Vágólapra másolva!
Június 24. és július 2. között Debrecen lesz a házigazdája az U19-es férfi kosárlabda világbajnokságnak. A Főnix Arénában és az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban megrendezésre kerülő torna a legrangosabb kosárlabda világverseny lesz a város történetében, ahol az Amerikai Egyesült Államok válogatottja a legnagyobb esélyes az aranyérem megszerzésére.

A tizenkilenc év alattiak férfi kosárlabda vb-je 44 éves múltra tekint vissza, a debreceni torna lesz a 16. ilyen jellegű világesemény. Eleinte négyévente került sor a 19 év alattiak világbajnokságára,
ám 2007 óta már minden második évben megmérkőznek egymással a világ legjobb fiatalkorú kosárlabdázói.

Magyarországon és világszerte is hatalmas az érdeklődés a tizenkilenc év alattiak kosárlabda világbajnoksága iránt.

Rengeteg tehetséges játékos érkezik a cívisvárosba, akik közül sokan néhány éven belül biztosan a profi kosárlabdázás csúcsának tekinthető NBA-ben vagy az Euroligában fognak pattogtatni.

Az eddig megrendezett 15 tornán számtalan fiatal tehetség bontogatta szárnyait, akik később klasszissá értek a profi pályafutásuk alatt. Az óriási zsákolásairól ismert Vince Carter, a hihetetlen passzairól is ismert szerb óriás Nikola Jokics, minden idők legjobb tripladobója Steph Curry, a horvátok zseniális bedobója Toni Kukoc, a tragikusan elhunyt Kobe Bryant egyik legjobb barátja és a Lakers legendája, a spanyol Pau Gasol, a kőkemény védekezéséről ismert Gary Payton, vagy a Boston Celtics sztárja, Jayson Tatum csak néhány név azok közül a világsztárok közül, akik megfordultak az U19-es világbajnokságokon.

Debrecen a közelmúltban U19-es és U17-es női világbajnokságnak adott otthont, és előbbin a magyar U19-es csapat történelmi bronzérmet nyert. A férfi U19-es vb-re a Főnix Arénában és az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban kerül sor. A cívisvárosban 2008 óta ez lesz a 29. kosaras világverseny.

LeBron fia nem jön, de így is erős az amerikai csapat

A szervezők tájékoztatása szerint a Dallas Mavericksszel NBA-bajnoki címet nyerő, nyolcszoros All Star-válogatott és Európa-bajnoki ezüstérmes német klasszis Dirk Nowitzki a nemzetközi szövetség (FIBA) képviseletében érkezik Debrecenbe.

Sajnos a szurkolók által annyira várt fiatal tehetség Bronny James és édesapja, a Los Angeles Lakers játékosa és NBA-legenda LeBron James azonban nem utazik el a hajdúsági városba.

A szintén esélyesnek számító franciáknál is lesz egy nagy hiányzó: így biztossá vált, hogy az idei NBA játékosbörzén (draft) jó eséllyel elsőként elkelő óriási tehetség Victor Wembanyama sem lesz ott Debrecenben.

Scoot Henderson LeBron fia mellett a legnagyobb hiányzó az amerikai csapatból Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Ethan Miller

Bő három héttel a debreceni U19-es kosárlabda világbajnokság kezdete előtt kihirdette bő keretét az Egyesült Államok korosztályos válogatottja.

A legfőbb hiányzó Scoot Henderson, aki a szakemberek egyöntetű véleménye szerint benne lesz az idei NBA Draft első három választottjában.

Az amerikaiak ennek ellenére is a torna toronymagas esélyesei. Túlzás nélkül állítható, hogy ki tudnának állítani akár 3-4 olyan erősségű csapatot is, mely esélyes lenne a végső győzelemre.

Június elején az amerikai válogatott Colorado Springsben edzőtáborozott, és tíz olyan játékost is meghívtak, akik korábban valamelyik korosztályos csapattal nemzetközi tornát nyertek.

Az amerikai csapat a kilencedik győzelmére hajt az U19-es tornák történelmében, és az utóbbi hat kiírásból ötöt megnyertek.

Jeremy Fears Jr, Johnuel 'Boogie' Fland, Ian Jackson, Karter Knox és Asa Newell tagjai voltak annak a válogatottnak, amely U17-es világbajnokságot nyert 2022-ben.

Johnuel 'Boogie' Fland főleg a támadások szervezéséért felel Forrás: FIBA

Fears és Jackson mellett ráadásul Kylan Boswell and Liam McNeeley az U16-os bajnokcsapatban is szerepelt 2021-ben.

Az élesebb meccsek végjátékaiban ez a tapasztalat még sokat fog érni az amerikai válogatottnak,

amelynek nem is lehet más célja Debrecenben, mint az aranyérem.

Az U19-es vébén több játékos szerepel majd az U17-es aranyérmes csapatból Forrás: FIBA

Az említett játékosok mellett a csapatnak olyan csiszolatlan gyémántjai vannak, mint Ace Bailey, Dylan Harper and Tre Johnson.

Mindhárom kosárlabdázót az ESPN az első három helyre rangsorolta a legjobb középiskolai játékosok listáján.

A keretből ki kell emelni még Cody Williamst és AJ Johnsont, akik hamarosan elkezdik profi karrierjüket:

mindketten az ausztrál kosárlabda bajnokságban szereplő Illawarra Hawks játékosai lesznek.

Az összeszokottság szempontjából sokat érhet, hogy Williams és Johnson játékostársait, az Iowa egyetemi csapatban játszó Omaha Biliew-t, Milan Momcilovicsot és Jackson Paveletzkét is beválogatták.

Cody Williams a 2023-as McDonald's All-American Game tornán épp ki akarja cselezni ellenfelét Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Alex Bierens De Haan

A debreceni publikum számára két ismerős arc benne lehet az utazó keretben, hiszen a 2022-es, szintén debreceni rendezésű U18-as 3x3 világbajnokságon Eric Dailey Jr. és Myles Colvin is ott volt tavaly a Kossuth téren.

Rajtuk kívül még Jeremy Fears Jr. neve is ismerős lehet, hiszen édesapja 2009-ben pályára lépett az akkor még első számú debreceni csapatnak számító DEKE színeiben, majd három évvel később az EGIS Körmendben is szerepelt.

Tad Boyle nagyon bízik a csapatában Forrás: Getty Images via AFP/2017 Getty Images/Joe Robbins

Colorado Buffaloes férfi egyetemi kosárcsapat edzőjét, Tad Boylét március végén nevezték ki az amerikai U19-es válogatott élére. A fiatal játékosok terén komoly tapasztalatokkal bíró szakember tavaly nyáron az U18-as csapatot vezette aranyéremig a Mexikóban rendezett kontinentális tornán, ahol a válogatott Észak és Dél-Amerika bajnoka lett.

– mondta el Boyle a kinevezésekor.

A legutolsó, Lettországban rendezett vb-t is az amerikaiak nyerték az azóta a szintén az NBA-be draftolt Chet Holmgren és Jaden Ivey vezérletével, ám mégsem az ő pályára lépésükről volt emlékezetes az a torna. A világbajnokság MVP-je az akkor még csak 16 (!) éves francia Victor Wembanyama lett, akit azóta minden idők legtehetségesebb játékosaként tartanak számon. A tornán most sem Wembanyama, sem pedig Bronny James nem lesz ott. Így, hogy ki lesz a jövő nagy sztárja a debreceni világbajnokságon, azt még csak találgatni lehet.

Váradi Kornél szövetségi kapitány együttese - amely a rendező jogán indul - elsőként a Koreai Köztársasággal, majd Argentínával, s végül Törökországgal találkozik a csoportkörben, mindhárom meccsre a Főnix Arénában kerül sor 17.30-as kezdéssel. Az ellenfelek közül a törökök bronzérmet nyertek a 2015-ös korosztályos vb-n, a dél-koreaiak kilencedik részvételükre készülnek, míg az argentinok már 15. alkalommal lépnek pályára, és csak 1987-ben hiányoztak a mezőnyből.