Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott aranyérmet nyert a fukuokai világbajnokságon, amelynek döntőjében elképesztő izgalmak után, ötmétereseket követően 14-13-ra legyőzte a görög csapatot. A magyar pólósok repülőgépe hétfő este érkezett vissza Japánból Budapestre, ahol a Duna Arénában rajongók várták őket, hogy méltó körülmények között köszönthessék a világbajnok hősöket. A hosszú utazás és a vb-n lejátszott fárasztó mérkőzések ellenére Varga Zsolt szövetségi kapitány és a játékosok készségesen nyilatkoztak a sajtónak, a szurkolóknak pedig közös fotókkal és aláírásokkal kedveskedtek.

A magyar férfi pólóválogatott a fukuokai vizes vb elődöntőjében drámai meccsen ejtette ki a spanyolokat, a görögök elleni döntő pedig még kiélezettebb küzdelmet hozott Varga Zsolt csapata számára. Az elképesztően izgalmas finálé a rendes játékidőben 10-10-es döntetlennel ért véget, majd ötméteresekkel óriási csatában, az idegek harcában nyerte meg az együttes az aranyérmet. A büntetőpárbaj legnagyobb hőse Vogel Soma kapus volt, aki négy lövést is kivédett, hatalmas szerepet vállalva abban, hogy férfi vízilabda-válogatott megszerezze története negyedik vb-címét.

Az egész tornán veretlenül menetelő csapat repülőgépe hétfő este érkezett meg Budapestre, és a válogatott útja egyből a Duna Arénába vezetett, ahol a sajtó képviselői mellett óriási tömeg várta az aranyérmes hősöket. A sajtótájékoztató kisebb csúszással kezdődött, így maradt idő a szurkolókkal beszélgetni. Rengeteg drukker jött el az eseményre, kifejezetten a Fradi táborából voltak sokan, akik elképesztően lelkesen és nagyon felkészülten várták a játékosokat.

nem közvetlenül a színpad előtt táborozunk le a felszerelésünkkel" - mondta Zsolt, a Ferencváros szurkolója, aki elárulta, többen is elutaznak a 2024-es párizsi olimpiára, hogy a helyszínről szorítsanak majd a pólóválogatott sikeréért.

Rengeteg szurkoló fogadta a Duna Arénában a világbajnok férfi pólóválogatottat Fotó: Polyák Attila - Origo

A Fradi szurkolói közül három lelkes hölgydrukker is szívesen osztotta meg velem a tapasztalatait, mindannyian otthon nézték a görögök elleni, őrületesen izgalmas vb-döntőt.

"Fakanállal a kezemben üvöltöttem, mint az állat, éppen főztem a meccs alatt" -

árulta el az egyikük. "Én egyedül őrjöngtem" - mondta a másik FTC-drukker, aki Varga Dénes kartonból készített arcképét szorongatta a kezében, így készült a csapat fogadására. "Az ezüst is egy fantasztikus eredmény lett volna, de biztos voltam benne, hogy a finálét megnyerik a srácok.

tette hozzá a harmadik szurkolóhölgy.

19 óra után a sajtóesemény is elkezdődött, amelyet a Magyar Vízilabda Szövetség elnökének, Madaras Norbertnek a beszéde nyitott meg.

Köszönöm ezt az élményt a jelenlévő játékosoknak, azért ez mégiscsak egy felnőtt világbajnoki cím. Viszontláthatjuk mindazt a csapaton, ami Varga Zsolt szövetségi kapitány munkáját jellemzi. Hiszem, hogy ezek az apró nüanszok döntöttek a javunkra" - mondta a játékosként kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok Madaras, akitől Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár vette át a szót.

Madaras Norbert meghatódott a világbajnoki győzelemtől Fotó: Polyák Attila - Origo

"Az én szerepem nem lehet más, mint kifejezni a gratulációt. Ez a siker megindítja bennünk a hazaszeretet és a nemzeti öntudat érzését is. Mióta Madaras Norbert a szövetség elnöke, a vízilabda szövetség példaértékűen működik, és Varga Zsolt szövetségi kapitány is egy nagyon hiteles ember, kivételes sportpályafutással. Elvezette az európai csúcsra a Fradit, most pedig a válogatottat a világ tetejére. Ennek a csapatnak minden tagja maradéktalanul betartotta a kapitány utasításait.

Az önös érdekeket háttérbe szorították és csak a csapat sikere vezérelte őket. Ez a csapat csak egy dolgot nem tud: feladni.

Ki kell emelni a hozzátartozókat is, akik rendre elképesztő áldozatot hoznak, hiszen hosszú időt töltenek a játékosok nélkül. Remélem, hogy ez a siker a női válogatott számára is erőt ad. Bízom benne, hogy egy év múlva mindkét együttesnek szoríthatunk a párizsi olimpián" - mondta Schmidt Ádám, akinek a megszólalása után Varga Zsolt szövetségi kapitány következett.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szerint a férfi pólóválogatott mindenre képes, csak a feladásra nem Fotó: Polyák Attila - Origo

"Ténylegesen nagyon nagy út, amit megtettünk, ahonnan indultunk tavaly nyáron. Sok háttérmunka van, ami nem látványos, de mindezek következménye is ez az eredmény. Az a fontos, hogy az öltözőben, amikor a csapat együtt van, mi történik a játékosok között. Ez a tényező a munka mellett a sikerek egyik legfontosabb része. Hatalmas köszönet a szakmai stábnak, óriási energiákat tesz bele mindenki. Úgy gondolom, egy-egy gólban mindenki munkája benne van. A családok ténylegesen hiányt élnek meg ezekben a hosszú hetekben, pontosan tudom, ez mennyire nehéz.

mondta Varga Zsolt, akinek az irányításával az együttes a tavalyi Európa-bajnoki ezüst után most vb-címet nyert, és ezzel biztosította helyét a 2024-es párizsi olimpián.

Varga Zsolt a Fradival 2019-ben Bajnokok Ligáját nyert, most a válogatottal világbajnokságot Fotó: Polyák Attila - Origo

"Lehet, hogy nálunk vannak a legjobb játékosok, de háttérbe tudtuk szorítani az egyéni érdekeket, ezek nem jöttek elő, bár talán régebben megvoltak. Ezt nem én rakom egyedül össze, köszönöm a többieknek, hogy elfogadtak csapatkapitánynak, nagy dolog ez számomra, hiszen nálam nagyobb bajnokok is vannak ebben a csapatban.

mondta a csapatkapitány, Jansik Szilárd, utalva már a 2024-es párizsi olimpiára.

"Gratulálok a fiúknak a vb címhez és a kvótaszerzéshez, ami még egy hab a tortán. Fontos, hogy minél több csapatsportág is képviseltesse magát az olimpián. Hatalmas kő gördült le a szívünkről, hogy a kvóta megvan.

Fantasztikus hét áll mögöttünk: vívó vb-n szerzett aranyak, Pigniczki Fanni sikere, és a vizes vb-n elért többi nagyszerű eredmény. Igazi példaképek lettetek azzal, ahogyan ti ezt a világbajnokságot megnyertétek. Mindenki figyel majd rátok, ez biztos. Jó sok edzést kívánok, Zsolt ebből biztosan nem enged, és persze az a cél, hogy együtt örüljünk a sikereknek a párizsi olimpián" - mondta Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára.

Fábián László szerint igazi példaképekké váltak a férfi pólócsapat tagjai Fotó: Polyák Attila - Origo

A sajtótájékoztatót követően rövid egyéni interjúkra adtak lehetőséget a szervezők, és a csapat egyik legrutinosabb játékosával, az immár kétszeres világbajnok Varga Dénessel is beszélhettem, aki számára nagy elégtételt jelentett a görögök legyőzése, hiszen a döntős ellenfél a tokiói olimpián kétszer is legyőzte a pólóválogatottat.

mondta a Fradi klasszisa, aki arról is beszélt, hogyan lett egyre drámaibb a világbajnokság a válogatott számára.

Varga Dénes számára elégtételt jelentett a görögök elleni győzelem Fotó: Polyák Attila - Origo

és ezzel az energiával elértünk egy reakciót is, mert most biztosan utál bennünket az összes csapat" - tette hozzá némi humorral fűszerezve Varga Dénes, aki elárulta, hogy a rendelkezésére álló rövid pihenőt természetesen a családja körében fogja tölteni.

Jansik Szilárd számára csapatkapitányként felemelő érzés volt vb-címet nyerni, a Fradi 29 éves játékosa kifejezetten örült annak, hogy a csapattársak mennyire elfogadták őt ebben a fontos szerepben.

"Nemrég óta látom el ezt a pozíciót, nincs egy egész éve, de azt gondolom, egyre jobban tanulok bele és egyre jobb vagyok benne.

mondta Jansik Szilárd, aki szerint a horvátok elleni mérkőzés kiemelt fontossággal bírt, mert csoportgyőzelmet jelentett, így a válogatott egyből a negyeddöntőben folytathatta a világbajnokságot.

Jansik Szilárd számára külön öröm, hogy a csapat vezéreként lehetett világbajnok Fotó: Polyák Attila - Origo

"A horvátok elleni mérkőzés kiemelt fontosságú volt és csoportgyőzelmet jelentett, így nem kellett nyolcaddöntőt játszanunk, ezáltal több szabadidőnk volt. Mint a végére kiderült, nagyon kellett a plusz energia, de az utolsó meccsen így is alig tudtunk mozogni, mert annyira fáradtak voltunk.

A spanyolok elleni meccs katartikus élményt jelentett, mínusz háromról felálltunk az előző világbajnok ellen, akik az utóbbi években szinte mindig döntősök, de minimum elődöntősök. Ez a meccs iszonyatosan lefárasztott minket,

ez látszott is a görögök elleni mérkőzésen, amelyről azt hittem, valamivel simább lesz, de az ellenfél bebizonyította, hogy nagyon erős, így Soma bravúrjaira is szükségünk volt a győzelemhez" - tette hozzá a csapatkapitány, majd ejtett néhány szót a párizsi olimpiáról is.

Lesz addig Európa-bajnokság, világbajnokság, klubszezonban kell helytállnunk. Most egy picit az még messzebb van, de természetesen ott lebeg a szemünk előtt és az a célunk, hogy addigra legyünk a legeslegjobbak" - zárta gondolatait a Fradi játékosa.

A világbajnok pólóválogatott játékosai készségesen osztogatták az autogramokat a szurkolóknak Fotó: Polyák Attila - Origo

A rövid interjúkat követően a Duna Aréna sajtóterme közelében, a szabadtérre kihelyezett színpadra szólították a világbajnok hősöket, akik a szurkolókkal együtt közösen elénekelték a magyar himnuszt,

majd szívélyesen válaszoltak a kérdésekre, illetve aláírásokkal és közös fotókkal kedveskedtek. Óriási üdvrivalgás fogadta Vogel Somáékat, és a Fradi szurkolói is beváltották az ígéretüket, látványos görögtűzzel fejezték ki elismerésüket a csapat előtt.

A magyar férfi vízilabda-válogatott, amely 1973, 2003 és 2013 után történetének negyedik világbajnoki címét szerezte és kijutott a 2024-es olimpiára, mindenkinek maradéktalanul bebizonyította, hogy egy elképesztően egységes, összetartó társaság, akik hősiesen küzdenek egymásért és soha nem adják fel. Varga Zsolt szövetségi kapitány és a pólósok a halhatatlanok közé emelkedtek, és megmutatták, hogy nem csak sportolóként, hanem magánemberként is egytől egyik fantasztikusak és igazi példaképek.