Vágólapra másolva!
A címvédő norvég válogatott hosszabbításban 29-28-ra legyőzte a dán csapatot a társházigazdák elődöntőjében, Herningben a svédekkel közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságon.

Az elmúlt évi Európa-bajnokság fináléjának pénteki "visszavágóján" az akkori ezüstérmes dánok kezdtek jobban, hét perc után 5-1-re vezettek úgy, hogy a beálló Kathrine Heindahl négyszer is betalált. Időkéréssel rendezték soraikat védekezésben a címvédő norvégok, 5-4-re zárkóztak, ezt követően viszont a dán válogatott egy 5-1-es szériával ismét elhúzott.

Pihenőre ötgólos különbséggel vonultak a felek, a fordulás után azonban a norvégok egy kapott találat nélkül lejátszott emberhátrányra alapozva újra látótávolságon belülre kerültek (12-14), ráadásul a dán együttes térdsérülés miatt elvesztette egyik legjobbját, Heindahlt. A záró tíz percben többször is támadhatott az egyenlítésért a címvédő, mely két és fél perccel a vége előtt járt sikerrel (22-22), sőt, az utolsó percben először a vezetést is megszerezte, így a dánoknak kellett hosszabbításra menteniük az összecsapást, amit négy másodperccel a vége előtt hetesből sikerült megtenniük. A ráadás első öt percében két-két találatot szereztek az együttesek, a második ötből az utolsóban pedig 28-27-es norvég vezetésnél - a tornán már nem először - az időmérő rendszer hibája miatt állt a játék.

A dánok hétméteresből egalizáltak még, ám mérkőzés legeredményesebbje, Henny Reistad 15. (!) góljával az utolsó másodpercben döntőbe lőtte a norvég válogatottat.

A norvégok hosszabbításban harcolták ki a fináléba jutást Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A Győr kézilabdázói közül a dánoknál a balátlövő Line Haugsted egyszer volt eredményes, a csereként pályára lépő kapus, Sandra Toft pedig egy lövést hárított. A norvégok sikeréhez az irányító Stine Oftedal öt találattal, míg a kapus Silje Solberg tíz védéssel járult hozzá. A jobbszélső Emilie Hovden és a beálló Kari Brattset nem volt eredményes.

Eredmények, elődöntő:
Norvégia-Dánia 29-28 (9-14, 23-23, 25-25) - hosszabbítás után