Már csak fizetett baloldali politikai aktivisták hergelnek az oktatásüggyel kapcsolatban

Tüntetés, 2023.09.01., Kossuth, tér, Egységes, Diákfront, EDF,  Civil, Bázis, Pedagógusok, Demokratikus, Szakszervezete, PDSZ, Országos, Tanévnyitó,
Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten kiderült: lassan már csak a legszélsőségesebb figurák, fizetett baloldali politikai aktivisták folytatják az oktatásügyi hergelést Budapest utcáin. Bemutatjuk ezt a kört, és azt is, hogyan adta fel a Momentum egyik képviselője, egy régi fizetett politikai aktivista a régóta vitt témájukat.
Vágólapra másolva!

Emlékezetes, hogy a Donáth Anna által szociálliberálisnak tekintett Momentum idén tavasszal számos jogellenes eszközzel lépett fel, többek között az oktatás ügyére hivatkozva. Sőt, arra kérte pártjával egy petíció keretében Brüsszelt, hogy Magyarország az ő oktatási elképzeléseik teljesítéséig ne adja oda a hazánknak jogosan járó, ám régóta visszatartott uniós forrásokat. Donáth Anna a napokban hirdetést tett közzé a médiában a várt aláírások érdekében egy népszerű videócsatornán.

A párt egységét ugyanakkor Gyurcsány Ferenc ifjúsági szervezetének korábbi vezetője, a Józsefvárosban önkormányzati képviselő Szarvas Koppány Bendegúz a minap megbontotta. A közösségi médiában úgy fogalmazott:

Ez azért is furcsa, mert augusztus 24-én még úgy fogalmazott: "Mint írtam a zebraszerda kapcsán is, fő dolog a kitartás. A Momentum tovább lesz itt, mint akár a kordon, akár a NER."

Szarvas Koppány Bendegúz momentumos képviselő sem tüntet már Forrás: Facebook

A momentumos képviselő – az egyik fizetett politikai aktivista – mellett mások is feladták a tüntetősdit. Legalábbis múlt pénteken hiába tartott Országos tanévnyitó címmel rendezvényt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), az Egységes Diákfront (EDF) és a Civil Bázis nevű szervezet a Parlament előtt a Kossuth téren, csak pár száz ember lézengett a téren, akiknek egy része ráadásul turista volt.

Ma már senki sem kíváncsi arra a maroknyi fizetett politikai aktivistára, akik állítólag az oktatás helyzetének a javításáért demonstrálnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Utóbbi szervezet, a Civil Bázis kapcsán érdemes megjegyezni, hogy elnöke, Horgas Péter régi baloldali aktivista.

A Medgyessy-időszakban, 2003-ban a Nemzeti Színház kreatív igazgatója volt. 2011-ben sikertelenül pályázta meg a József Attila Színház igazgatói posztját. 2016-ban bevándorláspárti tüntetést szervezett.

2019-ben Szabad Gyöngyöspata! néven demonstrációt kezdeményezett az iskolai bírósági ügy miatt. Részt vett a baloldali előválasztás lebonyolításában is, tavasszal pedig a pedagógustüntetésekben, a kordonbontások szervezésében volt aktív. A Civil Bázis tagdíja egyébként 2021-ről 2022-re kevesebb mint a felére, 451 ezer forintról 191 ezer forintra esett.

Horgas Péter régi baloldali aktivista, semmi köze nincs az oktatáshoz Forrás: fonixmozgalom.hu

Lapunk információi szerint fizetett politikai aktivisták is maradtak a kemény magban, így például az egyik Ligetvédő, aki a III. kerületi szocialista szervezethez köthető, illetve egy óbudai DK-s. Mellettük még az Egységes Diákfront nevű szervezet néhány tagja tart ki a demonstrációsorozat mellett.

Mindeközben úgy értesültünk, hogy jelenleg három tanár peres eljárása zajlik, ők a visszahelyezésük helyett pénzt szeretnének kapni. Érdekesség, hogy a Medgyessy-kormány egykori igazságügy-minisztere, Bárándy Péter által elnökölt, Ügyvédek a Demokratikus Jogállamért Egyesület egyik elnökségi tagja mint ügyvéd képviseli a pedagógusokat a tankerület ellen zajló perekben.

A védők mindhárom ügyben a Soros György által finanszírozott szervezetekhez köthetők.

Információink szerint egyik tanár védekezésében sem szerepel, hogy megtartották volna óráikat. Ehelyett egyéb érvekre hivatkoznak a munkavégzésük kapcsán.