "békefolyamat elindítására", amiben Washingtonnak, Londonnak, Párizsnak és Berlinnek is szerepet kell vállalnia.

Hivatalosan nem tudunk erről a kezdeményezésről (csak a sajtóból). Mindazonáltal Ischinger elképzelése jogosan vet fel kérdéseket. Mindenek előtt azért, mert mind a négy említett ország maga is részese az Oroszországgal fennálló konfliktusnak, amely Ukrajna területén folyik - közölte a tárca.

19:00
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Peking: Az USA-nak nincs alapja Kínára ujjal mutogatni

Az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy újjal mutogasson Kínára, még kevésbé, hogy hibáztassa Kínát - jelentette ki kedden a kínai külügyi szóvivő.

Vang Ven-pin ezt arra válaszul mondta, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn úgy fogalmazott: Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai látogatásával "diplomáciai fedezéket" nyújt a háborús bűnök oroszországi elkövetéséhez.

"Nem Kína idézte elő az ukrajnai válságot. Nem is részese a válságnak, és egyetlen félnek sem adott fegyvereket" - jegyezte meg Vang. Mindezt kiegészítette azzal, hogy szinte nincs olyan konfliktus Európában és a világon, amelyhez az Egyesült Államoknak ne lenne köze.

"A béke védelmezőjeként tünteti fel magát, "miközben folyamatosan juttat fegyvereket a csataterekre" - jegyezte meg a szóvivő.

19:43
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

A fehérorosz állambiztonsági szolgálat körözést indított a Hrodnában megölt terrorista segítőinek elfogására

A fehérorosz állambiztonsági szolgálat (KGB) büntetőeljárást indított terrorcselekmény előkészítése miatt, és körözést indított a Hrodnában megölt külföldi terrorista esetleges segítőinek kézre kerítésére - közölte kedden Kansztancin Bicsek, a KGB nyomozati igazgatásának helyettes vezetője.

Az állambiztonsági szolgálat vasárnap közölte, hogy egy terrorcselekményre készülő fegyveres külföldivel végeztek, aki beszivárgott az ország területére.

Az akkori tájékoztatás szerint az automata fegyverekkel és kézigránátok felrobbantásával fegyveres ellenállást tanúsító külföldit a lengyel határ melletti Hrodna városában lőtték le.

20:15
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz-kínai nyilatkozat: Elfogadhatatlanok a nemzetközi jog felváltására tett kísérletek

Elfogadhatatlanok azok a kísérletek, amelyek a nemzetközi jog általánosan elismert elveit és normáit "szabályokon alapuló rend" gyakorlatával próbálják felváltani - áll a keddi moszkvai orosz-kínai csúcstalálkozón elfogadott közös nyilatkozatban.

A Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök vezette megbeszélést követően kiadott dokumentumban a felek elítélték az erőpolitikát, a hidegháborús gondolkodásmódot és a tömbökön alapuló konfrontációt.

A dokumentumban Moszkva üdvözölte Pekingnek az ukrajnai válság politikai és diplomáciai eszközökkel való rendezésében játszott pozitív szerepét, és megerősítette elkötelezettségét az "egy Kína" elve mellett.

21:14
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Magyar Levente fogadta Pavlo Klimkin volt ukrán külügyminisztert

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára kedden fogadta Pavlo Klimkin volt ukrán külügyminisztert Budapesten - közölte a KKM az MTI-vel.

Az államtitkár a megbeszélést követő sajtónyilatkozatában elmondta: a találkozón áttekintették a magyar-ukrán kapcsolatok elmúlt körülbelül tíz évét, és "azokat a momentumokat, amelyek előállítottak egy olyan helyzetet ebben a kapcsolatrendszerben, amely korábban nem volt jellemző".

"Súlyos viták terhelték ezt a kapcsolatrendszert, elsősorban az ukrajnai magyar kisebbség jogi helyzete körül" - fogalmazott.

Magyar Levente kiemelte: áttekintették, hogy milyen lépéseket tudnak tenni ma és a közeljövőben annak érdekében, hogy "az ukrán-magyar kapcsolatok politikai síkon is visszaterelődjenek abba az egészséges helyzetbe, amiben voltak a 2010-es évek közepe előtt".

22:13
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

A Kijev melletti Bucsába látogatott a japán kormányfő

Kisida Fumio japán miniszterelnök keddi ukrajnai látogatása során felkereste a Kijev megyei Bucsát, azt a települést, amelyben kijevi vádak szerint orosz katonák számos súlyos atrocitást követtek el a helyi lakosok ellen az Ukrajna elleni támadás kezdetén.

"A világ megdöbbent, amikor egy éve ártatlan civileket gyilkoltak meg Bucsában. Látván ezt a helyet, valóban nagy haragot érzek emiatt az atrocitás miatt" - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál a Reuters beszámolója alapján Kisidát.

A miniszterelnök koszorút helyezett el Bucsában a helyi templomnál, majd egyperces néma csenddel és meghajlással tisztelgett a halottak emléke előtt.

05:34
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.