Mindenki őrültnek hitte, mégis az atlétikai vb legnagyobb harcosává vált a 19 éves sportoló

Atlétikai vb, Atlétikai Világbajnokság, World Athletics, Szabadtéri atlétikai világbajnokság, Budapest, 2023. 08. 23., női, 5000 m, előfutamok, Agate CAUNE
Agate Caune Lett atléta versenyzik az atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 23-én
Vágólapra másolva!
A női 5000 méteres síkfutás első előfutamával kezdődött el a szerda esti program a budapesti atlétikai világbajnokságon. Az U20-as Európa-bajnok Agate Caune rögtön emlékezetessé tette az estét.

A mindössze 19 éves lett atléta az egyik leggyengébb egyéni csúccsal rendelkezett a mezőnyben, így reálisan nem volt esélye a továbbjutásra. Éppen ezért Caune úgy döntött, hogy különleges taktikára vált, és már a táv legelején meglógott a mezőnytől.

Körről körre növelte az előnyét, az eleinte a taktikáját lebecsülő közönség pedig egyre inkább az ő pártjára állt.

A táv kétharmadánál 24 másodperc és mintegy 120 méter volt az előnye a második helyezettel szemben,

de innentől folyamatosan csökkenni kezdett az előnye.

Caune előnye akkora volt, hogy nem is látszottak mögötte a riválisok Forrás: AFP/Jewel Samad

Fél körrel a vége előtt aztán utolérték a hatalmas buzdítást kapó lett atlétát, és ugyan az utolsó 100 méterben már szemmel láthatóan hatalmas sebességkülönbség volt közte és az élmezőny többi tagja között,

így is be tudott érni a továbbjutást érő negyedik helyre, ráadásul új egyéni csúccsal!

A közönség pedig rendkívül hálás volt a szórakoztató futásáért, és lelkes tapssal jutalmazta Caunét – csakúgy, mint a futam 16. helyén záró Wagner-Gyürkés Viktóriát.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.