Ukrajna-szerte intenzív támadásban az oroszok

Események

Ukrajna, háború, Donyeck, Bahmut, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, tank,
Ukrainian servicemen clean the cannon of their tank on a position near the frontline city of Bakhmut, Donetsk region, on April 29, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 431. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
08:17
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

08:20
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Figyelmeztet az orosz zsoldoscsapat vezetője

A várható ukrán ellentámadás végzetes lehet Oroszország számára - mondta Jevgenyij Prigozsin az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője egy interjúban. Prigozsin arra is panaszkodott, hogy nincs elég lőszerük, a szükségesnek csak mintegy 10-15 százaléka áll rendelkezésükre. (The Guardian)

08:24
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Tartják magukat az ukránok Bahmutban

Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint csapataik tartják Bahmut város egy részét. "Az ellenség képtelen átvenni az ellenőrzést a város felett, annak ellenére, hogy minden erejét beveti a harcban" -  mondta Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes.

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy vasárnap négy háztömböt foglaltak el Bahmut nyugati részén - írja a Reuters, amely független forrásból nem tudta megerősíteni az állítást.

08:55
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5266 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7466 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

09:34
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevben

Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak tájékoztatása szerint a légvédelem működik. Felszólították a lakosokat, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

10:10
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

18 rakétát lőttek ki az oroszok Ukrajnára

Tizennyolc cirkálórakétát lőttek ki ma az oroszok Ukrajnára, ezekből 15-öt megsemmisített az ukrán légvédelem - közölte Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka. A maradék három sorsáról nem közölt információt.

11:11
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ide vezetett a sorozatos orosz parancsnokváltás

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszeres parancsnokváltásai aláásták Moszkva képességét arra, hogy egységes hadjáratot folytasson Ukrajnában - írja a konfliktusról készített legfrissebb értékelésében az amerikai ISW elemző cég.

11:45
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Halottak, sebesültek Herszonban

Egy ember meghalt, három másik pedig megsebesült az elmúlt napban Herszon régióban az orosz ágyúzás következtében - közölte a régió közigazgatása a Telegramon. A sebesültek között egy gyermek is volt. (The Guardian)

12:17
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

34 sérültje van a Pavlograd elleni rakétatámadásnak - videó

Harmincnégy ember, közöttük öt gyermek sérült meg az ukrajnai Pavlograd várost ért éjszakai rakétatámadás után – közölte a Suspilne ukrán állami műsorszolgáltató. Az orosz támadás egy lőszerraktárat vett célba, de lakóházakat is eltalált.

12:45
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Elképesztő védelmi rendszert építenek ki az oroszok

Tavaly nyár óta Oroszország az általa ellenőrzött ukrajnai területeken és saját határvidékein is a világon évtizedek óta a legkiterjedtebb katonai védelmi művek rendszerét építette ki - írta a brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentésében.

Képfelvételek azt mutatják, hogy Oroszország különösen nagy erőfeszítéseket tett a megszállt Krím északi határának megerősítésére - írja a jelentés, hozzátéve, hogy Oroszország "több száz mérföldnyi lövészárkot ásott jóval a nemzetközileg elismert orosz területen belül, többek között Belgorod és Kurszk térségében".

A védelmi munkálatok "rávilágítanak az orosz vezetők mély aggodalmára, hogy Ukrajna jelentős áttörést érhet el" - mondta a védelmi minisztérium, bár hozzátette, hogy "egyes munkálatokat valószínűleg a helyi parancsnokok és civil vezetők rendeltek el, hogy megpróbálják népszerűsíteni azt a hivatalos narratívát, hogy Oroszországot Ukrajna és a NATO "fenyegeti".

13:17
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

A nyugati országok aggódnak, hogy Ukrajna nem eléggé felkészült egy ellentámadásra

A nyugati országok aggódnak az ukrán fegyveres erők ellentámadásra való felkészületlensége miatt.

Az ukrán hadseregnek nincs ideje a minőségi katonai kiképzésre, és nincs elegendő lőszere sem, ami az ellentámadáshoz szükséges.

Az ukrán fegyveres erők szerint több nyugati fegyverre van szükségük ehhez.

13:54
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán egységek vasbeton óvóhelyeket építenek Herszonban

Az ukrán hadsereg vasbeton óvóhelyeket épít Herszonban, mintegy erődítménnyé alakítva a várost. Erről Alekszandr Malkevics, az orosz közkamara média- és tömegkommunikációs bizottságának elnökhelyettese számolt be a TASZSZ-nek.

"(...) A kijevi hatóságok döntése szerint 10 vasbeton óvóhelyet telepítenek, állítanak fel Herszonban közterületeken, piacok, vasútállomások közelében. Ezeket a tervek szerint a következő napokban helyezik üzembe. Nem világos, hogy mik ezek a vasbeton óvóhelyek" - mondta.

Szerinte az ukrán egység így "egész városrészeket ítél pusztulásra, mert felszereléseket és katonai egységeket helyeznek el lakott területen". "Ugyanakkor a kijevi hatóságokat nem érdekli mi lesz a városlakókkal" - tette hozzá Malkevics.

14:16
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők mintegy 140 ukrán célpontot támadtak Krasznoliman irányában

A Központ haderőcsoport tüzérségi egységei az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) mintegy 140 célpontját találták el Krasznoliman irányában. Közölte Olekszandr Szavcsuk, a Közép-csoport sajtóközpontjának vezetője a TASZSZ-szal.

Hozzátette a támadás következtében az ellenség jelentős személyi és felszerelési veszteségeket szenvedett el.

14:45
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább 34-en sérültek meg, köztük öt gyerek a pavlohradi támadásban

A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója újabb áldozatokról számolt be az ukrán Pavlohrad városa ellen indított éjszakai támadás után.
A támadásban egy lőszerraktárat, lakóházakat és otthonokat vettek célba. Emellett 34-en, köztük öt gyerek megsérült.

15:21
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna azt tanácsolja állampolgárainak fogadják el az orosz útlevelet a "túléléshez"

Fogadják el az orosz útlevelet a "túléléshez" - tanácsolta Ukrajna emberi jogi biztosa az orosz megszállás alatt álló régiókban élő állampolgároknak.

Dmytro Lubinets figyelmeztette az ukránokat, hogy Oroszország "fizikai nyomást" fog gyakorolni rájuk, hogy biztosítsák az okmányok elfogadását - jelentette az Ukrinform.

Múlt héten Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi a megszállt területeken azoknak az ukrán állampolgároknak a kitoloncolását, akik július 1-jéig nem fogadták el az orosz útlevelet - adta hírül a Liga.net.

"Úgy gondolom, hogy minden ukrán állampolgárt, aki megtagadja az orosz útlevelet, egyszerűen letartóztatnak" - mondta Lubinyec az Ukrinformnak.

Elmondta azt is, hogy "kategorikusan ellenzi" az arra irányuló javaslatokat, hogy az ukrán kormány büntesse azokat a polgárokat, akik elfogadják az útlevelet. Hozzátette ez a túlélés záloga.

16:03
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij beszélt Új-Zéland miniszterelnökével

Ukrajna elnöke elmondta, hogy az elnökkel megvitatták a „védelmi és humanitárius kérdésekben folytatott további együttműködést", valamint „a csendes-óceáni térség országai további konszolidációjának szükségességét".

„Telefonbeszélgetésem volt Chris Hipkins új-zélandi miniszterelnökkel. Megköszöntem Új-Zélandnak, hogy részt vett katonaságunk kiképzésében. Számítunk a folytatásra, valamint a védelmi és humanitárius kérdésekben való további együttműködésre. Megvitattuk a csendes-óceáni térség országai további konszolidációjának szükségességét Ukrajna támogatásában" - mondta Volodimir Zelenszkij.

16:35
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Felrobbantottak egy villanyvezetéket a leningrádi Gatchina körzetben

A Szentpétervárhoz közeli oroszországi Leningrádi terület kormányzója külön közölte, hogy az éjszaka folyamán felrobbantottak egy villanyvezetéket, egy másik vezeték közelében pedig robbanószerkezetet találtak.

17:01
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán védelmi miniszter arra kéri Tokiót, hogy szállítson Kijevnek elektronikus hadviselési rendszereket

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter arra kérte Tokiót, hogy támogassa Kijevet és biztosítson elektronikus hadviseléshez szükséges eszközöket. Mondta a Kyodo hírügynökségnek adott, hétfőn megjelent interjújában.

"Önök egy nagyon-nagyon modern ország, elektronikus hadviselési képességekkel. Életbevágóan nagy szükségünk van rá" - mondta, megjegyezve, hogy az ukrán félnek ilyen rendszerekre van szüksége a drónok elleni harchoz.

Reznyikov ugyanakkor megértését fejezte ki Japán álláspontja iránt, amely alkotmányos korlátozások miatt nem szállít fegyvereket Ukrajnának. A miniszter emellett ismét hangot adott Kijev nagyszabású ellentámadásra vonatkozó terveinek, anélkül, hogy konkrét időpontot jelölt volna meg a hadművelet megkezdésére.

Japán csak olyan országoknak szállíthat katonai rendszereket és technológiákat, amelyekkel közösen fejleszti és gyártja azokat. Ebbe a kategóriába tulajdonképpen csak az Egyesült Államok tartozik.

17:32
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Pokolgépes robbantás miatt kisiklott egy tehervonat az oroszországi Brjanszki területen

Pokolgépes robbantás miatt kisiklott egy tehervonat az Ukrajnához közeli oroszországi Brjanszki területen hétfőn, áldozatok nem voltak - közölte egy helyi tisztviselő.

Alekszandr Bogomaz, az ukrán határon fekvő Brjanszk régió kormányzója a Telegram üzenetküldőn arról számolt be, hogy "azonosítatlan robbanószerkezet lépett működésbe a Brjanszk és Unecsa közötti vasútvonal 136. kilométerénél, amelynek következtében kisiklott egy tehervonat hét kocsija. Nincs áldozat" - tette hozzá.

A helyszínen tűzoltók dolgoznak, és a területre mentővonatokat is kiküldtek. A katasztrófavédelem arról számolt be, hogy két gázolajat szállító tartálykocsi kigyulladt. Hetven kocsit sikerült kimenteni a tűzből, visszavontatták őket a pályára - közölte a hatóság szóvivője.
A szakaszon jelenleg szünetel a forgalom. Az Orosz Vasutak operatív törzset hozott létre, hogy koordinálja a kisiklás következményeinek felszámolását - derült ki a társaság közleményből.

17:58
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők Zaporizzsja régió evakuálására készülnek

Az ukrán erők azt állítják, hogy az orosz egységek megkezdték az előkészületeket Zaporizzsja régió esetleges kiürítésére.

A régió egyes részeit tavaly február óta megszállás alatt tartják az orosz egységek.
A Nemzeti Ellenállási Központ közölte: "Az orosz egységek evakuálási tervet készítettek a Zaporizzsjai régió megszállt területein dolgozók és családjaik számára".

A szervezet azt is állította, hogy az orosz erők utasításokat adnak ki dokumentumok és katonai felszerelések megsemmisítésére.

Ukrajna továbbra is készül a tavaszi offenzívára, amelynek során a Zaporizzsjai terület egyes részei a következő hadszíntérré válhatnak.

A közelmúltban jelentették, hogy Ukrajna néhány új egységet telepített a régióba.

18:29
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők csapást mértek ukrán hadiipari létesítményekre

Az Orosz Fegyveres Erők (RF) május 1-jére virradó éjszaka csoportos rakétacsapást mértek ukrán katonai-ipari létesítményekre - közölte Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője egy tájékoztató során.

"A csapás célja megvalósult. Minden kijelölt létesítményt eltaláltak. Az ukrán csapatok számára lőszereket, fegyvereket és katonai felszereléseket előállító vállalkozások működésképtelenné váltak" - mondta.

Konaszenkov hozzátette, hogy Kupjanszkban az orosz csapatok csapást mértek az ukrán egységekre a Harkivi régióban lévő Dvurecsnaja, Timkovka és Krakhmalne települések közelében.

19:00
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb három robbanószerkezetet találtak villanyvezetékeken a leningrádi régióban

A REN TV forrása szerint május 1-jén további három robbanószerkezetet találtak egy villanyvezetéken a Lenoblaszt Gatcsina körzetében.

Május 1-jén éjjel a Leningrádi terület Gatcsina körzetében felrobbantottak egy villanyvezeték oszlopot. A települések és a polgári infrastruktúra áramellátása nem szakadt meg.
Egy másik villanyoszlop is veszélyben volt. Alekszandr Drozdenko, a Leningrádi terület vezetője azt mondta, hogy onnan egy robbanószerkezetet távolítottak el.

19:26
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Két észak-ukrajnai régióban légiriadót rendeltek el

Légiriadót rendeltek el hétfőn az észak-ukrajnai Szumi és Csernyihiv régiókban.

Moszkvai idő szerint 14:45-kor egyszerre két régióban is légiriadót rendeltek el.

Az éjszaka folyamán egész Ukrajnában légiriadót rendeltek el. Robbanásokat jelentettek Kijevből és Kijevi területről, valamint Dnyipro, Pavlograd, Szumi, Harkiv és Hmelnyickij régiókból.

20:22
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna megkapta az ígért amerikai Zuni rakétákat

Kijev amerikai Zuni rakétákat kapott. A bejelentést Mykola Olescsuk, az ukrán hadsereg légierőjének parancsnoka tette május 1-jén.

A Zuni kisebb földi és felszíni célpontok (harckocsik, kishajók stb.) támadására lett kifejlesztve. A vietnami háborúban széles körben használták, és jelenleg az amerikai fegyveres erőknél áll szolgálatban.

Január 6-án vált ismertté, hogy az USA az Ukrajnának nyújtott új katonai segélycsomag részeként föld-levegő rakétákat ad át Kijevnek.

21:04
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok ellentámadásba mentek át Bahmutban

A Donyeck megyei Bahmutban az ukrán csapatok ellentámadásokkal kényszerítették az orosz erőket több állásuk elhagyására, Liman térségében pedig visszaverték az összes ellenséges támadást, és tíz orosz katonát ejtettek fogságba - számolt be hétfőn Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsoka a védelmi minisztérium médiaplatformja, a Military Media Center Telegram-csatornáján.

21:46
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán kormányzó: Az orosz erők csapást mértek Herszonra

Az orosz erők hétfő este újabb csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, eddig egy civil sérültről érkezett jelentés - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon.

A tisztségviselő hozzátette, hogy családi házak gyulladtak ki a támadás következtében a megyeszékhelyen. A Herszon megyei kormányzói hivatal arról tájékoztatott, hogy a régióban lévő Kizomisz település környékén két irányított bombát dobtak le az orosz erők.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg hétfőn több mint harminc orosz támadást vert vissza Donyeck megyében, a harcok epicentrumában változatlanul Bahmut és Marjinka települések állnak.

22:19
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Rogov szerint az ukrán egységek katonai erőket telepítenek Zaporizzsjába

Az ukrán egységek befejezték az erők átcsoportosítását az ország középső részéből Zaporizzsjába -mondta Volodimir Rogov, az Együtt vagyunk Oroszországgal mozgalom elnöke május 1-jén.

22:36
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Sikertelen dróntámadást indított az ukrán hadsereg Szevasztopol ellen

Két ukrán drón kísérelt meg támadást végrehajtani a Krím-félszigeten orosz célpontok ellen, az egyiket Szevasztopol közelében, a másikat a Krím-félsziget felett lelőtte a légvédelem - közölte Mihail Razvozzhajev szevasztopoli kormányzó.

A kormányzó hozzátette, hogy a városban most nyugalom van, de hadsereg egységei készenlétben állnak - írja a Ria Novosti.

22:51
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadót rendeltek el az ukrajnai Poltava és Dnyipropetrovszk régiókban

Ukrajna Poltava és Dnyipropetrovszk régióiban, valamint a Zaporizzsjai terület Kijev által ellenőrzött részén légiriadót hirdettek ki este - írja a Ria Novosti.

Korábban Ukrajna-szerte légiriadót rendeltek el. Az ukrán média robbanásokról számolt be Dnyipropetrovszk és Kijev régiókban, valamint Kijevben is.

23:43
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán csapatok ágyúzása során két civil meghalt Tokmak városában

Két ember meghalt a zaporozsjei régióban található Tokmak városban, miután az ukránok lőni kezdték. Az ágyúzás során, több lakóépület is megrongálódott, az egyikben tűz ütött ki – közölték a térség hadműveleti szolgálatai - írta meg a Ria Novosti.

"Tokmak városa súlyos ágyúzásoknak volt kitéve. Az előzetes adatok szerint két ember meghalt, több lakóépület is megrongálódott, az egyikben a tűzoltók oltják a tüzet" - mondta a szóvivő.

01:56
május 01, 2023
Vágólapra másolva!

Hétfőn az ukránok 64 alkalommal lőtték Donyecket

Az ukrán katonák az elmúlt nap során 64 alkalommal ágyuzták a DPR területeit - írja a Ria Novosti.

15 település volt tűz alatt: Gorlovka , Mihajlovka, Ozerjanovka, Pantelejimonovka, Vasziljevka, Jaszinovataja, Donyeck, Makejevka ,Alekszandrovka, Jelenovka, Petrovszkoje, Blagodatnoje, Sztepnoje, Nyikolszkoje és Vlagyimirovka.

06:22
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.