Váratlan fordulat: Kína üzent az Egyesült Államoknak

katonai parádé, kína
(170730) -- ZHURIHE, July 30, 2017 (Xinhua) -- Troops make preparation for a military parade at Zhurihe training base in north China's Inner Mongolia Autonomous Region, July 30, 2017. China will hold a military parade at Zhurihe training base in north China's Inner Mongolia Autonomous Region at 9:00 a.m. Sunday, in celebration of the 90th birthday of the Chinese People's Liberation Army. (Xinhua/Zha Chunming)(mcg)
Vágólapra másolva!
Kínának és az Egyesült Államoknak nem szabad hátat fordítaniuk egymásnak - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel tartott találkozóján.
Vágólapra másolva!

A két vezető, aki legutóbb egy éve találkozott, most a San Franciscótól délre található egyik birtokon üdvözölte ismét egymást dacára Peking és Washington feszült viszonyának. A megbeszélés a kétoldalú kapcsolatok fontosságának hangsúlyozásával indult, különös tekintettel arra, hogy a világ kezd felépülni a koronavírus-járvány okozta gazdasági megrázkódtatásból. Biden kiemelte, hogy a találkozó célja, hogy a vezetők "megérthessék egymást", míg Hszi hozzátette, hogy "komoly felelősséget" viselnek a világért.

- húzta alá Hszi.

- tette hozzá. "Létfontosságú, hogy vezetőkként Ön és én világosan megértsük egymást, félreértések és tévképzetek nélkül" - mondta Biden hozzáfűzve, hogy kettejüknek "biztosítani kell, hogy a verseny nem fordul át konfliktusba". Biden és Hszi az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) San Franciscó-i csúcstalálkozójának margóján tartott megbeszélésén a két ország viszonyában feszültséget okozó számos vitás kérdés kerül terítékre. Az amerikai kormányzat előzőleg közölte, hogy a négyszemközti találkozón mindenekelőtt a két ország gazdasági versenyének felelős mederbe tereléséről, a kommunikációs csatornák nyitva tartásáról, és a konfliktus elkerüléséről lesz szó.