Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Oroszország átcsoportosítja erőit, Ukrajna drónáradatra számíthat

Események

conflict army Horizontal orosz ukrán háború
Kiképzésen lévő ukrán harckocsizók a csernyihivi régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 593. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
06:11
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:22
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 8-án az ukrán-magyar határszakaszon 5513 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5697 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:35
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: A terror túl sok forntot nyitott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután telefonon beszélt Netanjahu izraeli miniszterelökkel, azt mondta, hogy sok embert megdöbbentett az Izraelt ért terrortámadás merészsége.

"Ha a terroristák ezt megengedhetik maguknak, az azt jelenti, hogy nem csak egy országra jelentenek veszélyt. A terror túl sok frontot nyitott az emberiség ellen. Az Ukrajna elleni háború, háború a Közel-Keleten, szörnyű destabilizáció Afrikában. Folyamatos kísérletek válságot provokálni a világ élelmiszerpiacán.

Erősnek lenni ilyen körülmények között azt jelenti, hogy szembe kell szállni a terrorral. Erősnek lenni azt jelenti, hogy segítünk megvédeni az embereket és életeket a terror minden formájától."

07:10
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Műveleti központ segíti az izraeli ukránokat

Volodimir Zelenszkij párhuzamot vont Izrael és az ukrajnai háború között, amikor kijelentette, hogy „Izrael önvédelemhez való joga megkérdőjelezhetetlen". Azt mondta, hogy kormánya műveleti központot hozott létre az izraeli ukránok megsegítésére. A hatóságok becslése szerint mintegy 15 ezer ukrán állampolgár menekült Izraelbe az orosz invázió tavaly februári kezdete óta.

Miközben rengeteg humanitárius segélyt küldött, Benjámin Netanjahu következetesen megtagadta, hogy fegyvereket szállítson Kijevnek.

07:47
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Hetek óta nincsenek harcok Velyka Novosilka környékén

Brit hírszerzési jelentések szerint a nyár folyamán Ukrajna „szinte biztosan legalább 125 négyzetkilométernyi területet szabadított fel" az ország keleti részén. A Donyeck megye Vuhledar városától nyugatra fekvő Velyka Novosilka szektor „viszonylag elcsendesedett az elmúlt négy hétben".

08:25
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán légvédelem drónáradatra számít a télen

Az ukrán légvédelem rekordszámú orosz dróntámadásra számít ezen a télen – közölte Jurij Ihnat szóvivő. Kijev - a tavalyi tapasztalatok alapján - az energetikai létesítmények tömeges bombázására számít. Már a szeptemberi adatok is azt mutatják, hogy Oroszország egyre több iráni tervezésű Shahed kamikaze drónt vet be a támadások során.

09:13
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ is vizsgálja a Hroza elleni légicsapást

Az ENSZ és a helyi nyomozók választ keresnek a harkovi Hroza faluban a háború egyik legsúlyosabb légicsapása után. Kijevi vezető tisztségviselők szerint a csütörtöki támadás a falu egyetlen kávézóját és boltját romokba borította, és 52 embert ölt meg, akik egy halott katona újratemetési szertartása után gyűltek össze. A kávézóban csak hat ember maradt életben.

09:58
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán fegyveres erők jelentése szerint mintegy 580 orosz katona halt meg a harcok során az elmúlt nap folyamán. Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy Oroszország 282 280 vesztett el a háború tavaly február 24-i kezdete óta. A számadatokat független források nem ellenőrizték, Oroszország pedig nem ad ki adatokat a saját veszteségeiről.

10:33
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszországnak kedvezhet az izraeli helyzet

Andrzej Duda lengyel elnök szerint a Hamász és Izrael közötti jelenlegi erőszak hasznos Oroszország számára a világ figyelmének elterelésében. Duda a Polsat News magántelevíziónak adott vasárnapi interjújában azzal érvelt, hogy a közel-keleti konfliktus elvonja a nemzetközi érdeklődést Moszkva ukrajnai agressziójáról, és új migrációs nyomást eredményezhet Európára.

11:21
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Felrobbant a kocsijában egy orosz pártvezető

Egy autórobbanásban meghalt az Egységes Oroszország párt egyik tisztviselője az orosz kézen lévő Nova Kahovka városában, Herszon megyében – közölte az oroszok által beiktatott regionális kormányzó. Vlagyimir Malov, az orosz kormányzó Egységes Oroszország párt városi szervezetének ügyvezető titkára volt. Kijev nem vállalta a felelősséget a merényletért.

11:53
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Megnőtt a vonatforgalom Oroszország és Észak-Korea között

Washingtoni elemzők friss jelentése szerint drámaian megnőtt a vonatforgalom Észak-Korea és Oroszország között a Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin legutóbbi csúcstalálkozója után, ami „valószínűleg" fegyverátadásra utal. A Beyond Parallel csoport azt közölte, hogy a nagy felbontású műholdfelvételeken legalább 70 tehervagon látszik az észak-koreai határon lévő Tumangang vasúti létesítményben, és ezt a számot "példátlannak" minősítették.

12:44
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz átcsoportosítások

Oroszország "minden rendelkezésre álló" erőt és tartalékot áttelepít a Donyeck megyei Bahmuttól északra, hogy megpróbálja elrettenteni Ukrajna ott előretörő ellentámadását - mondta Illja Jevlas, a Keleti Haderőnemi Csoport szóvivője. A harcok Bahmut közelében folynak, az ukrán erők Jevlas szerint a frontváros közelében "maximális károkozással" próbálnak meghiúsítani minden orosz előrenyomulást.
Ukrajna hadserege lassan előrenyomult Bahmuttól délre, miközben nem tudott előrehaladni a várostól északra.
Oroszország Harkov és Luhanszk megyében is fokozta támadásait a Kupianszk-Lyman irányú arcvonal ellen.
Csupán egy nap alatt az ukrán erők 774 orosz csapást rögzítettek ebben az irányban.

13:39
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország új csatlakozna az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához

Oroszország, amelyet 2022-ben kizártak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, ismét csatlakozni kíván a genfi székhelyű testülethez, szembeszállva a nyugati nemzetek erőfeszítéseivel az ország elszigetelésére az Ukrajna elleni invázió miatt.
Számos ENSZ-diplomata és elemző azt sugallja, hogy Oroszország a háborús gabonaszállítmányok, valamint a fegyver- és energiaeladások feletti ellenőrzését kívánja erősíteni, hogy támogatást szerezzen az október 10-re tervezett titkos szavazáson. Oroszország mellett Albánia és Bulgária verseng Kelet-Európa két képviselői helyéért.

14:04
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy 50 éves férfi Antonivkában

Orosz légitámadás érte Antonivka falut, Herszon északkeleti külvárosát, meghalt egy 50 éves férfi – jelentette Olekszandr Prokudin Herszon megye kormányzója. A szintén Herszon megyei Kindijka falu elleni orosz támadásban megsebesült egy 11 éves kislány és három idős nő.
A részben megszállt Herszon megyét rendszeres orosz támadások érik, miközben a megszálló csapatok továbbra is tartják állásaikat a Dnyipro folyó bal partján.

15:09
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Halálos csapások Herszon déli részén

Ukrán tisztviselők szerint az orosz erők vasárnap Herszon régió déli részét ágyúzták. Legalább két ember meghalt és további tucatnyian megsebesültek.

Az ukrán szárazföldi erőkért felelős tábornok szerint a katonák jelenleg a keleti fronton nyomulnak előre.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy a csapatok visszaverték az eddigi támadásokat Bahmut közelében és attól északra.

15:51
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Fegyverhiány a Herszonban állomásozó csapatoknál

Az Ukrán Fegyveres Erőknek (AFU) Herszonban állomásozó egységei nem rendelkeznek olyan vadászgépekkel és légvédelmi rendszerekkel, amelyekkel csapást tudnának mérni az orosz egységekre. Nyilatkozta Natalja Gumenyuk, az Ukrán Védelmi Erők „Dél" csoportjának sajtótitkára.

Megjegyezte, hogy megnőtt az ukrán fegyveres erők infrastruktúráját ért légicsapások száma a Dnyeper jobb partján.

16:28
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország atommeghajtású fegyvert tesztelt

Alekszandr Szpiridonov, az Állami Duma Ipari és Kereskedelmi Bizottságának alelnöke kommentálta a Burevesztnyik nukleáris meghajtású cirkálórakéta legújabb tesztjének sikeres befejezését. A Lenta.ru-val folytatott beszélgetés során a helyettes megnevezte az új fegyver legfontosabb jellemzőit.

„A Burevestnik fő előnye a korlátlan működési tartomány. Ezenkívül a rakéta nagyon hosszú ideig a levegőben képes maradni, várva a használathoz szükséges jelre. Kis mérete és alacsony repülési magassága azonban nehéz célponttá teszi. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a robbanófejben atomtöltet is elfér" – mondta a parlamenti képviselő.

„A Burevesztnyik egy teljesen egyedi rakétarendszer, nincsenek analógjai a világon, és nem is lesznek a belátható jövőben. (...) Úgy gondolom, hogy a Burevesztnyik sikeres tesztjeiről szóló hír nagyon felizgatta ellenségeinket" – zárta szavait a képviselő.

17:13
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz szóvivő: Kijev fenyegeti a zaporizzsjai atomerőművet

Az ENSZ-nek is észre kell vennie végre, hogy Ukrajna támadja a zaporizzsjai atomerőművet, miután az ukrán katonai hírszerzés parancsnoka elismerte ezt - írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfői Telegram-bejegyzésében.

Zaharova arra reagált, hogy Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége (GUR) vezetője az ukrán NV hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy a parancsnoksága alatt álló alakulatok a tavalyi év augusztusa óta három sikertelen kísérletet tettek az orosz erők által megszállt zaporizzsjai nukleáris erőmű visszafoglalására.

"Budanov vallomásának hidegzuhanyként kell érnie az ENSZ-t, amelynek képviselői mindezen hónapok alatt azt mondták, hogy nem tudják meghatározni milyen irányból érik csapások az erőművet " - írta a Zaharova.

17:52
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Letartóztattak egy oroszokat segítő üzletembert Ukrajnában

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) és az Állami Nyomozó Iroda (DBR) őrizetbe vett egy üzletembert Kijev régióban, aki állítólag több mint 400 000 dollárt utalt át a donyecki orosz erőknek - közölte az SBU október 9-én.

A gyanúsított egy öntöde vezetője a megszállt donyecki területen fekvő Makiivka városában.

18:43
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Katonai szolgálat elkerülését segítő ukrán orvost vontak felelősségre

Az ukrajnai Odesszában egy bíróság pénzbírsággal sújtott egy orvost, aki kenőpénzt fogadott el azért, hogy hamis igazolást állítson ki egy betegnek a sorkatonai szolgálat alól való felmentéséről - írja a The Guardian.

19:42
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Többen meghaltak az orosz hadsereg támadásában Herszon megyében és a Donyecki területen

Az elmúlt 24 órában, az orosz hadsereg támadásai során két ukrán civil meghalt és 22 másik megsebesült Herszon megyében és a Donyecki területen - számolt be hétfőn az Ukrainska Pravda című ukrán lap a weboldalán.

Herszon régióban egy ember meghalt, további 18 megsebesült, köztük 2 gyermek. A Donyecki területen az orosz erők vasárnap Konsztantyinovka falu 4 lakosát sebesítették meg. A Harkovi területen lévő Volcsanszkban egy nő meghalt.

Herszon régiót az elmúlt 24 órában az orosz hadsereg 53 alkalommal támadta, az orosz hadsereg a térség településeinek lakónegyedeit, egy herszoni parkolót, továbbá egy kritikus infrastrukturális létesítményt, valamint a Herszoni járás egy templomának területét találta el.

20:31
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Több F-16-os vadászgépet kaphat Ukrajna

Dánia azon dolgozik, hogy "bővítse" a "vadászrepülőgép-koalíciót", amely azon országokból áll, amelyek hajlandóak F-16-os vadászrepülőgépeket biztosítani Ukrajnának - közölte Mette Frederiksen, dán miniszterelnök október 9-én - jelentette a Reuters.

21:20
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Nem csökken Ukrajna támogatása az izraeli-palesztin konfliktus miatt

Az izraeli-palesztin konfliktus súlyosbodása nem fogja csökkenteni Ukrajna uniós támogatását az Oroszországgal szembeni háborúban - jelentette ki Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján.

"Semmi semmilyen módon nem befolyásolja az EU által Ukrajnának nyújtott támogatást. Ehhez nem férhet kétség" - szögezte le a szóvivő újságírói kérdésre válaszolva. Emlékeztetett arra, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombati bordeaux-i beszédében már megerősítette: az Oroszország elleni konfliktusban az EU kitart az ukrán nép mellett, ameddig csak szükséges.

21:58
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Lesznek választások Oroszországban

A Kreml Vlagyimir Putyin államfőnek ahhoz a kijelentéséhez igazodik, hogy Oroszországban még a "különleges hadművelet" feltételei között is meg kell tartani az elnök- és parlamenti választásokat - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

Peszkov Ramzan Kadirov csecsen vezetőnek arra a javaslatára reagált, hogy a jövő tavasszal esedékes elnökválasztást vagy halasszák el a háború miatt, vagy Putyin egyedüli jelöltsége mellett tartsák meg.

"Putyin elnök nyilatkozatából indulunk ki, amelyet a Szövetségi Gyűléshez (a parlament két házának együttes üléséhez) intézett legutóbbi beszéde során tett, ahol a különleges hadművelet idején tartott parlamenti és elnökválasztásról beszélt, és hangsúlyozta, hogy a demokrácia, az alkotmány minden követelményének meg kell felelni, és ennek megfelelően meg kell tartani ezeket a választásokat" - mondta a szóvivő.

23:08
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Itt a legfrissebb orosz hadijelentés a háború állásáról

Az orosz védelmi tárca hétfői hadijelentésében öt ukrán támadás két frontszakaszon történt visszaveréséről számolt be. A tárca szerint a frontvonal mentén az elmúlt nap folyamán mintegy 630 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

Az összefoglaló a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között egy rakéta- és lőszerraktárt, egy gyalogsági harcjárművet, kilenc páncélozott harcjárművet, egy HIMARS-rakétát és 14 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Zaporizzsja megyei Tokmakban délután négy robbanás történt.

23:36
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Felháborító törvényt akar bevezetni Ukrajna

A Moszkva által kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC) tevékenységének betiltását is lehetővé tevő törvényjavaslatot terjesztettek be hétfőn az ukrán parlamentben.

Kijev azzal vádolja az UPC-t, hogy aláássa Ukrajna egységét, és kapcsolatban áll az Orosz Ortodox Egyházzal (RPC), amely szerinte támogatja Moszkva Ukrajna elleni háborúját.

Az UPC kitart amellett, hogy 2022 májusában, a háború kezdete után három hónappal függetlennek nyilvánította magát az RPC-től.

A törvényjavaslat értelmében a bíróságok betilthatnák azokat a vallási szervezeteket, amelyek tagjait a felekezetek közötti hátrányos megkülönböztetés vagy háborús propaganda címén ítéltek el. Utóbbi bűncselekmény egyebek között magában foglalja azt, amit úgy jellemeznek, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió igazolása.

06:20
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésümnk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről