Egyedülálló magyar fejlesztés forradalmasítja a parkolást

2019.11.19. 13:39

Automata parkolási megoldást fejlesztett ki a Vodafone Magyarország, együttműködve az AImotive és a HERE Technologies cégekkel.

A kísérleti autók Budapest több mélygarázsában képesek emberi beavatkozás nélkül szabad helyet keresni, és biztonságosan leparkolni. Az automatizált vezetési funkciókat az AImotive aiDrive AI-alapú szoftvere biztosítja, amelyet több nemzetközi autóipari szereplővel együtt dolgozva fejleszt a magyar cég.

A HERE Technologies a mélygarázsok térképét készítette. A Vodafone parkolószenzorai, amelyek a parkolóhelyek foglaltságát jelzik a rendszernek, a szolgáltató NB-IoT hálózatán keresztül kommunikálnak.

Forrás: Vodafone

A térképeket, beleértve a parkolóhely-információkat, a Vodafone mobilhálózatán keresztül tölti le az autó szoftvere a mélygarázsok bejáratánál. Ennek köszönhetően a térképek mindig naprakészek, és a gépkocsivezetők még kiszállás előtt megtudhatják, hogy járművük hol fog parkolni.

A járműveket az aiDrive a beérkező szenzoradatok alapján, a szabad parkolóhelyeket és a térképet felhasználva vezeti a mélygarázsban, és új helyet keres, ha az eredetileg kiválasztott parkolót közben elfoglalták.