Óriási siker: hazai pályán harcolhatja ki az olimpiai részvételt a magyar kéziválogatott

BÖDE-BÍRÓ Blanka; TÓVIZI Petra
Göteborg, 2023. december 11. Böde-Bíró Blanka, a magyar válogatott tagja ünnepel, miután csapata 23-22-re győzött az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a svédországi Göteborgban 2023. december 11-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott 2024. április 11-14. között a debreceni Főnix Arénában szállhat harcba a párizsi olimpiai részvételért, Kamerun, Japán és Svédország ellen.

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) döntése értelmében az olimpiai selejtezők 1-es csoportjának megrendezési joga a japán és a magyar pályázat közül hazánknak lett ítélve – írta meg az mksz.hu. A debreceni négyes tornán a világbajnoki negyedik (és a középdöntőben ellenfélként szereplő)

Svédország, a világbajnokságon középdöntős Japán, és a vb-n is a magyarokkal egy csoportban lévő Kamerun lesznek az ellenfelek.

A selejtezőtorna első két helyezettje vehet részt az ötkarikás játékokon.

A magyar női kéziválogatott őrült hajrában harcolta ki a (hazai) olimpiai selejtezőn való részvételt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ilyés Ferenc, Horváth Gabriella és Böde-Bíró Blanka véleménye

„Természetesen nagyon örülünk, hogy a magyar csapat hazai pályán léphet pályára az olimpiáért, köszönet érte egyrészt a válogatottnak, hogy kiharcolta a lehetőséget a világbajnokságon, másrészt pedig kollégáimnak a pályázat benyújtásáért és a sikeres lobbitevékenységért – idézte az MKSZ Ilyés Ferencet, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökét. – Külön szeretném megköszönni Horváth Gabriella főtitkár munkáját, valamint Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter és a minisztérium sportdiplomáciai főosztályának, illetve a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának segítségét!

Tudjuk jól, hogy a kijutás kivívása nem lesz egyszerű, a legfontosabb most a megfeszített munka és az összefogás mindenki részéről!"

„A Nemzetközi Kézilabda Szövetség jónak értékelte a pályázatunkat, ráadásul a 2018-as női junior világbajnokságról jól ismeri mind a Főnix Arénát, mind a Magyar Kézilabda Szövetség szervezői képességeit, így jó visszajelzések érkeztek a kandidáció benyújtását követően is, most pedig nagyszerű híreket kaptunk az „eredményhirdetéskor" – emelte ki Horváth Gabriella, az MKSZ főtitkára. – Az esemény rendezése során meg kell majd felelnünk az IHF követelményrendszerének, de

hiszen nagyon számítunk a magyar szurkolókra!"

„Nagyon boldog vagyok, hiszen nemcsak kiharcoltuk a selejtezőn való szereplés jogát, hanem újra Magyarországon léphetünk pályára az olimpiáért! – mondta el Böde-Bíró Blanka, a magyar válogatott csapatkapitánya. – Három évvel ezelőtt sajnos a nézők nem lehettek ott a selejtezőn, majd az olimpián sem, így reméljük, hogy minél többen fognak szurkolni nekünk áprilisban Debrecenben. Addig még sok munka vár ránk, hiszen tudjuk, fejlődnünk kell, számos meccs áll előttünk klubjainkban és a válogatottban is, és négy EURO CUP-meccset is játszunk addig.

Mindent egy célnak, a párizsi kvalifikációnak rendelünk alá. Szeretnék újra olimpikon lenni!"

2021 márciusában kijutást ünnepelhetett a magyar válogatott Fotó: Szabó Gábor - Origo

A horvátok elleni sikerrel lett meg az olimpiai selejtező

A magyar válogatott a világbajnokság 10. helyének megszerzésével kvalifikálta magát a selejtezőtornára, miután a középdöntő utolsó, sorsdöntő meccsén hatgólos hátrányból fordítva győzte le Horvátországot.

A női olimpiai selejtezők helyszínei, csoportbeosztása, a szövetség tájékoztatása alapján:

1. csoport, Debrecen, Magyarország:
Svédország (vb-4.), Magyarország (vb-10.), Kamerun (Afrika-bajnokság 2. helyezettje), Japán (ázsiai olimpiai selejtező 2. helyezettje)

2. csoport, Torrevieja, Spanyolország:
Hollandia (vb-5.), Csehország (vb-8.), Argentína (Pán-Amerikai Játékok 2. helyezettje), Spanyolország* (2022-es Európa-bajnokság 9. helyezettje)

3. csoport, Neu-Ulm, Németország:
Németország (vb-6.), Montenegró (vb-7.), Szlovénia* (2022-es Európa-bajnokság 8. helyezettje), Paraguay (Pán-Amerikai Játékok 3. helyezettje)

* A 2022-es Európa-bajnokságon a szlovén, illetve spanyol válogatott előtt végzett csapatok vagy közvetlenül kiharcolták az olimpiai részvételi jogot (Franciaország, Norvégia, Dánia), vagy 2023-as vb-helyezésük alapján jutottak ki az olimpiai selejtezőre (Hollandia, Montenegró, Németország, Svédország).

Az olimpia biztos résztvevői:

Franciaország (rendező, világbajnok), Norvégia (vb-2., a világbajnok jogán, Európa-bajnok), Dél-Korea (ázsiai olimpiai selejtező győztese), Angola (Afrika-bajnok), Brazília (Pánamerikai Játékok győztese), Dánia (Eb-2., az Európa-bajnok jogán)