Óriási a baj, rejtélyes körülmények között zuhant le egy amerikai katonai repülő

Hellenic Air Force F-16 In Belgium 2019 5th generation Air AIRPORT Always Dominate the Heights American Aviation Belgian Belgium COCKPIT EU EUROPE EUROPEAN Flight FLY Greece Greek NATO Polemiki Aeroporia Tanagra TECHNOLOGY USA War Aviation advanced advanc
An F-16 Fighting Falcon or Viper, a multirole fighter jet aircraft of the Hellenic Air Force HAF ( Greek ) as seen landing at Kleine Brogel Air Base EBBL in Belgium. F16 variants are produced in the United States of America by General Dynamics and Lockheed Martin. The specific fighter jet belongs to HAF 340 Mira Squadron, 115 Combat Wing – Souda Air Base in Crete Island in Greece and is an F-16C/D Block 52+ The military airplane is part of the display team taking place in the Belgian airports during air shows in September 2019. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Lezuhant egy amerikai katonai repülőgép a Földközi-tenger keleti medencéjében gyakorlatozás közben - közölték az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon illetékesei szombaton.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg térségért is felelős európai parancsnokságának bejelentése szerint "baleset történt, amelynek következtében a gép lezuhant". A katonai jármű kizárólag gyakorlat miatt volt a levegőben, "ellenséges cselekményre utaló jelek nincsenek" - tudatták.

Egy amerikai F-16 Fighting Falcon vagy Viper, többfeladatú vadászrepülőgép (illusztráció) Forrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

A szerencsétlenül járt gép típusával, az incidens pontos helyével és idejével kapcsolatban, valamint a gép személyzetének sorsáról nem közöltek részleteket.

Az Izrael elleni október 7-i nagyszabású Hamász támadás nyomán az Egyesült Államok fokozta katonai jelenlétét a térségben, többi között ott tartózkodik két repülőgép-hordozó és kísérő hadihajói, valamint a Közel-Keleten állomásozó amerikai tengerészgyalogságot is készenlétbe helyezték.

Szombat hajnalban újabb dróntámadást intéztek az amerikai hadsereg által használt egyik létesítmény ellen Szíria északkeleti részén. Az egyik pilóta nélküli katonai eszközt lelőtték, a másik az amerikai légi támaszpont területén ért földet, de nem robbant fel, így sérülést sem okozott - közölték a védelmi erők. Október 17. óta ez volt a 48. támadás Szíriában és Irakban szolgáló amerikai egységek ellen. A Pentagon csütörtöki közlése szerint eddig 56 amerikai katona szenvedett kisebb sérüléseket, de ellátásuk után mindegyikük visszatért a szolgálatba.

Szintén szombaton telefonon egyeztetett Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel, akinek megerősítette az Egyesült Államok álláspontját, miszerint Izraelnek joga van az önvédelemhez; ugyanakkor felhívta a Gázai övezetben való civilek védelmének fontosságára, és hangsúlyozta, hogy nem szabad megengedni a harcok túlterjedését a Gázai övezeten, és meg kell előzni a regionális eszkalációt a Közel-Keleten.