Rekordmennyiségű csapadék hullott Franciaországban, szükségállapotot hirdettek

weather flood TOPSHOTS Horizontal AERIAL VIEW GENERAL VIEW
This aerial photograph taken on November 10, 2023 shows flooding around the town of Montcravel in northern France. The Pas-de-Calais region was once again hit by torrential rains, and was placed on red alert for flooding for the second time in a week, with a historic rise in water levels on November 7, 2023. (Photo by Anthony Brzeski / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Észak- és Kelet-Franciaországot sújtó széles körű áradások miatt több ezer embernek kellett elhagynia otthonát, utak omlottak össze, iskolákat és középületeket kellett bezárni.
Vágólapra másolva!

A rekordmennyiségű esőzés miatt a folyók kiléptek medrükből, és a kormány kénytelen volt több száz városban és faluban szükségállapotot hirdetni.

A helyi hatóságok számára 50 millió eurós (18 milliárd forint) vészhelyzeti alapot különítettek el, hogy segítsenek a válság kezelésében. További 80 millió eurót (29 milliárd forint) fordítanak a legsúlyosabban érintett területek gazdálkodóinak megsegítésére - jelentette be szerdán Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter.

Az esőzések miatt termőterületek kerültek víz alá, és több iskolát átmenetileg bezártak Franciaországban Forrás: MTI/AP pool/Aurélien Morissard

A Météo France nemzeti meteorológiai szolgálat közölte, hogy több megyében továbbra is magas riadókészültség van érvényben, és

a következő 24 órában még rosszabb időjárási helyzetet jósolnak Kelet-Franciaországban.

Az észak-franciaországi Pas-de-Calais megyéjében szerdán vörös riasztást narancssárgára módosították, de a jelentések szerint a megyében mintegy 50 utat lezártak, mert azok az extrém időjárási viszonyok miatt megrongálódtak, megrepedtek, elmozdultak vagy beomlottak.

A kelet-franciaországi Haute-Savoie megyében továbbra is vörös riadó van érvényben, a Chamonix-völgyben és az Arve folyó környékén élő lakosoknak azt tanácsolták, hogy szerdán legalább a délelőtti órákig maradjanak otthon, mert az árvíz ekkor éri el a tetőfokát.

Csaknem 300 otthon maradt áram nélkül, és számos utat lezártak a földcsuszamlások, kőomlások és süllyedések veszélye miatt.

A meteorológusok figyelmeztették a lakosokat a Rajna mentén Lyonnál és Avignontól Marseille-ig fennáll az árvízveszély, a folyó egyes szakaszai várhatóan mintegy egy méterrel emelkedni fognak.

Az özönvíz különösen súlyosan érintette Észak-Franciaországot, miután két vihar, a Ciarán és a Domingos gyors egymásutánban csapott le a régióra. Az Atlanti-óceán felől érkező alacsony nyomású rendszer tovább súlyosbította a helyzetet.

A 2023. november 10-én készült légi felvételen az észak-franciaországi Montcravel városának környékén látható áradás Forrás: AFP/Anthony Brzeski

Október 18. és november 12. között a Météo France jelentése szerint 26 egymást követő napon átlagosan 215,4 mm eső esett az országban.

A feljegyzések szerint 1958 óta nem volt ilyen.

A múlt heti heves esőzések után a Calais és Boulogne-sur-Mer között található Cap Blanc-Nez krétaszikla egy szakasza - amely egy népszerű turistalátványosság - leomlott - írja a The Guardian.