Novák Katalin: Kiemelten figyelek a családokra, és a magam eszközeivel azon dolgozom, hogy a demográfiai fordulatot is elérjük

Atlétikai vb, Atlétikai Világbajnokság, World Athletics, Szabadtéri atlétikai világbajnokság, Budapest, 2023. 08. 19., megnyitó ünnepség, Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke
Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a 2023-as Atlétikai Világbajnokság megnyitóján a Nemzeti Atlétikai Központban
Vágólapra másolva!
Novák Katalin köztársasági elnök interjút adott a Békés vármegyei hírportálnak, Az interjúban az államfő számos kérdéskört érint. Beszélt többek között a kistérségek szerepéről, és arról, hogy hogyan lehet Békés térségét ismét bekapcsolni az országos vérkeringésbe.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök elmondta, hogy Békés olyan kicsit mintha haza érkezne. Szegeden született és hasonló vidéken nőtt fel, emiatt pedig otthon érzi magát.

– vélekedett az államfő.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mint fogalmazott a célja az volt, hogy minél több településre eljusson– faluba és városba egyaránt –, minél több emberrel találkozhasson és minél többet tudjon meg a békési hétköznapokról.

Arra a kérdésre, hogy alapján választotta ki Békésben a célpontjait elmondta, hogy elnöksége kezdetén

megfogalmazott öt területet, amivel kiemelten foglalkozik: a család, a fiatal tehetségek, a nők, a különös figyelmet érdemlő emberek és a szerethető Magyarország. Mint mondta erre Békésben különösen figyelt.

Arra a kérdésre, hogy Novák Katalin mit tudna tanácsolni az itt élő fiataloknak, miért maradjanak vagy térjenek vissza tanulmányaik, tapasztalatszerzésük után, a köztársasági elnök elmondta, hogy Békésben soha sem volt egyszerű az élet, azonban kiemelte, hogy az elmúlt időben egyre több beruházás érkezik a vármegyébe is. Kiemelte az Airbus-gyárat és a kapcsolódó vállalkozásokat, az élelemiszer-feldolgozó vagy híradástechnikai cégeket is többek között.

– fejtette ki a véleményét a köztársasági elnök.

Arra a kérdésre, hogy Békés vármegye profitálhat-e a határ menti helyzetéből Novák Katalin elmondta, hogy Békés történelmileg érdekes helyzetben van hiszen az országcsonkítás előtt a történelmi Magyarország közepe volt, most pedig egy határ menti vármegye minden előnyével és hátrányával együtt.

– Választások éve előtt állunk. Hazai önkormányzati, illetve uniós voksolások, Amerika elnököt választ. Mit hozhatnak ezek magukkal a hazai, illetve a világpolitikában?

A választások évére térve a köztársasági elnök elmondta, hogy az idei választási év következményeit sokan érzik majd Magyarországon is, Mint mondta, nekünk sem közömbös, hogy ki lesz az amerikai elnök, kik vezetik az európai intézményeket, milyen erőviszonyok alakulnak ki az Európai Parlamentben, mi lesz az osztrák választás eredménye.

Mint fogalmazott, attól függően, hogy végül ki költözik a Fehér Házba, alakulhat másként a világ folyása, változhatnak az ukrajnai háborúval kapcsolatos kilátások, de változhat a magyar–amerikai kapcsolatok intenzitása és minősége is.

Az év másik nagy választása, az európai parlamenti választás is részben erről szól. Arról is kell döntenünk, hogy a magyar érdekek miként jelenjenek meg a távolinak tűnő, mégis a mindennapjainkat is befolyásolni képes európai döntéshozatalban.

Novák Katalin szeretné, hogy 2024 a béke éve legyen Forrás: Facebook

Az ukrajnai békére térve az államfő elmondta, hogy lassan két éve tart a háború a szomszédunkba, hozzászoktunk a napi szinten érkező tragikus hírekhez.

Hogy 2024 a békefordulat éve lesz-e, azt most januárban még nem lehet megmondani, de bízom benne, hogy így lesz, nekünk ezért kell dolgoznunk. El kell kerülnünk a világháborút, és ez nem is olyan egyszerű – tette hozzá Novák.

Az interjúban a hagyományos családi értékekre térve a köztársasági elnök elmondta, hogy

Sok eredményt értünk el, de van még feladat. Köztársasági elnökként is kiemelten figyelek a családokra, és a magam eszközeivel azon dolgozom, hogy a demográfiai fordulatot is elérjük. Az üres bölcsők problémája, a csökkenő népesség versenyképességünket is rontó kihívása az egész fejlett világot érinti. Erre mindenhol felhívom a figyelmet, és szerencsére sokan vannak, akik ezt meghallva cselekedni is akarnak – emelte ki.

Arra a kérdésre, hogy miért nyilvánította 2024-et a mozgás évének, Novák Katalin elmondta:

Én is törekszem arra, hogy a mindennapjaim része legyen a mozgás. Néha nehezen tudom beilleszteni az időmbe, de ha igazán fontos, akkor sikerül. A vármegye-látogatásokon szervezünk sportprogramot is. Székesfehérváron jégkorongozókkal, Kaposváron kézilabdázókkal, Kecskeméten kosarasokkal mozoghattam együtt, Gyulán pedig edzeni mentem az Atlas Fitness Klubba, ami kultikus helynek számít.

Arra a kérdésre, hogy hogyan szeretne visszatekinteni a 2024-es évre, Novák Katalin elmondta,