Az ukránok drónokkal támadják a Krímet, Donyecket is tűz alá vették

Események

army Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák eredei kiképzésen
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 438. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
07:57
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:04
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 6-án az ukrán-magyar határszakaszon 5807 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7417 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 68 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. május 6-án 81 ember, köztük 27 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:11
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Minden emberünket visszahozzuk a fogságból

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti videóüzenetében beszámolt a szombati fogolycseréről. A mariupoli Azovstal 45 védője térhetett haza az otthonába 42 férfi és 3 nő. Mindannyian nemzetőrök, köztük 10 tiszt.

"Vissza kell térnünk, és minden emberünket vissza is fogjuk hozni az orosz fogságból! Hálás vagyok mindazoknak, akik a fogolcserében aktívan közreműködtek" - mondta az ukrán elnök.

08:41
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Tíz ukrán drón próbálta megtámadni a Krímet az éjszaka

Ukrajna tíz drónt küldött a Krím-félszigetre és Szevasztopolba – mondta a város kormányzója, Mihail Razvozsaev a Telegramon.

"Éjszaka a légvédelmi erők és az elektronikus hadviselési rendszerek visszaverték a Szevasztopol elleni újabb támadást. Az egyik drón egy erdősávban zuhant, a roncsokat a Belügyminisztérium munkatársai találták meg 5 kilométeres körzetben.  A városban senki és semmi nem sérült meg – pontosította Razvozsaev.

09:17
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok négy lövedéket lőttek ki Gorlovkára

Az ukrán katonák négy 152 mm-es lövedéket lőttek ki Gorlovka Nyikitovszkij kerületére – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűncselekmények Ellenőrzési és Koordinációs Közös Központ (JCCC) képviselete.
Gorlovka Donyecktől 50 kilométerre északra található, a város a Stirol vegyipari konszernnek és szénbányászati ??vállalkozásoknak ad otthont. Ez a régió egyik legnagyobb települése, a donbászi konfliktus kezdete előtt Gorlovka lakossága több mint 250 ezer fő volt.

09:36
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Így néz most ki Avdijivka

Friss fotók jelentek meg a Nexta Twitter-fiókjában a donyecki régióban lévő Avdijivkáról.

10:03
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok lőtték Makeevkát és Donyecket

Az ukrán katonák fél óra alatt 14, 155 mm-es kaliberű lövedéket lőttek ki Makiivkára és Donyeckre – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnöket Ellenőrző és Koordinációs Közös Központ (JCCC) képviselete.
Az Egyesült Államok 155 mm-es kaliberű, nagy hatótávolságú M777 tarackokat szállított Ukrajnának, az ukrán csapatok aktívan használják ezeket a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok városainak ágyúzására.

10:35
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Nukleáris biztonsági figyelmeztetés miatt evakuálták Enerhodart

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője aggodalmának adott hangot Európa legnagyobb atomerőművének biztonsága miatt, miközben az orosz megszálló erők civileket evakuáltak a közeli ukrajnai Enerhodar városból.

Rafael Grossi elmondta, hogy a zaporizzsjai üzemben a helyzet "egyre kiszámíthatatlanabbá és potenciálisan veszélyessé válik". A kiürítés a várható ukrán ellentámadás előtt történik, de a nukleáris személyzet a helyszínen marad.

A NAÜ szerint az erőmű mind a hat reaktora leállított üzemmódban van.

11:19
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok Donyeck Kirovszkij és Petrovszkij kerületeit lőtték

Az ukrán csapatok hét, 155 milliméteres „NATO" kaliberű lövedéket lőttek ki Donyeck Kirovszkij és Petrovszkij körzetében – számolt be az ukrán háborús bűnökkel kapcsolatos kérdéseket ellenőrző és koordináló közös központ (JCCC) donyecki képviselete.

Donyeck Kirovszkij kerülete a város délnyugati részén található, szomszédos Petrovszkij kerülettel, amely a legtávolabb van a központtól, amelyet az ukrán biztonsági erők rendszeresen lőnek.

12:01
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisítettek egy orosz felderítő drónt Kijev felett

Az ukrán hadsereg május 6-án megsemmisített egy orosz felderítő drónt Kijev felett – jelentette a Kijevi Városi Katonai Igazgatóság a Telegramon. Személyi sérülés nem történt.

13:03
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Aknamentesítőket lőttek le az oroszok

Orosz fegyveresek hat ukrán aknamentesítési szakértőt öltek meg a déli Herszon régióban – közölte az ukrán katasztrófavédelem. A csapat másik két tagja, valamint egy nővér megsérült, őket kórházban ápolják.

13:32
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Kijárási tilalom Herszonban

56 órás kijárási tilalom van érvényben Herszonban. A dél-ukrajnai várost pénteken, mielőtt hatályba lépett volna a rendelkezés, több tucatnyi civil hagyta el. A hétfő reggelig tartó kijárási tilalom bejelentése olyan találgatásokat váltott ki a városban, miszerint itt lehet az ukrán ellentámadás kiindulópontja.

14:16
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország nem elégedett

Oroszország "még mindig nincs megelégedve" azzal, hogy a fekete-tengeri gabonaegyezmény részeként az orosz mezőgazdasági export kérdését hogyan oldják meg - idézte a Tass hírügynökség Szergej Versinin külügyminiszter-helyettest, miután megbeszéléseket folytatott egy ENSZ-tisztviselővel.

14:48
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország szankciókat követel

Lengyelország szankciókat fog követelni az Európai Uniótól az orosz mezőgazdasági termékek behozatalára – közölte az ország EU-nagykövete. „Európát jelenleg nem fenyegetik a mezőgazdasági termékek ellátási láncának megszakadásai – éppen ellenkezőleg, a többlet okoz problémát" – idézte Andrzej Sadost a PAP hírügynökség. „Megoldjuk az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek megnövekedett behozatalának problémáját."

15:19
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Négy újabb Kalibr-hordozó jelent meg a Fekete-tengeren

Oroszország négy Kalibr cirkálórakéta-hordozóval bővítette a Fekete-tengeren lévő flottáját, így a Kalibr-rakéták száma 32-re nőtt – jelentette az ukrán déli parancsnokság Facebook-bejegyzésében.

15:42
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Támadás Oroszországban

Az orosz határ menti Belgorod térségében egy gázvezeték és villanyvezetékek rongálódtak meg az ukrán fegyveres erők éjszakai ágyúzásában - közölte a helyi kormányzó.

Vjacseszlav Gladkov a Telegramon közzétett bejegyzésében elmondta, hogy a lövések egy házat is megrongáltak Spodaryushino faluban, bár hozzátette, hogy senki sem sérült meg.

16:16
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Sikeres orosz támadás Belogorovkánál

A „Dél" orosz csoport katonái a különleges erők egységeivel együtt megsemmisítettek egy lőszerraktárt és az Ukrán Fegyveres Erők (APU) gyalogsági csoportját a Luhanszki Belogorovka területén. Ezt május 7-én jelentette be a csoport sajtóközpontjának vezetője, Vadim Asztafjev az orosz védelmi minisztérium Telegram csatornáján .

16:37
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

22 ukrán drónt semmisítettek meg az oroszok

Oroszország légvédelme 22 ukrán drónt észlelt és semmisített meg az éjszaka folyamán a Fekete-tenger felett - közölte vasárnap az ország védelmi minisztériuma napi tájékoztatóján.

17:10
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az ellentámadás sikerén aggódnak

Vezető ukrán tisztségviselők attól tartanak, hogy a várva várt közelgő ukrán offenzíva, amely várhatóan megfordítja a háború irányát, nem váltja be a hozzá fűzött reményeket – írja a Washington Post. "A világban túlbecsülik az ellentámadással szembeni elvárásokat, ami érzelmi csalódáshoz vezethet" - mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

A Washington Post értesülései szerint a nyugati partnerek azt mondták Kijevnek, hogy Oroszország elleni sikeres katonai hadműveletre van szükség ahhoz, hogy a nyugati katonai segélyek folyamatosan érkezzenek, Reznyikov azonban azt mondta az újságnak, hogy nem lehet pontosan felmérni, hogyan fog kinézni egy sikeres ellentámadás.

17:39
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Avdiivka közelében érte találat az ukránokat

Az ukrán repülőgépek valamiért saját aknavetős állásaikat lőtték Avdijivka közelében, majd az orosz pilóták lecsaptak ugyanezekre a koordinátákra - közölte a RIA Novosztyival az orosz katonai források.

18:04
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner mégis marad Bahkmutnál

Annak ellenére, hogy kivonulással fenyegetett a Wagner-vezér, most mégis maradnak a városban. Az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin vasárnap azt mondta, hogy egyik napról a másikra annyi lőszert és fegyvert ígértek neki, amennyi szükséges a kelet-ukrajnai Bakhmut város elleni, hónapok óta tartó támadás folytatásához - adta hírül The Independent.

18:31
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek az ukránok szerint

Az ukrán fegyveres erők vezérkara május 7-én azt jelentette, hogy Oroszország 194 430 katonát veszített Ukrajnában tavaly február 24-e óta. E szerint csak szombaton 660 katonát veszítettek az orosz erők.
A jelentés szerint Oroszország 3723 harckocsit, 7248 páncélozott harcjárművet, 5952 járművet és üzemanyagtartályt, 3010 tüzérségi rendszert, 554 többszörös kilövésű rakétarendszert, 306 légvédelmi rendszert, 308 repülőgépet, 294 helikoptert, 2572 repülőgépet és 2572 drónt is elveszített.

18:46
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok 75 alkalommal támadták Zaporizzsjai területet

Az orosz erők az elmúlt 24 órában 75 alkalommak 16 települést támadtak meg a frontvonal közelében Zaporizzsjai területen - jelentette Jurij Malasko kormányzó május 7-én. Áldozatokról nem érkezett jelentés, de házak és autók megrongálódtak.

19:33
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb részletek a zaporizzsjai atomerőműből

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója "potenciális veszélyhelyzetnek" nevezte a Zaporizzsja megye egyes települései lakóinak kitelepítését, amely Enerhodar városára, az atomerőmű dolgozóinak lakhelyére is vonatkozik.

Rafael Gross az ügynökség honlapján közölte, "a zaporizzsjai atomerőmű térségében az általános helyzet egyre kiszámíthatatlanabbá és potenciálisan veszélyessé válik".

"Mélységesen aggódom a tényleges nukleáris biztonság és a létesítményre leselkedő biztonsági kockázatok miatt. Most kell cselekednünk, hogy megakadályozzunk egy súlyos atombalesetnek, illetve annak a környezetet és a lakosságot sújtó következményeinek veszélyét" - mondta.

Jevgenyij Balickij, a 80 százalékban orosz kézen lévő megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője a kitelepítésről pénteken hozott döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt napokban erősödtek az ukrán erők tüzérségi támadásai a térségben.

20:12
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 22 ukrán drónt semmisített meg a Fekete-tenger felett

Oroszország légvédelme az éjszaka folyamán 22 ukrán drónt észlelt és semmisített meg a Fekete-tenger felett - közölte ma az ország védelmi minisztériuma.

A védelmi minisztérium külön közölte, hogy erői újabb területeket szereztek az ukrajnai Bakhmut városában, és két "tömböt" foglaltak el a város északnyugati és nyugati részén - írja a Sky News.

21:07
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Egy orosz repülőtér elleni támadást hiúsított meg az FSZB

Az orosz biztonsági erők azt állítják, hogy meghiúsítottak egy dróntámadást egy katonai repülőtér ellen Oroszország középső részén - írja a Sky News.

A közlemény szerint az FSZB őrizetbe vette a drón pilótáját és a "szabotázscsoport" több tagját Tula régióban.

Az ukrajnai határtól 700 kilométerre, az ivanovói régióban fekvő Szevernyij repülőterén lévő egyik felderítő repülőgépet próbálta megsemmisíteni a csoport - áll a közleményében.

22:05
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Felébredt a kómából a szombati pokolgépes merényletkísérletben megsérült orosz író

Felébredt a kómából az a háborúpárti orosz író, aki egy pokolgépes robbantásban megsebesült szombaton. Zahar Prilepin túlélte a merényletet, de a sofőrje meghalt.

A novgorodi terület kormányzója, Andrej Szergejevics Nyikitin szerint Prilepint a merényletkísérlet után mesterséges kómába helyezték, de azóta felébredt a kómából és a körülményekhez képest jól van. - írja a Sky News.

22:29
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Törökország nem ad orosz fegyvereket Ukrajnának

Törökország elutasította az Egyesült Államok azon javaslatát, hogy adja át Ukrajnának a korábban Oroszországtól vásárolt fejlett Sz-400-as légvédelmi rendszereit - közölte a Lodos Haber török hírügynökség vasárnap.

06:32
május 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.