A magyar birkózók az elvárásoknak megfelelően szerepeltek a Polyák Imre-Varga János emlékversenyen

LÉVAI Tamás
A későbbi győztes Lévai Tamás (kékben) küzd az olasz színekben versenyző Nikoloz Khakelashvili ellen
Vágólapra másolva!
Négy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel az elvárásoknak megfelelően szerepeltek a magyar versenyzők a budapesti Polyák Imre-Varga János emlékversenyen.

A 74 kilogrammos Kuramagomedov Murad arany-, míg a 125 kilós Ligeti Dániel ezüstérmet nyert a nemzetközi szövetség utolsó birkózó rangsorviadalán.

Kuramagomedov korábban német, brazil, kínai és izraeli ellenfeleket legyőzve jutott az esti döntőbe, ahol az Ázsia-bajnok Nurkozsa Kaipanovval nézett szembe. Az első menetben a kazah birkózó egy levitellel kétpontos előnybe került, a szünet után pedig a magyar versenyző egy lábra támadással egyenlített, majd a hajrában megkontrázta Kaipanov akcióját, így végül 5-2-re megnyerte a találkozót.

Ligeti Dániel német és két ukrán birkózót felülmúlva menetelt a döntőig, ahol Mason Mark Parris volt az ellenfele. A magyar Eb-ezüstérmes négypontos belső gánccsal indította a meccset, ebből amerikai ellenfele mögékerült, majd bokára támadás után levitte és egyszer meg is pörgette Ligetit, így 5-4-re vezetett Parris.

A szünet után egy újabb levitel következett, majd Parris kitolta a combját fájlaló magyar klasszist, aki ezt követően ápolásra szorult, majd feladta a küzdelmet.

A pénteki nap folyamán a szabadfogásúak mellett a nők is bemutatkoztak a BOK Csarnokban, ahol Fáth Bianka nyitotta a sort az 50 kilósok között, és kínai majd nigériai ellenfelétől is technikai tussal kapott ki. Ugyanebben a kategóriában Szekér Szimonettát kétvállra fektette a világbajnoki bronzérmes orosz Nagyezsda Szokolova.

A nigériai Blessing Oborududu (b) a kínai Feng Csou küzdelme Forrás: MTI/Lakatos Péter

Közben az U20-as korosztályban kétszeres Európa-bajnok Elekes Enikőt is szőnyegre szólították, aki a 62 kilósok között magabiztos 8-0-s győzelmet aratott az U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes francia Ameline Douarre ellen, majd a nyolcaddöntőben remek akciókkal 6-1-re múlta felül az Afrika-bajnok nigériai Esther Kolawolét. A KSC birkózója a negyeddöntőben lábratámadás után egy levitellel és egy kiléptetéssel 5-1-re ellépett a vb-bronzérmes kínai Lo Hsziao-Csün ellen, a szünet után azonban egy levitelt követően Lo betusolta. A kínai később az elődöntőben kikapott az Eb- és vb-győztes bolgár Biljana Dudovától, így Elekes kiesett.

A súlycsoport másik magyar birkózója, Soliman Yasemin két vereséggel búcsúzott.

Az 53 kilós Matyi Vivien az első mérkőzésen tussal kikapott a vb-bronzérmes ecuadori Lucia Yepez Guzmantól, majd technikai tussal a bakui Európa Játékokon ezüstérmes Katarzyna Krawczyktól.

Az Eb-ezüstérmes Orsós Sztálvira 3-2-es hátrányban volt, amikor tusveszélyes helyzetben megfeszült a bordája, ezért lekopogta, és ezzel fel is adta a küzdelmet a kanadai, szintén vb-harmadik Diana Weickerrel szemben, így számára is véget ért a viadal.

Az 57 kilóban az U23-as Európa-bajnok Szél Anna a két héttel ezelőtti U20-as Eb-n ezüstérmes Terék Gerdával kezdett, és 5-0-ra vezetett, amikor egy szerencsétlen mozdulatban megsérült a térde és kénytelen volt feladni a küzdelmet. Ezzel Terék jutott tovább, de a következő körben betusolta őt dél-koreai riválisa. A másik ágon a 2016-ban Eb-bronzérmes Galambos Ramóna 10-0-s vereséget szenvedett az első körben amerikai vetélytársától, így mindhárom magyar versenyző kiesett.

Az amerikai Sarah Ann Hildebrandt öröme (b) a kínai Feng Ce-csi elleni mérkőzés végén Forrás: MTI/Lakatos Péter

Szabados Noémi az Eb-győztes Koumba Larroque ellen lépett szőnyegre, a szünetben pedig mindössze egy intésponttal vezetett a francia, a második felvonásban viszont háromszor is levitte a ferencvárosi birkózót, aki végül 7-0-ra kikapott, legyőzője pedig nem jutott be az esti fináléba.

A férfiaknál 79 kilóban Lukács Botond 8-2-re alulmaradt a vb-ezüstérmes georgiai Avtandil Kentchadzéval szemben, míg két súlycsoporttal lejjebb Antal Dániel szoros mérkőzésen 3-0-ra kikapott a 2021-es vb-n ezüstérmes iráni Amirmohammad Babak Jazdanicseratitól. A 61 kilós Halidov Gamzatgadzsit pedig georgiai rivális búcsúztatta az első körben.

Szombaton az 55 kilogrammos Bognár Erika bronzérmet nyert, míg 59 kilóban Borsos Viktória ötödik lett a Polyák Imre-Varga János emlékversenyen.

Az idei Európa-bajnokságon ezüstérmes Bognár az amerikai Alisha Sue Howkot legyőzve jutott be a negyeddöntőbe, ahol kikapott korábbi ellenfele honfitársától, a 2019-ben világbajnok Jacarra Winchestertől. A bronzmérkőzésen Bognárnak lehetősége adódott visszavágni a moldovai Eb-bronzérmes Mariana Dragutannak, akitől a zágrábi rangsorversenyen kapott ki.

A bronzmérkőzés első felvonásában nem történt akció, és a 23 éves magyart látták passzívabbnak a bírók, így a szünetben egy intésponttal vezetett a moldovai. A második menetben a BHSE birkózója remekül levédekezte Dragutan lábra támadását, majd átvette a kezdeményezést és riválisa derekát összefogva a hátára fektette a moldovait, majd be is tusolta.

A nap első mérkőzésén Borsos 3-2-re legyőzte Szabó Nikolettet, ezt követően kikapott az U23-as Európa- és világbajnoki ezüstérmes lengyel Magdalena Glodektől, majd a döntőbe jutásért egy amerikai riválisától. A 19 éves magyar az indiai Sangeeta ellen lépett szőnyegre a bronzéremért. A meccs elején Borsos kétpontos hátrányba került, majd egy remek lábra menéssel egyenlített, de még a szünet előtt 4-2-re ellépett az indiai.

A folytatásban Borsos sok akciót indított, de támadásait nem tudta pontra váltani, ellenfele pedig egy kontratámadással 6-2-re növelte az előnyt és megnyerte a mérkőzést.

Losonczi Dávid győzelme a bolgár színekben versenyző Szemen Novikov ellen Forrás: MTI/Lakatos Péter

A zárónapon Szilvássy Erik, Losonczi Dávid és Lévai Tamás is aranyérmet nyert.

A 82 kilós Szilvássy Erik az amerikai Spencer Woods és a georgiai Gela Bolkvadze legyőzésével jutott a vasárnap esti fináléba, ahol a moldovai Mihail Braduval csapott össze az aranyéremért. Az Eb-bronzérmes magyar kezdte aktívabban a mérkőzést, ezért ellenfelét leküldték parterhelyzetbe, amelyből Szilvássy egy pörgetéssel 3-0-ra növelte az előnyt. A második felvonásban Szilvássyt küldték le, de a sípszót követően azonnal felállt, így Bradunak esélye sem volt akciót végrehajtani a csepeli birkózón, aki 3-1-re megnyerte találkozót.

Ugyanebben a kategóriában Dömök Péter a bronzéremért lépett szőnyegre, de 7-1-re kikapott a svéd Kristoffer Zakarias Bergtől, így ötödikként zárt.

A 87 kilogrammos Losonczi Dávid a dél-koreai, algériai és kínai riválisát technikai tussal, a svéd Alex Kessidist pedig 6-0-ra felülmúlva verekedte be magát a döntőbe, ahol a bolgár színekben versenyző Szemen Novikovval találkozott. Az ESMTK versenyzője a fináléban sem állt meg és másfél perc alatt hat pontot csinált ellenfelén, akit passzivitásért leküldtek, Losonczi pedig egy pörgetéssel 9-0-ra elhúzott, ezzel lezárta a meccset.

Lévai Tamás az olasz színekben versenyző Nikoloz Khakelashvilivel csapott össze a döntőben, amelyen az Eb-ezüstérmes olasz szerezte meg a vezetést, de állásból szabálytalanságért megintették, majd második felvonásban a középső Lévai-testvér egy újabb intésponttal 3-1-re győzött.

A későbbi győztes Lévai Tamás (kékben) küzd az olasz színekben versenyző Nikoloz Khakelashvili ellen Forrás: MTI/Lakatos Péter

A 130 kilósoknál az Eb-bronzérmes Vitek Dáriusz 3-0-ra alulmaradt a vb-bronzérmes iráni Aliakbar Hosszein Juszofiahmadcsali elleni találkozón, így ötödik lett, csakúgy mint a 72 kilós Lévai Levente, aki a georgiai Otar Abuladzétól szenvedett vereséget. Öccse után a legidősebb testvér, a 77 kilogrammban világranglista-vezető Lévai Zoltán következett, aki Mohammad Aziz Naghuszival nézett szembe. Az Európa- és világbajnoki ezüstérmes birkózó nem találta a fogást iráni riválisán, aki 1-1-gyel, később szerzett ponttal győzött a bronzcsatában.

A versenyen a magyarok összesen négy arany-, valamint egy-egy ezüst- és bronzérmet szereztek.

Bácsi Péter, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója szerint a négy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel az elvárásoknak megfelelően szerepeltek a magyar versenyzők.