Tálibok irányítják az embercsempészeket a déli határon - videók

határ, határsértés, migráns, kerítés, illegális határátkelés
Röszke, 2020. január 28. A BV Holding Kft. munkatársai kerítést építenek a drótakadály helyett 2020. január 28-án a röszkei közúti határátkelőhely mellett, a szerb-magyar határ azon szakaszán, ahol erre korábban egy távközlési kábel miatt nem volt lehetőség. Ezen a napon hajnalban az átkelőnél több mint hatvan határsértő próbált áttörni Szerbia felől, de a rendőrök megakadályozták őket. MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Egyre több bizonyíték van arra, hogy kiképzett, katonai ismeretekkel rendelkező kommandósok vegyülnek el az illegális migránsok között, irányítják, szervezik őket. A déli határon már a tálibok irányítják az embercsempészeket. 
Vágólapra másolva!

„313 magyar határ" – ezekkel a feliratokkal látják el videóikat a TikTokon az embercsempész-hálózatok tagjai, akik a déli határ szerb oldalán szervezkednek. Egyértelműen a tálibok szélsőséges katonai szervezetére, a 313-as elit kommandóra utal a felirat. A szerb hatóságok hivatalosan bejelentették, hogy sikerült letartóztatniuk a hírhedt rohamosztag egyik parancsnokát - írta a Metropol.

A 313-as kóddal ellátott videókon az látható, ahogy a migránsok a magyar határzárat támadják, drótvágót használnak, létrák segítségével próbálnak átjutni a kerítésen, vagy éppen magyar rendőröket fenyegetnek a határt védő kerítésen keresztül.

@afgcriminal313#خسبي_الله_ونعم_وكيل#پشتون_تاجیک_هزاره_ازبک_زنده_باد #CapCut♬ الصوت الأصلي - user63457652187

Egyes képsorokon a szereplők lőfegyvert formáznak a kezükből és lövéseket imitálnak, félelem vagy aggodalom egyáltalán nem látszik a viselkedésükön.

@afgcriminal313#حسبي_الله_ونعم_الوكيل#پشتون_تاجیک_هزاره_ازبک_زنده_باد ♬ original sound - ✖ BLACK MUSIC ✖

De mi az a 313 kommandó, amivel ezeket a videókat hirdetik?

Az afgán „Badri 313 zászlóalj" a tálibok elit kommandója. A badri csatáról kapta a nevét, amiben az iszlámot terjesztő Mohamed próféta 313 fős seregével indult Mekka ellen. A nagyjából ötezer fős különleges egység ideológiailag leginkább az Al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezetekre hasonlít, polgári célpontok elleni öngyilkos merényleteikről lettek ismertek. A 313-as zászlóalj a Hakkáni-hálózat, egy szélsőséges iszlamista csoport tagjaiból verbuválódott, az elmúlt 20 évben ők voltak Afganisztán legrettegettebb fegyveres csoportja.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy kiképzett, katonai ismeretekkel rendelkező kommandósok vegyülnek el az illegális migránsok között, irányítják, szervezik őket.

Mint arról Mile Jandric, a szerb határrendészet vezetője a hét végén a szerb állami televízióban beszámolt, az elfogott migránsok közül két veszélyes bűnözőt sikerült beazonosítaniuk a hatóságoknak: egy afgán férfit, akit a francia rendőrség keresett több súlyos bűncselekmény elkövetése miatt, illetve Hasim Abdult, az afgán 313-as Badri zászlóalj magas rangú parancsnokát.

A Magyar Nemzet október elején írt arról, hogy információik szerint Szerbiában éppen tálib hatalomátvétel zajlik: az afgán embercsempészektől az iszlám szélsőségesek veszik át az irányítást.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója ijesztő perspektívának nevezte azt a lehetőséget, hogy egy tálib szervezet döntheti el, ki léphet be Európába és ki nem.