Jelentős az iszlám terrorizmus miatti lakossági aggodalom

A Hamász terroristái
Vágólapra másolva!
A Hamász fegyveresei október 7-én terrortámadást hajtottak végre Izrael ellen, amely több mint 1400, többségében civil áldozatot követelt. A palesztin terrorszervezet akciójára válaszul Izrael katonai hadműveletet indított a Gázai övezetben, melynek célja a Hamász infrastruktúrájának megsemmisítése. Ezzel párhuzamosan számos nyugat-európai nagyvárosban zajlottak – antiszemita megnyilvánulásoktól sem mentes – tömegdemonstrációk Palesztina vagy a Hamász mellett. A Századvég e fejleményekre tekintettel feltérképezte az Izrael–Hamász konfliktussal kapcsolatos lakossági attitűdöket.
Vágólapra másolva!

A magyarok szimpátiát éreznek Izrael iránt

Kiindulópontként a kutatás megvizsgálta Izrael, Palesztina, illetve a Hamász megítélését a felnőtt magyar lakosság körében, továbbá – a pozitív és negatív vélemények különbségeként – kedveltségi indexet állított fel. Megállapítható, hogy Izrael kedveltségi indexe a pozitív tartományban van (plusz 8), ugyanakkor ez a mutatószám Palesztina (mínusz 55) és a Hamász (mínusz 83) esetében egyértelműen negatív.

Egyszerűbben fogalmazva a hazai közvélemény Izrael iránt szimpátiát érez, míg

a Hamászt jelentős elutasítottság övezi Magyarországon.

Ez utóbbi eredmény elválaszthatatlan attól a ténytől, hogy a megkérdezettek elsöprő többsége (94 százaléka) hallott arról, hogy a Hamász terrorszervezet a zsidó állam területén több mint ezer civilt gyilkolt meg az elmúlt hetekben.

Forrás: Századvég

Az utóbbi időben a közbeszédben felerősödtek az Izrael-ellenes hangok. Többek között az Európai Parlamentben baloldali EP-képviselők egy csoportja megkérdőjelezte Izrael önvédelemhez való jogát, míg

a magyar Országgyűlésben Hadházy Ákos balliberális képviselő nemmel szavazott a Hamász Izrael elleni támadását elítélő parlamenti határozatra.

Ezzel összefüggésben a közvélemény-kutatás rávilágít, hogy erősen negatív a Palesztinát és a Hamászt támogató magyarországi (mínusz 71) és brüsszeli (mínusz 70) politikusok kedveltségi indexe, vagyis a magyar lakosság határozottan kritikus az Izrael-ellenes közéleti szereplőkkel szemben.

Forrás: Századvég

Aggodalom kíséri az iszlamista terrorveszély növekedését

Az Izrael és a Hamász közötti konfliktus eszkalálódása maga után vonta a terrorveszély növekedését Európában. Októberben iszlamista terroristák hat napon belül két terrortámadást követtek el Franciaországban és Belgiumban, melyek keretében három ember életét vesztette, többen pedig súlyosan megsebesültek.

Forrás: Századvég

Ennek tükrében nem meglepő, hogy a válaszadók 87 százaléka aggódik amiatt, hogy az iszlám terrorizmus újra megjelenhet Európában a közeljövőben.

A teljes kutatás ITT tekinthető meg!