Lassan vége a nyárnak, de a szúnyogokat továbbra is sok helyen irtják

szúnyogirtás, szúnyoggyérítés
Vágólapra másolva!
A következő napokban folytatódik a kifejlett szúnyogok elleni védekezés, az irtást földi úton, a települések lakott részein végzik platós gépjárműre szerelt berendezésekkel.
Vágólapra másolva!

A héten kilenc vármegye 391 településén és a főváros hat kerületében dolgoznak a szakemberek.

Az elmúlt hét meleg időjárása kedvezett a szúnyogok szaporodásának, ilyenkor a lárvák akár egy hét alatt képesek kifejlődni.

Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegye területén, valamint a fővárosban lehet találkozni a napnyugtát követő esti, késő esti órákban a gyérítést végző járművekkel - írta a katasztrófavédelem közleményében.

A központi szúnyoggyérítés azokra a területekre terjed ki, ahol a legnagyobb a szúnyogártalom.

szúnyogirtás, szúnyoggyérítés Forrás: MTI Illusztráció

A központi szúnyoggyérítés mellett minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen.

Így lehet védekezni a szúnyogok ellen

A szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, madáritatókban, gumiabroncsokban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok.

Ha nincs szükség ezekre a vizekre, öntsük ki.

Ha a virágalátétben, madáritatóban áll a víz, érdemes hetente többször kicserélni, ezzel is megszakítva a lárvák fejlődési ciklusát. Ha valaki tartályba, hordóba gyűjti az esővizet, fedje le a tartályt, kössön rá egy szúnyoghálót és máris sokat tett a szúnyogok ellen.

A központi szúnyoggyérítés területi listája és az időpontok nyomon követhetők a katasztrófavédelem weboldalán.