A zuhany alatt verték agyba-főbe a meztelen magyar focibírót

3 Chinese top referees arrested in soccer graft crackdown bribe China corruption graft referee scandal Vertical
--FILE-- Chinese referee Zhou Weixin is escorted by a policeman after a match between Shaanxi Guoli FC and Qingdao Yizhong FC at the China League One 2003 in XiAn, northwest Chinas Shaanxi province, March 24, 2002. Three top mainland soccer referees have been arrested amid speculation that another senior sports official has been implicated in the ongoing crackdown on corruption. Lu Jun, a previous winner of the Golden Whistle award as the mainlands best referee, and two other international-level referees, Huang Junjie and Zhou Weixin, had been arrested and police had seized the proceeds of their alleged crimes, China Football Association (CFA) chief Wei Di told the Peninsula Morning Post. The report said police planned to detain more CFA officials and referees linked to bribery allegations against the three top referees. The deepening crackdown on soccer-related crime was ignited by an anonymous letter sent to mainland media on December 15. (Photo by Wang jindong / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Vágólapra másolva!
Óriási port kavart a napokban Busai Attila esete, aki az NB III-as BKV Előre játékosaként a Kisvárda II elleni meccs után lefejelte, majd megütötte a találkozó játékvezetőjét. Busait hat évre tiltotta el az MLSZ Fegyelmi Bizottsága. Busai esete különleges, de nem számít teljesen egyedinek. A játékvezetők sok esetben voltak már támadások áldozatai, a meccseken tapasztalható felfokozott hangulatnak, egy-egy téves ítéletek köszönhetően, de a feldühödött szurkolók miatt is. A hazai és nemzetközi színtéren sem egyedi eset, hogy támadás áldozata lesz egy-egy játékvezető, de olyan is előfordult már, hogy bíró támadt játékosra vagy éppen nézőre. Híres bíróverésekből és egyéb súlyos támadásokból készítettünk összeállítást.

Bíróverés az NB I-ben

Ma már szerencsére ritkán kell ilyesmivel foglalkozni az NB I kapcsán, hiszen a bírók elleni atrocitások inkább az alsóbb vagy a megyei osztályokban fordulnak elő, de az utánpótlásmeccseken is gyakoribbak a kelleténél. 2006-ban még egészen más viszonyok uralkodtak az NB I-ben, amikor Bede Ferencnek kellett észnél lennie.

2006 májusában az MTK 2-1-re fordított az Újpest ellen, és ezt a lila-fehérek szurkolói nem tudták elviselni. Többen a pályára rontottak, megütötték a játékvezetőt, és kapott néhány MTK-játékos is. Előbb egy fehér pólós drukker rohant oda Bede Ferenc sporttárshoz, majd kis üvöltözés után jól mellbe lökte, aztán egy mezbe öltözött emberke buzdult fel társa cselekedetén, és a lökést is felül-, azaz alulmúlva behúzott egyet a játékvezetőnek. Néhány pillanattal később már annyi nekivadult egyén volt a pályán, hogy az MTK-játékosok is menekülni kezdtek. Valódi vesszőfutás volt ez, hátuk mögött harminc - kétajtós szekrény méretű - ember loholt, az öltözőkijáróban pedig egy kisebb, de legalább annyira erőszakos fanatikus várt rájuk, aki több futballistának is odasózott.

Bede Ferencnek is volt gondja a szurkolókkal Fotó: Tuba Zoltán [origo]

„Kicsit meglepődtem, hogy a szurkolók beugráltak, nem gondoltam volna, hogy ez lesz a vége, nem volt benne a meccsben.

Szerencsére nem volt náluk kés vagy hasonlóan veszélyes tárgy, mert el lehet képzelni, mi történik, ha még ilyesmivel is fel vannak szerelkezve" – mondta a meccs után Bede a Nemzeti Sportnak.

Egy súlyos eset az utánpótlásból

2003-ban egy utánpótlásmeccset követően verték meg brutálisan Bozai Balázst Soroksáron a Soroksár-ESMTK U19-es mérkőzés után.

A partjelzők kirohantak segítségért, és a soroksáriak néhány futballistája - köztük a kiállított játékossal - bejött az öltözőbe, csakhogy nem védelmeztek, hanem beálltak a verekedő főrendező mellé. Eléggé megalázó volt, ugyanis meztelenül voltam a helyiségben, miközben öten agyba-főbe vertek. Aztán az egyik labdarúgó - miközben egy ütés miatt dőltem előre - térddel az orromat is megrúgta. Közben levertük a radiátort is, amelynek kiálló darabja súlyosan felsértette a lábamat, azóta csak sántítani tudok.

s az orromban a porc eltörött. Annyit még elmondanék, hogy a rendőrségnek megneveztem a tetteseket, de az ügyvédem tanácsára az újságban csak a vizsgálat után beszélhetek erről" – mondta akkor az áldozat a Nemzeti Sportnak.

Amikor korábbi NB I-es focista verekedett

A korábban az NB I-ben is szerepelt kapus, Romeo Mitrovic a bosnyák NK Bratstvo Gracanica együttesében gurult be, amikor a játékvezető sárga lapot adott neki. Mitrovic nem díjazta az ítéletet, nemes egyszerűséggel ököllel megütötte a bírót. A játékvezető gyorsan menekülőre fogta, egészen a felezővonalig hátrált. A feldühödött kapust csapattársai próbálták megfékezni.

Véletlenül is lehet pofozni

Februárban egy inkább vicces jelenetet láthattunk az NB I-ben, amikor Zierkelbach Péter, a Puskás Akadémia–Paks mérkőzés játékvezetője véletlenül szájon vágta Sajbán Mátét, aki padlót is fogott.

Brutális bíróverés Encsencsen

2011-ben az Encsencs–Geszteréd megyei harmadosztályú labdarúgó-mérkőzésen az egyik encsencsi védő egy lesgól miatt vesztette el a fejét, és úgy megverte a bírót a 2-0-s vendéggyőzelemmel végződő mérkőzés 90. percében, hogy az nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a játékvezető-asszisztensét sem kímélte, alaposan megrúgta. A bíró rövid ápolás után folytatni tudta a meccset, és csak a kétperces hosszabbítás után fújta le a meccset. A bíróverés ügyében rendőrségi nyomozás is indult, az MLSZ megyei fegyelmi bizottsága pedig öt évre eltiltotta a játékost.

Ausztrián át menekült a bíró hazáig

Ugyancsak egy megyei harmadosztályban történt egy rendkívüli eset, amikor a Répcevis-Csapod mérkőzés hajrájában a hazaiak kapura törő játékosát felrúgta a csapodi kapus. A bíró tizenegyest ítélt, ami után a kapus heves reklamálások közepette megütötte. A bíró azonnal véget vetett a meccsnek, a felháborodott vendégek elől pedig úgy kellett kimenekíteni a pályáról, hogy egészen Ausztrián át menekült hazáig.

- mondta Bozsoki András Répcevis első embere.

A csapodi kapust végül két évre és két hónapra tiltották el.

Úgy megverték a bírót, hogy le sem tudta fújni a meccset

A körzeti bajnokságban szereplő mendei csapat már két fordulón is túljutott a Magyar Kupában, amikor a megyei első osztályú Tápiószentmártont fogadta 1999-ben. A helyiek nagyon bíztak az újabb sikerben, így felfokozott hangulatban várták a meccset. Sokáig gól nélküli döntetlenre állt a meccs, ami a mendeiek továbbjutását jelentette volna, ám a hosszabbításban megszerezte a vezetést a Tápiószentmárton, a káosz pedig ezt követően robbant ki a pályán. A hazaiak kapusa óriási sprintbe kezdett, majd rávetette magát a félpályánál dermedten figyelő játékvezetőre. A kapus csapattársai, sőt még a nézők is úgy gondolták, hogy nem maradhatnak ki ők sem a bíróverésből, így Fischoff Jonathan játékvezetőnek még arra sem volt ideje, hogy lefújja a meccset.

"Fejsérüléseket szenvedtem, túl vagyok a tüzetes orvosi vizsgálaton, és a rendőrség hivatalból feljelentést tesz a támadóim ellen. Nem kívánom senkinek azt a mendei délutánt. Pedig a meccs, bár feszült légkörben zajlott, nem volt durva.

Végül az öltözőbe menekültünk a két partjelzővel, s az időközben kiérkező rendőrök menekítettek ki bennünket. Senki sem segített nekem. Kész csoda, hogy így megúsztam. Agyon is verhettek volna" – mondta a megvert bíró.

Egy hétvége alatt két bíróverés

Nyolc évvel ezelőtt két labdarúgó-mérkőzést is félbe kellett szakítani egy hétvége alatt Baranyában, mert a játékosok rátámadtak a bírókra. Az Olasz-Versend mérkőzésen 3-2-es hazai vezetésnél a bíró egy percen belül két versendi focistát állított ki, ami alaposan kiverte a biztosítékot a vendégeknél, ugyanis rátámadtak a játékvezetőre, kiverték a kezéből a lapot és verni kezdték. A bíró az eset után azonnal lefújta a meccset a 76. percben. A Merenye és a Csertő összecsapása még ennél is korábban, már a 39. percben félbeszakadt, mert a csertőiek súlyos sportszerűtlenséget követtek el. A vendégeknél az egyik játékos piros lapot kapott, ami után a csertői kapus, aki a testvére volt a kiállított játékosnak, elhagyta a kapuját és a bíróra támadt, megrugdosta és megütötte.

Eltörte a bíró kezét a dühös focista

Nem csak a magyar futballpályákon, de külföldön is „divat" a bíróverés. A Slobodna Dalmacija című horvát napilap 2009-ben arról számolt be, hogy a megyei bajnokságban az egyik játékos eltörte az őt kiállító bíró kezét. Az eset a Mladost Sucuraj-Poskok mérkőzésen történt a Hvar szigeti regionális bajnokságban, amikor az 51. percben a rutintalan 21 éves Alen Jaksic játékvezető felmutatta a piros lapot a hazaiak játékosának, Jurij Petricevicnek.

– mondta a bíró.

Pofonok és rohamrendőrök a perui káoszban

A perui San Simón-Sporting Cristal 2014-es bajnokija meglehetősen eseménydús volt, ugyanis öt gól is esett a találkozón, ami azonban mégsem emiatt maradt emlékezetes. A Sporting Cristal a 96. percben szerezte meg a vezetést egy szabadrúgásból, ami után a sereghajtó San Simón játékosai teljesen elvesztették a fejüket és a lefújást követően dühükben a bíróra és annak segítőire támadtak. A káosz miatt rohamrendőröknek kellett közbeavatkozniuk, de a San Simón stábjának egyik tagjának még így is sikerült egy jókorát behúznia a játékvezetőnek.

Egy kisfúi robbantott ki tömegverekedést

A Platense-Basánez uruquayi U19-es bajnoki mérkőzésen szintén hatalmas balhé volt. A 2017-es botrány a meccs hajrájában tört ki, amikor a játékvezető mindkét csapatból kiállított egy-egy labdarúgót, mire a nézőtérről egy tíz év körül fiú köveket kezdett dobálni a pályára. A találkozó ellenőre figyelmeztette a fiút, hogy hagyja abba, mire annak édesapja nekiesett az ellenőrnek, majd legalább húszan csatlakoztak. A tömegverekedésből nem maradhattak ki a játékosok sem, a találkozón ténykedő partjelzőnő próbálta megvédeni a szövetségi ellenőrt, aki történetesen a barátja volt, ám őt is megverték. Bár egyikük sem szenvedett komoly sérülést, az Uruguayi Labdarúgó-szövetség az eset után átmenetileg felfüggesztette az ország összes bajnoki küzdelmeit felfüggesztette.

Piros lap miatt verték halálra a futballbírót

Az eddigieknél is brutálisabb eset történt tavaly El Salvadorban, ugyanis egy amatőr mérkőzésen José Arnoldo Amaya bírót úgy megverték, hogy később a kórházban belehalt a sérülésibe. A bírót második sárga lap után kiállította az egyik játékost, majd először csak vitatkoztak a játékosok a bíróval, de aztán a szóváltás elfajult. A salvadori rendőrség egy embert tartóztatott le a bíró megölése miatt.

Klubtulajdonos verte meg a bírót

Olyan is előfordult már, hogy nem a játékosok, vagy a szurkolók vesztették el az önuralmukat a pályán. 2016-ban a kolumbiai labdarúgó-bajnokság élvonalában szereplő Boyaca Chico tulajdonosa, és egyben másodedzője, Eduardo Pimentel az Atletico Nacional elleni döntetlen után megütötte Luis Sanchezt bírót, aki kiállította a meccsen az egyik játékosát, a tulajdonos szerint azonban tévesen és ezt nyomatékosítani is szerette volna.

Beszámolók szerint Pimentel megragadta a nyakánál fogva a játékvezetőt, és az ököllel gyomron ütötte. Az egyesület társalapítója nem először került összeütközésbe a játékvezetőkkel, ám a bíróverés miatt évre kitiltották az összes kolumbiai futballstadionból, ráadásul még 3,2 millió forintnyi pénzbüntetést is kiróttak rá.

Brutálisan lefejelték a női partjelzőt

Tavaly áprilisban a brazil ötödosztályú Desportivo Ferroviaria együttesének vezetőedzője, Rafael Soriano a Nova Venezia elleni mérkőzés félidejében berohant a pályára, hogy számonkérjen egy ítéletet a játékvezetőn. A női asszisztens, Marcielly Neto megpróbálta lenyugtatni a feldühödött edzőt, aki erre lefejelte. A játékvezető azonnal kiállította az edzőt, akit a mérkőzés után a saját klubja is kirúgott.

Megunta a reklamálást, nemiszerven rúgta a játékost

Olyan is előfordult már futballmérkőzésen, hogy a játékvezető lépett föl agresszíven. Áprilisban a mexikói América és a Club León összecsapásán pattanásig feszültek az idegek, így a hazai csapat egyenlítő gólja komoly indulatokat váltott ki. A 65. percben Fernando Hernández Gomez játékvezető reklamálás miatt mindkét csapat egy-egy játékosának kiosztott egy sárga lapot. A dühös vendégek megrohamozták a bírót, aki egy idő után megunta, hogy szavakkal nem sikerült csillapítania a kedélyeket, tettekkel próbálkozott és ágyékon térdelte Lucas Romerót.

Mexican League - Referee hits a player on purpose with his knee
by u/porygon3000 in soccer

A világ legjobb bajnoksága sem tökéletes

Az angol Premier League-ből két esetet is ki lehet emelni, csak a mostani szezonból. A Fulham focistája, Aleksandar Mitrovic esett neki a játékvezetőnek a Manchester United elleni bajnokin. Kavanagh játékvezetőt addig lökdöste a szerb, ameddig piros lapot nem kapott és még egy kicsit tovább is.

A Liverpool játékosát, Andy Robertsont Constantine Hatzidakis partjelző könyökölte le az Arsenal elleni meccs félidejében. A spori esetét vizsgálják, de azóta sem közreműködhetett újra meccsen, nem lennénk meglepve, ha ezúttal a játékvezető kapna eltiltást.

A címlapi képünk illusztráció.