Már minden készen áll a Nemzeti Vágta döntőjére

55. Hortobágyi lovasnapok programsorozat
Hortobágy, 2023. július 16. Kishuszárok versenyeznek a Nemzeti Vágta előfutamában, a Hortobágyi Vágtán az 55. Hortobágyi Lovasnapokon 2023. július 16-án. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Bár még közel két hét van hátra a Nemzeti Vágta döntőjéig, szinte már minden készen áll az idei döntő helyszínén, Szilvásváradon.

A hazai lótenyésztés egyik ikonikus helyszínén, a nemzeti kinccsé nyilvánított lipicai ménes otthonában, Szilvásváradon lesz idén a Nemzeti Vágta döntője. Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas versenyének végső megmérettetésére szeptember 30-án és október 1-jén kerül sor.

"A 16. Nemzeti Vágta döntőjére igazán különleges helyszínt választottunk: a címerében ezüstszínű lipicait viselő Szilvásváradot, ahol a hazánkban közel 200 éve tenyésztett lófajta igazi otthonra talált. A Nemzeti Vágta idén hazatér" – fogalmazott Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató.

Idén is elképesztően látványos versenyekre van kilátás Forrás: MTI/Balázs Attila

A világszinten is a legmodernebb létesítmények közé tartozó Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont szolgál a döntő futamok helyszínéül. A komplexum – amelyben jövőre négyesfogathajtó világbajnokságot rendeznek – minden nemzetközi szabványnak megfelel, speciális négyévszakos pályatalaja pedig kiváló nedvességelvezető és lólábkímélő.

"A pálya inkább a képzettebb, technikásabb párosoknak kedvez; ló és lovasa még erősebb együttműködése szükséges a sikeres szerepléshez" – mondta Szotyori Nagy Kristóf.

A szilvásváradi fináléra kvalifikáló versenyek májustól szeptemberig zajlanak. Összesen 11 magyarországi és 5 határon túli helyszínen tartottak előfutamokat, melyeken sok száz lovasnak szurkolhatott több ezer néző.