Megvan a Magyar Külügyi Intézet új elnöke

Gladden J. Pappin, Gladden Pappin, a University of Dallas professzora
US assistant professor of politics at the University of Dallas, deputy editor of American Affairs, and permanent research fellow and senior adviser of the Center for Ethics and Culture at the University of Notre Dame, Gladden Pappin delivers a speech during the "Convention de la Droite" in Paris on September 28, 2019. (Photo by Sameer Al-Doumy / AFP)
Vágólapra másolva!
Gladden J. Pappin lett a Magyar Külügyi Intézet új igazgatója.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban a Kormányzati Tájékoztatási Központ hírt adott, Magyarország kormánya a Külügyi és Külgazdasági Intézet megújításáról és megerősítéséről döntött. A megújulás célja, hogy az Intézet hatékonyabban támogathassa a miniszterelnök külpolitikai stratégiai döntéshozatali munkáját, és megerősítse eddig is végzett tevékenységeit: az akadémiai világ és a nemzetközi agytrösztök információinak becsatornázását, illetve a magyar külpolitika alapvetéseinek szélesebb és szakmai közeggel való megismertetését, valamint a nyilvánossággal való aktív kommunikációt a nemzetközi eseményekről - olvasható az intézet honlapján.

A külpolitikai szakmai műhely visszatér a 2014-es átszervezés előtt használt nevéhez, és Magyar Külügyi Intézetként folytatja munkáját.

Megváltozik a kormányzati kapcsolódási pont is: a Külgazdasági és Külügyminisztériummal való szoros kapcsolat fenntartása mellett a jövőben a miniszterelnök politikai igazgatóján keresztül segíti a kormányzati munkát, jogállását tekintve állami tulajdonú gazdasági társaságként.

Gladden J. Pappin lett a Magyar Külügyi Intézet új elnöke Forrás: AFP/Sameer Al-Doumy

A szervezet új elnöke Gladden J. Pappin lesz, aki a politikatudomány és a nemzetközi kapcsolatok nemzetközi szakértője. Az MKI új, magyar és amerikai állampolgárságú elnöke a Harvard Egyetemen doktorált, majd a Dallasi Egyetemen oktatott, illetve évek óta a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója.

A Magyar Külügyi Intézetben folytatja a munkát az eddigi vezetés: Schőberl Márton vezérigazgatóként, dr. Baranyi Tamás pedig az intézet szakmai tevékenységéért felelős stratégiai igazgatóként. Az Intézet kutatási igazgatója dr. Eszterhai Viktor lesz.

A Magyar Külügyi Intézet új működési formájához szükséges Felügyelő Bizottságot nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek alkotják majd: a Bizottság elnöke Balla János volt nagykövet, volt miniszterelnöki főtanácsadó, tagjai pedig Győri Enikő volt nagykövet, európai parlamenti képviselő, valamint dr. Szerdahelyi István diplomata, Magyarország szöuli nagykövete lesznek.