Nem fogja elhinni, hány lóerős Ken Block új autószörnye

Ken Block Porsche
Vágólapra másolva!
Az egyedi építésű Porschével a Pikes Peak hegyi verseny abszolút első helyére hajt az amerikai fenegyerek.
Vágólapra másolva!
Forrás: Hoonigan Racing

Ken Block bemutatta a Hoonipigasust, a retró stílusú, Porsche-alapú versenyautót, amellyel júniusban a Pikes Peak hegyi felfutáson fog indulni, Coloradóban. A 60-as évekbeli Porsche 912-esből (a 911-es egykori olcsóbb, négyhengeres változata) a Hoonigan Racing és a Porsche-specialista BBi Autosport faragott kőkemény versenyautót közel tíz év munkájával. Teljesen áttetvezték a karosszériát, brutálisan kiszélesítették a sárvédőket, hatalmas szplittert és hátsó szárnyat szereltek fel, a hátsó kerekeket pedig kijjebb és hátrébb hozták, így az autó már nem is far-, hanem középmotorosnak számít.

Forrás: Hoonigan Racing

Mivel az ikerturbós négyliteres hathengeres boxermotor

körülbelül 1400 lóerőt teljesít,

szükség volt a négykerék-meghajtásra is, de a Porsche még ezzel együtt is csupán 1000 kg-ot nyom. Állítható magasságú felfüggesztéssel is felszerelték, amely emeli és süllyeszti a karosszériát, hogy a Hoonipigasus megfeleljen a 20 km hosszú, 1410 méter szintkülönbségű, 156 kanyart tartalmazó hegyi pálya különböző részeinek.

Forrás: Hoonigan Racing

A Trouble Andrew utcai művész által tervezett festés a Porsche 917/20 nevű kísérleti versenyautó előtt tiszteleg, amely az 1971-es Le Mans-i 24 órás versenyen versenyzett. A rózsaszín festés a sertés húsrészeit ábrázolja a karosszérián, amivel a régi autó annak idején kiérdemelte a Pink Pig (rózsaszín disznó) becenevet.

Forrás: Hoonigan Racing

A Pikes Peak egy személyes kihívás Block számára, aki profi pályafutása első évében, 2005-ben már indult a legendás versenyen. „A Pikes Peak Hill Climb az egyik fő oka annak, hogy miért vagyok raliversenyző" - mondta az amerikai sztár. „A versenyzők listáján, akik versenyeztek és megnyerték ezt a hegyi felfutást, sok hősöm szerepel: Walter Röhrl, Ari Vatanen, Michèle Mouton, Sébastien Loeb és Rod Millen, hogy csak néhányat említsünk. Mindig is arra vágytam, hogy a legmagasabb szinten versenyezzek a Pikes Peaken, és, hogy harcban legyek az összetett győzelemért – most a csapatunk a BBi Autosporttal megalkotta ezt a csodálatos Porschét, amellyel jó esélyünk van erre" - tette hozzá Block, aki manapság az amerikai ralibajnokságban indul egy Hyundai i20 Coupé WRC-vel.