26 éve nem látott csoda Magyarországtól, elképesztő, ami a kézi Eb-n velünk történik

BARTUCZ László; BODÓ Richárd
Köln, 2024. január 20. Bartucz László kapus (b) és Bodó Richárd a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában, a Magyarország - Horvátország mérkőzés után a kölni Lanxess Arénában 2024. január 20-án. A magyar válogatott 29-26-ra győzött. A magyar válogatott 29-26-ra győzött. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A horvátok ellen 29-26-ra megnyert csodameccsen Imre Bence 7 lövésből 7 gólt szerezve nyújtott világklasszis teljesítményt. Ez a fiatalember még nem is élt akkor, amikor ezt megelőzően megvertük világversenyen Horvátországot. Az sem ma volt, hanem 26 éve, 1998-ban. De egyszer minden rossz sorozatnak vége szakad, így történt ez szombaton este Kölnben.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kölnből.

- ezt mondta nem sokkal a horvátok ellen 29-26-ra megnyert Eb-középdöntő után Imre Bence, aki - nincs ebben semmi túlzás - világklasszis teljesítményt nyújtott a Laxness Arénában.

Imre Bence a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában, a Magyarország - Horvátország mérkőzésen a kölni Lanxess Arénában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Imre Bence eddigi Eb-teljesítménye: 13 lövés - 13 gól. Nem nagyon vannak erre szavak.

De akkor jöjjön még egy kulisszatitok. Fazekas Gergő édesapja, az egykori magyar válogatott kapus, Fazekas Nándor nem messze Kölntől, egy Gummesbach nevű kistelepülésen játszott. Sokat járt ide ki a fia, s az utazások alkalmával határozta el, hogy ő is kézilabdázó lesz. Jó döntés volt, az biztos.

Az a 26 évvel ezelőtti győzelem

1998. június 4-én az olaszországi Bolzanóban a magyar férfi kézilabda-válogatott 28-27-re győzte le a horvátokat. Érdemes megnézni a meccs jegyzőkönyvét, kik játszottak akkor a magyar csapatban.
Szathmári - Kertész 4, Csoknyai 2, Sótonyi 2, Rosta Miklós., Kis Ákos., Pásztor 10 (5). Cs: Fekete (kapus), Gulyás 1, Bartók 2, Zsigmond 5, Kotormán 2.
A horvátok akkor az olimpiai bajnoki cím védői voltak. Senki sem gondolta volna, hogy 1998 után 26 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy világversenyen győzni tudjunk ellenük.

Bár a meccs emberének az EHF Bartucz László kapust választotta (eszméletlen, hogy védett a Tatabánya kapusa), ez a cím kijárt volna Imre Bencének, meg az egész csapatnak. Mert ez a győzelem olyan csapatmunka volt, amiből mindenki kivette a részét.

A játékosok hatalmas lelkierőt mozgósítva akkor sem zuhantak össze, amikor a meccs utolsó harmadában a horvátok többször is vezettek egy-egy góllal.

A magyar csapat ünnepli győzelmét a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában, a Magyarország - Horvátország mérkőzés után a kölni Lanxess Arénában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Nem tudom, honnan jött ez az erő, de tényleg fantasztikusak voltunk, mindent megtett a csapat. Hiába vagyunk fiatalok, nem ijedünk meg a téttől. Ezzel így voltunk a horvátokkal is.

Az, hogy Bartucz Laci így védett ma, nem semmi. Mindent együtt tudunk elérni. Megyünk tovább nekimegyünk a németeknek, 20 ezer néző nem velünk lesz, de ez sem zavar" - mondta Imre Bence.

Fazekas Gergő így vélekedett: "Nem mindig az én egy-egyem kellett ezen a meccsen, kiszolgáltam a nagyon jól lövő Bodó Richárdot, megtettem és ezzel szétziláltuk az ellenfelet.

Hanusz Egon: "Most végre bebizonyosodott, hogy mentálisan erősek vagyunk. Mindenki 100 százalékot tett le az asztalra, ezért nyertünk."

Lékai Máté (b) és Jose Maria Chema Rodriguez Vaquero, a magyar válogatott spanyol szövetségi kapitánya a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában, a Magyarország - Horvátország mérkőzés után a kölni Lanxess Arénában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bánhidi Bence: "Fizikailag ez volt a legkeményebb meccsem eddig, a horvátok nagyon durván védekeztek.

A németeket is szeretnénk hazai pályán elkapni. Ezen a meccsen minden megtörténhet."

Sok nagy hőse volt a meccsnek, de Lékai Máté is kemény feladatot kapott, amikor be kellett lőni a heteseket. Mentálisan ez egy borzasztó nehéz feladat volt. A magyar csapat irányítója így beszélt erről. "Egy hetest kihagytam, de a kipattanó az enyém lett, azt is bedobtam, szóval, nem lett nagy gond. A viccet félretéve a legnagyobb erősségünk a csapategység, a küzdés, hogy emelt fővel jöhetünk le minden meccs után.

A meccs legjobb embere a kapus Bartucz László így nyilatkozott az Origónak. "Kicsit meglepett, hogy engem jelöltek kezdőkapusnak, nem számítottam erre. Kontrolláltuk a meccset, nagyon boldog vagyok, hogy tudtam segíteni a csapatnak.

Döbbenetes érzés volt mindez. A mi játékunk a védekezésből és a kapusteljesítményből indul. Ez az alapja mindennek."

Bartucz László kapus (b) és Bodó Richárd a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában, a Magyarország - Horvátország mérkőzés után a kölni Lanxess Arénában 2024. január 20-án Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az első horvát visszhangok mérhetetlen csalódottságot tükröznek.

A helyszínen lévő horvát újságírók úgy fogalmaznak, hogy a csapat minden esélyét elvesztette a négy közé jutásra és a párizsi olimpiai selejtező is borzalmasan távol került tőlük. A kommentárok szerint a keményen védekező magyarok alaposan meglepték a horvátokat, arra meg végképp nem számított senki, hogy a fiatal magyar játékosok közül Imre Bence vagy Fazekas Gergő ilyen teljesítménnyel rukkol elő.

Só a horvát sebekbe

A Vecernji List című horvát lap szerint

a magyar média sót dörzsölt a horvát sebekbe

azzal, hogy állandóan azt hangoztatja, mekkora siker mindez Magyarországnak. A lap kiemelte, hogy a magyarok 1998 óta nem nyertek világversenyen a horvát csapat ellen, s Magyarországon most ez a fő téma. (Még szép!)

Az első félidőben Bartucz László remekül védett a magyar kapuban Forrás: AFP/Ina Fassbender

A korábbi válogatott játékos, Goran Šprem élesen bírálta Horvátország teljesítményét.

Ez nem egy brazíliai kirándulás a Copacabanára, hanem a kézilabda Európa-bajnokság. Felesleges arra hivatkozni, hogy fáradtak vagyunk, mert minden csapat az."

Matej Mandić, a horvátok kapusa: "Nehéz mérkőzés volt, nagyon nagy téttel. Lehet, hogy nem vagyunk olyan tapasztaltak, mint azt sokan hitték. Szomorúak és csalódottak vagyunk, hogy megbuktunk."

Késő este Ausztria 22-22-es döntetlent játszott a házigazda németekkel.

Az osztrákok továbbra is veretlenek, ez nekünk annyira nem jó hír. Ausztria még játszik a francia és az izlandi csapattal, mi a németekkel és a franciákkal. Az a szerencse, hogy a francia-osztrák meccs előbb lesz, azt az olimpia rendezői nem dobhatják el. De nekünk mindenképpen meg kell verni a németeket, az tovább akarjuk szőni érmes álmainkat.

Az osztrák Lukas Hutecek (j) és a német Johannes Golla a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában, a Németország - Ausztria mérkőzésen a kölni Lanxess Arénában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar csapat vasárnap szabadnapos lesz. Hétfőn 20.30-kor a házigazda németek következnek 20 ezer néző előtt Kölnben.