Női börtönbe helyezik át a minnesotai transznemű rabot

Vágólapra másolva!
Az 57 éves Christina Luskot a jövő héten helyezik át a Shakopee-i női börtönbe, ami az első alkalom lesz, hogy egy minnesotai rabot nemi identitása miatt áthelyeznek egy másik börtönbe – írja a Fox News.
Vágólapra másolva!

Miután 2009-ben elkezdte a transznemű hormonkezelését, Lusk 2018-ban nevet változtatott, és a letartóztatás előtt orvosokkal tanácskozott a műtéti lehetőségekről. A rab a börtönbe kerülése előtt már átesett egy felső műtéten, és a kereset szerint „a vaginoplasztika ütemezésének határán" volt. Luskot egy kábítószeres ügy miatt ültették le.

Lusk panaszt nyújtott be a büntetés-végrehajtási intézethez, miután James Amsterdam, a részleg orvosigazgatója felülvizsgálta az esetét, és megállapította, hogy nem kaphat nemi szervi műtétet, amíg be van zárva, de „folytathatja ezt a szabadulás után".

A kereset, amelyet a St. Paul-i székhelyű Gender Justice nevű érdekvédelmi csoport nyújtott be Lusk nevében,

azt állította, hogy Luskot szexuálisan bántalmazták a a börtönben a férfi rabok, és követelte, hogy nőként kezeljék, valamint helyezzék át egy női létesítménybe.

„A rabok heccelték őt, heccelték a szobatársait..." – mondta a Gender Justice jogi igazgatója, Jess Braverman a FOX 9 szerint.

Januárban a minnesotai büntetés-végrehajtási intézet csatlakozott 10 másik államhoz és a Columbia körzethez, és bevezetett egy olyan irányelvet, amelynek értelmében a rabokat a nemi identitásuknak megfelelő létesítményekbe helyezhetik át.