Napokon belül eldőlhet a legfontosabb csata, ezzel akár a háború is

Ukrajna, Bahmut, Donyeck, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború, ágyú, tüzérség, katona
DONETSK OBLAST, UKRAINE - APRIL 13: Ukrainian soldiers of the 80th brigade camouflage their artillery position in the direction of Bakhmut as Russia- Ukraine war continues in Donetsk Oblast, Ukraine on April 13, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Hónapok óta az egyik stratégiai fontosságú terület a háborúban Bahmut. Véres harcok dúlnak a megszerzéséért, és mindkét fél mindent meg akar tenni a teljes ellenőrzésért. Bár a nyugati szakértők és vezető katonák többször is azt mondták, hogy Bahmut csupán szimbolikus jelentőségű, Zelenszkij egy interjúban azt mondta, hogy ha az ukrán fegyveres erők nem nyerik meg a Donyeck megyei Bahmut városáért vívott csatát, erősödni fog az Ukrajnára nehezedő nemzetközi és országon belüli nyomás annak érdekében, hogy számára elfogadhatatlan kompromisszumokat kössön Oroszországgal. Hetek óta óriásiak a veszteségek, az oroszok pedig egyre közelebb vannak ahhoz, hogy elfoglalják Bahmutot, lehet, hogy már csak napokon, esetleg órákon múlik a város elfoglalása.
Vágólapra másolva!

A háború kritikus szakaszába ért, az ukrán hadsereg az elmúlt hetekben az összeomlás szélére került annak ellenére is, hogy a nyugati hatalmak és Brüsszel folyamatos fegyverszállítmányokkal és dollármilliárdokkal próbálják elnyújtani a konfliktust. A helyzet mostanra annyira súlyos lett a fronton, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Varsóba utazott, hogy a lengyelek segítségét kérje, miközben Emmanuel Macron és Ursula Von der Leyen Kínában lobbiztak annak érdekében, hogy Hszi Csin-ping segítsen békét teremteni Oroszország és Ukrajna között.

Az ukrán elnök attól tart, hogy amennyiben elveszítik Bahmutot, a nyugati szövetségesek is kihátrálhatnak mögüle, és a végén a saját népe válthatja le a sorozatos kudarcokat követően.

Zelenszkij néhány hete még arról beszélt, hogy Bahmutot nem fogják védeni az utolsó emberig, ha közel a vég, akkor feladják a várost. Ez viszont egyszerűen már nem fér bele, sem a nyugati szponzorok, sem pedig az ukránok számára, ezért Zelenszkij úgy döntött, hogy a hadsereg minden erejét Bahmut megvédésére fókuszálja, még akkor is, ha az oroszok már gyakorlatilag körbevették a várost, és közben más fontos településeket is támadnak, ráadásul a városban már nem él senki.

Bahmut elvesztése így azt jelentené, hogy hiába volt eredetileg csak szimbolikus jelentőségű, az ukrán összeomlás Zelenszkij makacssága miatt visszafordíthatatlan lesz.

Az ukrán elnök azt is mondta, hogy ha magától nem hajlandó megkezdeni a tárgyalásokat, akkor saját népe fogja rákényszeríteni erre, ha Bahmut elesik.

MIVEL A VÁROS OROSZ KÉZRE KERÜLÉSE MÁR CSAK IDŐ KÉRDÉSE, EZÉRT ZELENSZKIJ MEGTESZI A SZÜKSÉGES LÉPÉSEKET HATALMA ÉS MESÉS VAGYONA MEGTARTÁSA ÉRDEKÉBEN.

Áttörés Bahmutnál

Ahogyan arról már beszámoltunk, az Orosz Fegyveres Erők rohamosztagainak sikerült áttörniük az O-0506-os országútra, amely Bahmut és Csaszov Jar települések csomópontjait köti össze.

Az ukrán hadsereg igyekszik megakadályozni a pozíció megerősítését

- írta április 20-án a Ruszkaja Veszna. Közben arról is hírek érkeztek, hogy a Wagner-csapatok előrenyomulnak Bahmut nyugati részében, ahol továbbra is heves harcok folynak.

Orosz szóvivő: Csapás érte az ukrán Bahmut csoport egyesített törzsét

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve azt közölte, hogy csapást mért az ukrán fegyveres erők Bahmut csoportjának egyesített törzsére az orosz hadsereg Kosztyantyinivka község közelében. Az oroszok szerint magában Bahmutban, a város nyugati részén ejtőernyősök által biztosított, a légierő és a tüzérség által támogatott orosz rohamegységek folytatták a harci tevékenységet.

Az orosz tábornok az ukrán fegyveres erőknek az egyetlen nap alatt elszenvedett emberveszteségét mintegy 625 főben nevezte meg, akik közül a 470-et is elérhette azoknak a katonáknak a száma, akik a Donyeck körzetében, többek között Bahmutban vívott harcokban estek el.

Az ukrán és az orosz fegyveres erők rendkívül véres csatákat vívnak a lerombolt keleti Bahmut városában, de a Kijev-barát erők továbbra is kitartanak

– ezt közölte az ukrán hadsereg. Oroszország pedig azt jelentette, hogy a légideszant csapatok által támogatott Wagner-zsoldos egységek további két várostömböt foglaltak el.

Kudarcba fulladtak az ukrán ellentámadások Bahmutban

Az ukrán alakulatok ellentámadást hajtottak végre Bahmutban, hogy megpróbálják megállítani a Wagner-csoport offenzíváját. A Wagner-csapatok mindegyik ellentámadást visszaverték, az ukrán csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek.

AZ OROSZ ERŐK BAHMUT TÖBB MINT 80 SZÁZALÉKÁT ELLENŐRZIK

- mondta Vaszilij Dandykin katonai szakértő az Izvesztyija című lapnak.

Ukrán harcos Bahmut közelében Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Zelenszkij: ha elesik Bahmut, drámai helyzetbe kerülhet Ukrajna

- vélekedett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AP hírügynökségnek adott, az Ukrajinszka Pravda hírportál által szerdán idézett interjúban. Zelenszkij kijelentette, hogy bahmuti vereség esetén az ukrán társadalom kompromisszumot fog követelni.

- mondta Ukrajna elnöke, de ehhez még hozzáfűzte, hogy ő egyelőre nem érez ilyen nyomást.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelytettes a Telegramon közölt bejegyzésében úgyszintén kijelentette:

az oroszok a legnagyobb támadóképességeiket Bahmut irányában összpontosítják, és ezzel párhuzamosan propagandamédiájukban a Bahmutért vívott harcok témájára próbálják áthelyezni a hangsúlyt.

Teszik ezt annak érdekében, hogy aláássák az ukránoknak az ország katonai vezetésébe vetett bizalmát a város védelmére vonatkozó parancsokat illetően. Szavai szerint az orosz média a bahmuti helyzetet "apokaliptikusként" mutatja be, a városért vívott csatákat pedig "olyan tényezőként, amely végső soron befolyásolja a háború menetét".

Ukrán katonák lőnek egy M777-es tarackkal Bahmut közelében Forrás: AFP/Aris Messinis

Hozzátette: Oroszország úgy véli, képes megijeszteni az ukrán társadalmat, hogy az végül nyomást gyakoroljon a katonai-politikai vezetésre a védekező műveletek leállítását követelve. Szerinte ennek érdekében a megszállók egyebek mellett azt az üzenetet terjesztik, hogy Bahmutot nem érdemes megtartani, mert szinte mindent körülvett az orosz hadsereg, az ukrán erők hősiességét pedig felfújja az ukrán propaganda. Emellett az ukrán elnököt és Olekszandr Szirszkijt, az ukrán szárazföldi erők parancsokát igyekeznek vég nélkül lejáratni, és konfliktust próbálnak gerjeszteni az ukrán katonai vezetésben - jegyezte meg.