Vágólapra másolva!
Aligha van olyan magyar golfozó, aki ne ismerné a 4. Nyílt Magyar Winter Cup női bajnokának, Berkenyei Daniellának a nevét és egyre többen ismerik már az országhatárokon túl is. 18 éves golfozónk az év elején először járt az Egyesült Államokban, ahol a szervezési nehézségei ellenére szép eredményt ért el a Junior Orange Bowl International golfversenyen. Most az 1063-ik a világranglistán és mindent megtesz azért, hogy a legjobb ezer női golfozó közé kerüljön. A tehetséges sportoló előtt fényes jövő áll a golfvilágban.

Ahogy megírtuk, az idei Winter Cupot a férfiak mezőnyében a már professzionális szinten golfozó, de még amatőr státuszban játszó, Ifj. Sárközi Richárd nyerte, a nők között pedig Berkenyei Daniella lett a legjobb, életében harmadjára. Ezt a kupát ugyanis 2020-ban és 2021-ben is ő vihette haza. Annak ellenére, hogy egy másik tehetséges magyar golfozó, Jackovics Emma állt az élen két kör után,

az utolsón Daniellának sikerült fordítania.

Berkenyei Daniella Forrás: Berkenyei Daniella

„Én hoztam a szokásos formámat. Az első napon nem a legjobb teljesítményemet mutattam be, de az utolsó két napon még meg is előztem Emmát három ütéssel. A végén nagyot hajráztunk. Bevallom, nem gondoltam, hogy nyerek. Már a számolásban is elveszítettem a kupát, mondom, á lesz, ami lesz, végül is nem fogok sokat bukni rajta, de aztán sikerült.

Rengeteget gyakoroltam rá, napokig edzettem Kisorosziban, minden pozíciót kigyakoroltam, hogy a legjobb formámat mutathassam az idei Winter Cupon.

A szüleim és az egyesületem is nagyon örült, hogy végre meg tudtam mutatni, így golfozok én, ez Berkenyei Daniella" - mondta a bajnok, aki pár héttel korábban egy csodálatosan zöld greenen mutatkozott be az amerikaiaknak.

- magyarázta Berkenyei Daniella, akinek az edzője, Palanszki Igor szólt, hogy készüljön fel erre. Azt is mondta neki, hogy ha legjobb formáját mutatja, minden esélye megvan arra, hogy bejusson egy amerikai egyetemre.

A számtalan kupát őrző, junior magyar bajnokunk nagy reményekkel látott neki az útnak. Repülőjegyét egy másik többszörös golfbajnokunk, a szenior női válogatott szövetségi kapitánya vette meg Daniellának abból az összegből, amivel Kulcsár Tibor, a Kulcssoft vezetője támogatta.

Az Albatross Golf SE egyesület nemrég alakult azért, hogy felkarolja a fiatal tehetséges golfozókat. A Winter Cup győztesének ők is sokat segítettek. Az éves klubtagság biztosítása mellett golfversenyekre utaztatják.

- kezdte a meglepő történetet Daniella.

Ami a gép landolása után történt, egy rossz amerikai filmbe is bekerülhetne, mindenesetre egy igazi rémálom vált valóra.

Berkenyei Daniella interjút ad a közszolgálati televíziónak Forrás: Berkenyei Daniella

„Két szállásom volt kint Amerikában. Már az első szállásomnál voltak problémák. Lefoglaltam december 29-től január 1-éig. Amikor megkérdeztem, minden rendben van-e, azt írták, 29-től 30-ig van szállásom. Szóval mielőtt elindultam volna és felszálltam volna a repülőre, ezt el kellett intéznem. Körülbelül egy hét volt, amíg helyreállt a rend, és újra visszakaptam a szállásomat és a szállásáramat is, merthogy az Orange Bowl-tól kaptunk kedvezményeket és így az ottani szállás éjszakánként nem 400 dollárba, hanem olyan 160-170 dollárba került.

Emellett ez a szállás háromszor levonta a kártyánkról az összeget. Egyszer az anyukáméról, kétszer pedig tőlem és ez már csak akkor derült ki, amikor átmentem a másik szállásomra, és rájöttem, hogy nincs pénz a számlámon, mivel az összes pénzemet leszedték.

Örültem, hogy überemet ki tudtam fizetni, hogy odajussak a másik hotelbe"
– mondta, majd azzal folytatta, hogy ott is intézkednie kellett emiatt, de még a golfversenyen sem ment minden úgy, ahogy kellett volna.

Az Egyesült Államokban megszokott, hogy egy golfversenyen egy adott vállalkozás biztosítja a trolleykat, azokat a kiskocsikat, amelyekre a golftáskákat szokták tenni a golfozók.

Daniella az elsők között volt, aki fizetett a cégnek. Egy héttel később olyan levelet kapott, amire nem számított.

„Azt írták, hogy visszautalják nekem a pénzt, mert ők nem fognak trollyet biztosítani a versenyzőknek ezen a versenyen, ugyanis a cég kiszállt az Orange Bowlból. A versenyzők a környék összes trolleyját felvásárolták, még a pro shopból is elfogyott minden, tehát venni nem lehetett már. Úgyhogy minden reggel nagyon korán felkeltem, hogy nyitásra odaérjek és legyen trolleym, mert a klubnak volt pár, amit ki lehetett bérelni. Így is volt olyan nap, hogy enélkül indultam el, és úgy hozták utánam" - tette hozzá.

Ennek ellenére Berkenyei Daniella élvezte a versenyt, amin végül 32-ikként zárt.

– magyarázta, majd elárulta, szeretne egy olyan amerikai egyetemen ösztöndíjas lenni, ahol golfozni lehet. Ehhez jó helyen kell szerepelnie a világranglistán, jó hcp-vel és ütésátlaggal kell rendelkeznie, meg az amerikai érettségit is le kell tennie. Minél magasabb pontszámot ér el ezen, annál nagyobb esélye van arra, hogy teljes ösztöndíjat kapjon a kiválasztott iskolába. Az anyanyelvi nyelvvizsgára már egy éve tanul. Közben golfversenyekre jár és nem csak külföldön, hazánkban is.

„Magyar állampolgár vagyok, a magyar versenyek ugyanolyan fontosan számomra, mint a külföldiek, de most már egyre több külföldi jön.

Egyébként már az itthoniak sem olyanok, mint régen. Most a régi Magyar Kupa hangulatra gondolok, amikor csak magyarok léphettek a pályára, hiszen az összes nagy hazai bajnokság nyílt már, és jönnek is külföldiek. A Winter Cupon egyik napon sem indultam teljesen magyar fligthban, mindig volt mellettem külföldi" – teszi hozzá Berkenyei Daniella, aki számára

most az a cél, hogy 1000 alá kerüljön a világranglistán.

Ha sikerül minden, amit eltervezett, öt év múlva már egy amerikai egyetemen tanul, golfozik és élvezi majd az életet.