Három kitüntetést adott át Novák Katalin államfő augusztus 20-án

SZILÁGYI Áron Közéleti személyiség foglalkozása sportoló SZEMÉLY vívó
Budapest, 2023. március 25. Szilágyi Áron, a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupaverseny aranyérmese a BOK Csarnokban 2023. március 25-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Hatalmas elismerést vehetett át augusztus 20-án Esztergomban Karikó Katalin, Böjte Csaba és Szilágyi Áron, ugyanis Novák Katalin köztársasági elnök kitüntetést adott át nekik.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin köztársasági elnök több kitüntetést is átadott augusztus 20-án Esztergomban. Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikusnak, kutatóbiológusnak, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorának a Magyar Szent István Rend kitüntetést adta át az államfő.

Karikó Katalin Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A kitüntetéssel kapcsolatban Karikó Katalin elmondta, hogy

Talán nem is tudják pontosan, mivel foglalkozik, hogyan dolgozik egy kutató, s nem látják a pálya szépségét: milyen érzés felfedezni valamit, vagy az elért eredményekkel hozzájárulni ahhoz, hogy az utánunk jövők oldjanak meg egy problémát". Hangsúlyozta, hogy

aki a kutatói pályát választja, nincs szüksége hobbira.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójának Novák Katalin köztársasági elnök a Magyar Becsület Rend kitüntetést adományozta Esztergomban. A szerzetes úgy fogalmazott a kitüntetés után, hogy "teremtő tekintettel kell egymásra nézzünk".

Böjte Csaba Forrás: MTI/Biró István

A gyerek ugyanis a felnőtt szemének tükrében látja magát. Ha a szemembe néz és azt látja, hiszem, hogy meg tudja csinálni, akkor elindul, nekiáll", és valóban képes lesz rá.

A kis sikerélményekből építkezik aztán, és egyre nagyobb és nagyobb dolgokat vállal majd. Így fejlődünk mindannyian.

"Ezért ezzel a bizalommal kell egymást, a nemzetünket és a jövőt is szemléljük".

A harmadik kitüntetett Szilágyi Áron háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó, a sporttörténelem első háromszoros egyéni olimpiai bajnok férfi kardvívója. Novák Katalin a Magyar Szent István Rend kitüntetést adományozta neki.

Szilágyi Áron Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szilágyi Áron elmondta, hogy

az alázatosan elvégzett munkában hisz és abban, hogy a sikerhez feltétlenül szükséges a hosszú távú elköteleződés.

"Én minden nemzetközi versenyemen a címeres mezt húzom magamra és Magyarországot képviselem. Nagyon jó azt megélni, hogy a világban bárhova utazunk, a magyar kardvívókat ismerik, tudják, hogy hagyományosan eredményes csapat a miénk, olyan elődökkel, mint Fuchs Jenő vagy Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf. Mi ezt az örökséget igyekszünk szépen gondozni, és vinni tovább, amit ránk hagytak az elődök. Én ezt át is érzem, nagyon nemes feladat" – tette hozzá a beszédében.