Hamarosan befejeződik a Szentendre Regionális Déli Vízbázis megóvása érdekében végzett kármentesítés

Vágólapra másolva!
Befejező szakaszához ért az utóbbi évek egyik legnagyobb jelentőségű környezeti kármentesítése az országban. A Szentendre Regionális Déli Vízbázis megóvása érdekében végzett kármentesítés (KEHOP-3.3.0-15-2021-00010) elnevezésű projekt 2023. november 30-án zárul.
Vágólapra másolva!
Forrás: KDVVIZIG

A szennyezéssel érintett 32 hektárnyi terület Szentendre déli részén a Dera-patak két oldalán helyezkedik el. A szennyezőanyag forrása ismeretlen, valószínűsíthető, hogy a térségben végzett vegyi- és divatcikkipari tevékenységek felelnek. Az élő szervezetre is káros klórozott szénhidrogének a felszín alatti vízbe oldódva a patak két oldalán lévő területek elszennyezését okozták. A volt szovjet laktanyától DK-i irányba helyezkednek el a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. üzemeltetésében lévő Regionális Déli Vízbázis termelőkútjai.

A területen az elsőfokú környezetvédelmi hatóság által kiadott határozat a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságot kötelezte a műszaki beavatkozásra. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság alkotta konzorcium a vízbázis védelmét célzó projekt eredményes lebonyolítását hazai és uniós pályázati források felhasználásával biztosítja. A kármentesítési munkálatok a Környezeti- és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, az Európai Unió és Magyarország kormánya támogatásával, összesen 5,5 milliárd forint vissza nem térítendő forrásból valósulnak meg.

2021 őszén megkezdődött a műszaki beavatkozás annak érdekében, hogy a régió 15 településén élő mintegy 120 ezer ember ivóvizét veszélyeztető szennyezést ártalmatlanítsák. A beavatkozások célja a célállapothoz tartozó határértékek elérése a lehatárolt forrás- és csóvaterületeken. A kivitelezést a közbeszerzési eljárás eredményeként kiválasztott Békés Drén Kft. végezte. A kármentesítés során az oldott szennyezőanyag bomlásának elősegítésére kombináltan alkalmaztak kémiai és mikrobiológiai technológiákat. A szennyezett rétegekbe összesen 1158 beavatkozási ponton, megközelítőleg hat kamionnyi ártalmatlan, vas alapú reagenst (mely reakcióba lép a szennyezéssel és bontja azt), valamint mikrobiológiai aktivitást fokozó segédanyagot és mikroorganizmust juttattak le (melyek szintén a lebontást segítik).

A munkálatok eredményességét a figyelőkutakon és a meglévő monitoring rendszeren keresztül folyamatosan nyomon követik. Már most, alig néhány hónappal a beavatkozás után, a vízminták vizsgálati eredményei kedvezőek, lezajló bomlási folyamatokra utalnak. Bíztató, hogy a Regionális Déli Vízbázis északi részén található megfigyelő pontokban, az utolsó negyedévben, a szennyezőanyag koncentrációja nem haladta meg a célállapothoz tartozó határértéket. A beavatkozásokat négyéves utómonitoring fogja követni, mellyel a lebontási folyamat eredményét, a várhatóan csökkenő szennyezőanyag koncentrációt folyamatosan figyelemmel kísérik. Erre az időszakra a kivitelező garanciális kötelezettséget vállalt.

Az egészséges ivóvíz biztosítása nemcsak az ember egészségének megóvása, hanem a környezetre gyakorolt kockázatok csökkentése szempontjából is nemzetgazdasági jelentőségű.