Talmácsi tizedik Doningtonban

2006.07.02. 17:48

Talmácsi Gábor a 125 kcm-esek között a tizedik helyen végzett a gyorsaságimotoros-világbajnokság Brit Nagydíján, Donington Parkban.

A viadalon a pontversenyben élen álló spanyol Alvaro Bautista rajt-cél győzelmet aratott. Talmácsi, aki a 15. rajtkockából indult, a start után azonnal négy helyet lépett előre, majd a verseny egyharmada után már a nyolcadik volt. Ezt követően azonban már nem tudott javítani, és lecsúszott a tizedik helyre.

Bautista fölényesen nyert, mögötte azonban nagy csata volt a finn Mika Kallio és az olasz Mattia Pasini között. Az utolsó kanyarban a tavaly ezüstérmes Kallio megelőzte vetélytársát, és így másodikként intették le.

A Tóth csapatnak ebben a kategóriában sajnos még az első kör előtt véget ért a verseny. Tóth Imi a 31. helyről rajtolva legalább tíz helyet javított a rajtpozíciójához képest. Néhány kanyarral később, még mindig a helyezkedések kellős közepén, a Malaguti versenyzője, Georg Froehlich túl rövid féktávot véve Imre és egy másik versenyző alól is kiütötte a motort. Imre ráesett a bal vállára, megsérült a jobb csuklója és a csípője. Megpróbált még visszaülni a motorra, de nem tudta újra beindítani az Apriliát.

A verseny után a második helyen végzett finn Mika Kallio csalódottan nyilatkozott. "Meg akartam nyerni a Brit Nagydíjat, és az első pár körben valóban elég gyors is voltam, de aztán egyre nőtt a hátrányom a Pasinival való küzdelem miatt. Nem rossz a második helyért járó húsz pont, és a következő futamon, a Sachsenringen remélem már nyerni tudok."

Mattia Pasini Kallióval szemben kifejezetten élvezte a második és harmadik helyét való küzdelmet. "Nagyon mulatságos volt ma Mikával együtt motorozni. Nagyszerű küzdelemben volt részünk, amelynek az lett a vége, hogy ő az utolsó kanyar után meg tudott előzni, és erre egyáltalán nem számítottam. Sok problémám volt ma a motorommal, részben a vázzal voltak gondok. Gratulálok Alvarónak, kiválóan motorozott egész hétvégén" - nyilatkozta a harmadik helyen végzett olasz versenyző.

Talmácsi Gábor a verseny után így nyilatkozott: "Kihoztam a maximumot magamból és a gépből is egyaránt. Reggel még a hűvösebb időben jobban ment a motorom, de a versenyen, a szokatlanul nagy melegben már nem volt elég gyors. Az egyenesekben rendre elmentek az előttem lévők, de a kanyarokban mindig megérkeztem rájuk. Előzni inkább akkor volt esélyem, ha hibázott valaki, ezt mindig próbáltam is kihasználni. Örülök a pontoknak és annak, hogy sikerült megőriznem az összetettben a helyemet. Jövő héten két napos tesztre megyünk Brno-ba, amit már nagyon várok és remélem, hogy sok kérdésre fogunk majd választ kapni a futómű beállításával kapcsolatban, illetve kiderítjük azt is, hogy pl. a magasabb hőmérséklet hatására, miért nem megy úgy a gép."

Eredmény, 125 kcm:

1. Alvaro Bautista 40:49.054
2. Mika Kallio 40:52.508
3. Mattia Pasini 40:52.553
...10. Talmácsi Gábor 41:14.330

A pontverseny állása 9 verseny után:

1. Bautista 185 pont
2. Kallio 133 pont
3. Sergio Gadea 114 pont
...8. Talmácsi 63 pont

MotoGP

Forrás: MTIDani Pedrosa a pole pozícióból vághatott neki a Brit Nagydíjnak, ám a rajt után a harmadik helyről induló Melandri állt a mezőny élére. Pedrosa tizenegy körön át próbálta visszavenni vezető pozícióját, és láthatóan gyorsabb volt, mint az olasz versenyző.

Valentino Rossi ismét nagyot motorozott a világbajnokság kilencedik futamán. A tizenkettedik helyről rajtoló olasz klasszis végigverekedte magát az egész mezőnyön, és nem kevés munkával végül másodikként motorozott át a célvonalon. A verseny felénél a hétszeres világbajnok már hat előtte rajtoló versenyzőt tudhatott maga mögött, és az utolsó körben Melandrival kellett megküzdenie, ám végül honfitársa állhatott fel a dobogó első fokára.

Dani Pedrosa a verseny után megköszönte csapatának az egész hétvégi kemény munkát: "Nagyon örülök, hogy megszereztem az első helyet, fantasztikus volt ez a hétvége. Szeretném megköszönni a csapatomnak, és mindenkinek, aki ezen a hétvégén körülöttem dolgozott, nagyszerű munkát végeztek. Más futamokhoz viszonyítva tökéletes rajtot vettem, ám utána hirtelen bonyolódni kezdett a verseny. A negyedik körben gondom volt a fékkel, így kisodródtam az ívről, de utána szerencsére vissza tudtam venni a vezető helyet."

Valentino Rossi nyilatkozata: "Biztos vagyok benne, hogy nem csupán nekem, de azok szerint is nagyszerű verseny volt a mai, akik a pálya széléről nézték. A második hely számomra felér egy győzelemmel, mert miután Assenben buktam, igen nagy erőfeszítésembe telt, hogy a doningtoni versenyre jó formába hozzam magam. Ebben nagy része volt Costa doktornak is, aki megtett mindent azért, hogy a lehető legjobban érezzem magam, ennek ellenére nem tudtam a maximumot nyújtani. Az időjárás kicsit beleszólt a tervekbe, mert miután kiválasztottuk a megfelelő gumikat, és beállítottuk a motort, elkezdett esni az eső, így a versenyre teljesen új beállításokra volt szükség. Az új helyzet miatt kellett pár kör, mire megtaláltam a ritmust, és a végén nagyszerű küzdelmet folytattunk Marco Melandrival."

Melandri nehéz versenyt tudhat maga mögött: "A verseny minden perce nagyon nehéz volt számomra. Néhány kör után egy kicsit elfáradtam, de meggyőztem magam, hogy folytatnom kell a versenyt, és ebben nagy része volt az orvosaimnak is. A szombati edzés után a futamra megváltoztattuk a motorom beállításait, ráadásul teli volt a tank is, így gondjaim voltak a motor irányításával. A hátsó gumim kicsit csúszkált az elején, de ahogy pár kör alatt bekopott, némileg javult a helyzet. Valentinóval együtt motorozva végül megtaláltam a ritmust, és megpróbáltam megelőzni őt, azt gondoltam, hogy jó lehetek a második helyre. Sajnos az utolsó hajtűkanyarban bár nagyot fékeztem, mégis túl gyorsan mentem, és lesodródtam az ideális ívről. Nem rossz eredmény a harmadik hely, de egy kissé csalódott vagyok" - nyilatkozta az olasz Marco Melandri a Brit Nagydíjat követően.

Végeredmény, MotoGP:

1. Dani Pedrosa 44:54.878
2. Valentino Rossi 44:58.742
3. Marco Melandri 44:58.894

A pontverseny állása 9 verseny után:

1. Nicky Hayden 153 pont
2. Pedrosa 127 pont
3. Rossi 118 pont

[origo] / MTI / Faster Management

KAPCSOLÓDÓ CIKK