A Volkswagen-konszernt is elérheti a légzsákbotrány

légzsák
Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok újabb ötmillió autó visszahívásáról döntöttek. A korábban feltételezettnél több autóba kerülhetett a Takata gyilkos légzsákjaiból.
Vágólapra másolva!

Egy nemrégiben, Dél-Karolinában történt baleset késztette arra a közlekedésbiztonsági hatóságot (NHTSA), hogy visszahívasson ötmillió gépjárművet: a balesetben az autó vezetője meghalt, mert koccanáskor a légzsák felrobbant, és a fémdarabok a sofőr testébe fúródtak.

A vizsgálatok után kiderült, hogy a japán Takata által gyártott légzsákok hibásak, életveszélyesek, és eddig már több mint száz amerikai gépkocsivezetőnek okoztak komoly sérüléseket, összesen tízen haltak meg emiatt.

A Takata hibás légzsákjai miatt történt balesetek többségében az utasok elvéreztek, a felrobbanó légzsákok darabjai több esetben a nyaki artériát vágták át

Az újabb visszahívással 24 millió fölé emelkedik a hibás Takata légzsákok miatt az Amerikában visszahívott autók száma.

Noha korábban a Volkswagen, Audi és Mercedes-Benz márkákat nem érintette a visszahívás, az NHTSA szóvivője szerint a kiterjesztett akcióban ilyen gyártmányú autókat is visszahívhatnak. A vizsgálatok még tartanak.

A Volkswagen-konszern közleménye szerint a gyártó együttműködik a hatóságokkal, de nem tud olyan balesetről, amely valamelyik autóját érintette volna. A Mercedes-Benz szóvivője ugyanezt közölte.