Vizsgálják a magyar teniszező botrányos meccsét

(SP)HUNGARY-BUDAPEST-TENNIS-WTA-HUNGARIAN GRAND PRIX-WOMEN'S SINGLES se Horizontal
(230719) -- BUDAPEST, July 19, 2023 (Xinhua) -- Amarissa Toth of Hungary competes during the women's singles round of 32 match between Amarissa Toth of Hungary and Zhang Shuai of China at the WTA 250 Hungarian Grand Prix in Budapest, Hungary on July 18, 2023. (Photo by Attila Volgyi/Xinhua) (Photo by Attila Volgyi / XINHUA / Xinhua via AFP)
Vágólapra másolva!
A női versenyeket szervező WTA közölte: megvizsgálja, hogy mi történt a Tóth Amarissa-Csang Suaj mérkőzésen a Budapesten zajló, 250 ezer dollár (86 millió forint) összdíjazású salakpályás női tenisztornán.

A keddi, első fordulós találkozót a világranglistán 28., második helyen kiemelt kínai játékos a könnyeivel küszködve feladta, így a hazai teniszező került a 16 közé.

A furcsa végkifejlet előzménye az volt, hogy 5:5-ös állásnál Csang Suaj egy kereszt tenyerese után a vonalbíró outot ítélt, majd a székbíró is megerősítette ezt, Csang azonban továbbra is hevesen reklamált, mert meggyőződése szerint a labda a vonalon pattant. A pályára kérette a torna WTA-supervisorát (versenyfelügyelő) is, aki azonban közölte: nem az ő feladata megítélni, hogy a labda kint volt-e vagy sem.

A játék folyt tovább, majd a következő labdament után Tóth Amarissa - akinek ez volt az első főtáblás mérkőzése WTA-tornán - az ominózus nyomhoz sétált és a lábával eltüntette, ezt azonban ellenfele zokon vette.

A magyar játékos megnyerte a gémet - elvette Csang adogatását -, amellyel 6:5-re vezetett az első játszmában, riválisa azonban - akit láthatóan nagyon megviseltek a történtek - nem vállalta a folytatást.

"Úgy gondolom, hogy ő magát készítette ki. Nem értettem, hogy miért csinált ebből ekkora balhét, hogy a bíró döntését felül akarta bírálni. Nem értem, hogy miért nem fogadta el, de hát magának kereste a bajt."

- nyilatkozott a meccs után a Kossuth Rádiónak Tóth Amarissa.

Tóth Amarissa nem érti, mi a versenytársa problémája Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Attila Volgyi

Siklós Erik, a torna kommunikációs vezetője az MTI-nek szerdán elmondta, a versenynek semmi köze a történtekhez, a versenyigazgatónak nincs semmilyen jogosítványa, beleszólása ebben helyzetben.

"Ezer ilyen eset történik a világon. Ebben a helyzetben a székbíró a főszereplő, aki megítélte a pontot"

- nyilatkozott. Hozzátette: amikor Tóth Amarissa eltaposta a labda nyomát, a kínai csapatból többen bekiabáltak neki, tiszteletlennek nevezték, Csang Suaj pedig egy nézővel is összeveszett. Siklós Erik megjegyezte: miután a kínai teniszező elvesztette a játékot, már a pályáról lejövet szólt az edzőjének, hogy nem folytatja.

A WTA szerdán este a Twitter-oldalán azt közölte, hogy "a rasszizmus mindenféle megnyilvánulásával szemben zéró toleranciát alkalmaz" és megvizsgálja a budapesti tornán történt "szerencsétlen incidenst".

Tóth Amarissa az ukrán Katerina Baindllal találkozik a 16 között csütörtökön (ma) délután.