Vágólapra másolva!
Hétfő óta elkapkodták a patikákból, a hipermarketekből és az autós boltokból az egészségügyi dobozokat, amelynek hiánya vagy lejárta miatt akár 50 ezer forintos helyszíni bírsággal is sújtható egy autós. A rendőrség szerint nem indítottak kiterjedt akciót emiatt, de egy hét alatt eddig 84 embert büntettek meg. Az év végén újra hiánycikk lehet a csomag, mivel jövő januártól csak a magyar szabványnak megfelelőket lehet majd használni.
Vágólapra másolva!

Vigyázat!!!!! - mindenki nézze meg a kocsijában lévő egészségügyi csomag, doboz, láda lejárati dátumát! A rendőrök kirajzottak az utcára, és csak ezt nézik, semmi más nem érdekli őket! Ha a rajta lévő dátum szerint lejárt, akkor a helyszínen 50.000,- Ft bírságot szabnak ki - kötelezően. Ha nem fizeted ki a helyszínen, akkor kötelessége feljelenteni, és közúti szabálysértés miatt a fizetendő összeg ennek a duplája, tehát 100.000,- Ft is lehet. Ápr. 15-én lépett hatályba ez az új szabálysértési törvény!"

Valószínű, hogy a fenti, a közösségi oldalakon és e-mailben terjedő figyelmeztetésnek is jelentős szerepe van abban, hogy az utóbbi napokban elkapkodták a gyógyszertárakból, a bevásárlóközpontokból és autós boltokból az egészségügyi dobozokat, amelyeket kötelező tartozékként ír elő egy 6/1990. KöHÉM rendelet.

"Az utóbbi napokban nagyjából minden harmadik vevő az autókba való elsősegélynyújtó csomagot keresi, de sajnos kifogytunk belőle, és a beszállító sem tudott időpontot adni, hogy mikor tud ismét szállítani" - mondta megkeresésünkre Vinláti Gábor, az Óbuda Patika gyógyszertárvezetője, aki szerint sok esetben felesleges az egész - mintegy háromezer forintba kerülő - csomagot lecserélni, ugyanis a benne lévő dolgok szavatossági ideje évekig is tarthat. "A legtöbbször elég csak a csomagban lévő kézfertőtlenítő szer helyett újat venni, ennek az érvényessége jár le ugyanis a leghamarabb, rendszerint 2-3 évre szavatolják, a steril kötözőszerek szavatossága általában 5 év." A patikus szerint az utóbbi napok keresletrobbanása nem egyedi eset, emlékei szerint "két-három éve is volt egy hasonló, amikor ugyancsak elkapkodták az egészségügyi dobozokat".

A hipermarketekben is hiánycikk

Nem csak a patikákból fogytak el az egészségügyi dobozok, hanem az autós kiegészítőket is forgalmazó hipermarketekből is. "A Tesco áruházakban a személygépkocsikba való egészségügyi dobozok forgalma mintegy tízszeresére nőtt az elmúlt napokban, ami miatt az egységek többségében átmenetileg minimális szintre csökkent a készlet, vagy hiány keletkezett, de folyamatosan rendeljük az újabb szállítmányokat" - mondta Iglódi Csató Judit, az áruházlánc kommunikációs igazgatója. A Metro áruházaiban is elkapkodták az egészségügyi dobozokat, viszont van utánpótlás, a héten már akciós lesz a termék Krubl Yvette, a Metro kommunikációs vezetője szerint.

Az egyik legnagyobb, autós kiegészítőket forgalmazó bolthálózatnál is hiánycikk az egészségügyi doboz. "Hétfő óta jóformán megrohamoztak minket az egészségügyi csomagokért, amelyekből teljesen kifogytunk, valószínűleg a hét vége felé tudjuk pótolni a hiányt" - közölte a Homasita Kft. egyik munkatársa, aki szerint több vevő is arról számolt be, hogy őt már megbüntették a lejárt szavatosságú csomag miatt, és ezért venne újat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szerint nem indult és nem is lesz országos rendőrségi akció az elsősegélydobozok ellenőrzésére. A megjelent hírek miatt az ORFK kutatást végzett arról, hány, a doboz meglétét vizsgáló rendőri intézkedés történt; eszerint országosan az elmúlt héten 84 esetben szabtak ki helyszíni bírságot az egészségügyi doboz hiánya vagy szavatossági idejének lejárta miatt. Ezekben az esetekben a bírság összege jellemzően a minimálisan kiszabható 5000 forint volt. A doboz hiánya, vagy lejárt szavatossága a szabálysértési törvény 224. §-ában foglalt közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének számít, ami miatt 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal büntethető a gépkocsi tulajdonosa. A kialakult helyzet miatt a rendőrség csütörtöktől türelmi időt adott az autósoknak a megfelelő elsősegélycsomag pótlására, így a következő időszakban nem ellenőrzik és büntetik őket a lejárt szavatosságú dobozok miatt. Konkrét időpontot nem közöltek, a türelmi időszak a "készletek feltöltéséig tart".

Mi kell, hogy legyen az egészségügyi dobozban?

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeit a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szabályozza, amely szerint "az elsősegélynyújtó felszerelést portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járművön tartani", továbbá "az elsősegélynyújtó felszerelés egyes tartalmi elemei a gyártó által meghatározott időpontig alkalmazhatóak". Ez a kitétel azért lényeges, mert sok egészségügyi dobozon van egy dátummal ellátott matrica, ám ennek igazából nincs jelentősége, mert a lényeg az, hogy a felszerelés egyes elemei szavatossága még érvényes legyen, és itt eltérések lehetnek. Amíg egy kézfertőtlenítő szavatossága 2-3 év, addig egy steril kötöző érvényességének lejárta általában öt év, így elég csak a lejárt elemek helyett újat venni a patikákban. A dobozon található matrica dátumát általában a leghamarabb lejáró termékhez igazítják a gyártók a csomagoláskor.

Forrás: ANRO Épületdíszítés Kft.

Az elsősegélynyújtó felszerelés tartalma személygépkocsi esetén a következő kell, hogy legyen a KöHÉM rendelet szerint:

  • steril gyorskötöző pólya (10 cm × 5 m): 4 db
  • steril gyorskötöző pólya (5 cm × 5 m): 2 db
  • steril mull-lap (6 × 6 cm/100 lap): 2 db
  • egyenként csomagolt vágott mullpólya (10 × 5 m): 4 db
  • steril mull-lap (50 cm × 80 cm): 3 db
  • kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db
  • fóliakesztyű: 1 pár
  • háromszögletű kendő 2 db
  • biztosítótű (40 mm-es): 4 db
  • ragtapasz (1,25 cm × 5 m): 1 tekercs
  • olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db
  • polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db
  • sebtapasz vágható (6 × 10 cm): 2 db
  • higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db
  • gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db
  • elsősegélynyújtás képekben: 1 db
  • tartalomjegyzék: 1 db

A közúti járművek forgalomba helyezéséről szóló rendelet szerinti elsősegélynyújtó felszerelés - a tartalmának alkalmazhatóságára vonatkozó lejárati időn belül - helyettesíthető olyan elsősegélynyújtó felszereléssel, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, ha azt magyar nyelvű vagy ábrás elsősegély-nyújtási tájékoztatóval ellátták.

Ez azt jelenti, hogy az autók gyárilag adott egészségügyi csomagját - amely nem feltétlenül felel meg a magyar szabványnak - is elfogadja a rendőr, ám nem elhanyagolható részlet, hogy a fenti rendelkezést "a már forgalomba helyezett járműveken a járműhöz használt bontatlan, lezárt elsősegélynyújtó felszerelés alkalmazhatóságának lejárta esetén, de legkésőbb 2013. január 1. napját követően kell alkalmazni". Tehát a következő év elejétől már csak a magyar szabványnak megfelelő egészségügyi csomag lehet az autónkban még akkor is, ha a gyári szavatossága még nem járt le.