Kínából kapott új ellenfeleket Zuckerberg cége

Meta Llama2
Vágólapra másolva!
A Meta sokat remél a Llma 2 nagy nyelvi modelltől, de záporoznak a riválisai Kínából is.
Vágólapra másolva!

Miután a Facebook anyavállalata, a Meta komoly kritikákat kapott minden irányból a botladozó és nem feltétlen áhított metaverzum miatt (és a reklámbevételekkel, káros tartalmakkal is meggyűlt mostanában a baja), az AI-őrület rendbe tette a céget, gyorsan felzárkóztak a fejlesztésekkel, behozták a lemaradásukat. Ennek egyik gyümölcse a nyílt forráskódú Llma 2 nagy nyelvi modell (LLM), amely komoly áttöréseket hozhat az AI-iparban.

A Meta Llama 2 komoly áttöréseket hozhat az AI-iparban. Forrás: Dataconomy

Nincs azonban versenytársak nélkül a Meta, és nem csak amerikai riválisoktól kell tartania. Kínából is kap bőven ellenfeleket, itt van például az Alibaba. Az óriás nemrég két nyílt forráskódú AI-modellt is kiadott, a Qwen-7B-t és a Qwen-7B-Chatet. Mindkettő 7 billió paraméterrel rendelkezik, és első alkalom ez, hogy egy nagy kínai tech cég nyílt forráskódú LLM-mel próbálkozik.

Ez az irány elsősorban az OpenAI és a Google számára fájhat, amelyek modelljeiért komoly díjakat kell fizetni.

Az Alibaba újdonságai egyébként az áprilisi Tongyi Qianwen kiadásai amikhez ingyen hozzáférnek majd a világ a kutatói, intézetei. A 100 milliónál több felhasználóval rendelkező cégek viszont csak licenc formájában dolgozhatnak vele (a Metánál is így van, ott 700 milliós megkötéssel). Az Alibaba egyébként még fejlettebb modellen is dolgozik, több paraméterrel.

Kína nagy erőkkel igyekszik felzárkózni az AI-fejlesztésekben, hazai és irányítható modellekben gondolkozva. A Tencent és a Huawei is nagy erőkkel dolgozik, előbbi például már számos termékébe integrálja a Hunyuan AI-modellt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!