Sok a jó téli gumi a piacon, de három megbukott a teszteken

adac
Vágólapra másolva!
32 garnitúra abroncsot teszteltek a német és az osztrák autóklub szakemberei, több meglepetés is született.
Vágólapra másolva!
Volkswagen Golfot és T-Roc-ot használtak a tesztelésen a német és osztrák szakemberek Forrás: Marc Wittkowski/ADAC

Idén az ADAC és az ÖAMTC kétféle méretben (225/45 R17 személyautó és 205/60 R16 SUV) vizsgálta a téli abroncsokat, és

négy prémiumgyártót emeltek ki a mezőnyből,

mivel a Continental, a Dunlop, a Goodyear és a Michelin köpenyei mindkét teszten az első négy helyezést szerezték meg, csak eltérő sorrendben.

Az aktuális, évszakos gumiteszten egyébként kicsit módosítottak a metodikán, a végeredmény kialakulásában most 70%-ban vették figyelembe a „Menettulajdonságok" és 30%-ban a „Környezeti terhelés" fejezetet, ami jelentősen megváltoztatta a sorrendet. Előbbi a száraz, a nedves és a havas úton mutatott menettulajdonságok pontszámaiból jön össze, utóbbi pedig a futásteljesítményre, a kopásra, a hatékonyságra, a zajszintre és a fenntarthatóságra kapott pontszámokból.

A vizsgált 32 garnitúrából 11 végzett jó minősítéssel – ezeket nyugodt szívvel ajánlják a szakemberek –, 18 lett kielégítő, ahol azért a sofőrnek észben kell tartania az abroncsának gyengeségeit, de egyébként nyugodtan közlekedhet, mindemellett három abroncs bukott meg.

Tudta-e?

Az ÖAMTC osztrák autósklub fél évszázaddal ezelőtt készítette első téli gumiabroncs tesztjét, amelyből mára a partnerszervezetekkel közösen végzett átfogó vizsgálat kinőtte magát. Egyvalami nem változott: a gyártóktól független méréseket elvégezve tájékoztatják a vásárlókat.

225/45 R17-es méret

Mivel ez német táblázat, minél kisebb a szám, annál jobb az eredmény Forrás: ADAC

A négy abroncs nagyon kiegyensúlyozott

A Volkswagen Golf tesztautón négy gumiabroncs nyújtott különösen kiegyensúlyozott teljesítményt, ezért ezek összességében "jó" minősítést kaptak. Az egyes modellek azonban eltérő prioritásokkal rendelkeznek, ezért fontos, hogy az egyéni vezetési profiltól függően megnézzük az egyes modellek részletes értékeléseit.

A korábbi sokszoros bajnok TS 850 utóda,

a Continental WinterContact TS 870 lett az összesített tesztgyőztes

főleg annak köszönhetően, hogy a menettulajdonságaira a legjobb (2,0) értékelést kapta. Bár ezen belül egyik kategóriát (száraz, nedves, havas út) sem tudta megnyerni, de mindben közel volt a legjobbhoz. Környezeti terhelésre szintén jó (2,0) értékelést kapott, de ebben a versenyszámban ez csak a harmadik helyre volt elég.

A Michelin Alpin 6 és a Goodyear Ultra Grip Performance+ szintén „jó" összesített pontszámot kapott (2,2) nagyon hasonló menettulajdonság-teljesítménnyel, bár a francia gumi a jobb előre jelzett futásteljesítményének köszönhetően (61 000 kilométer, Goodyear 54 400 kilométer) környezetterhelésben jobb a vetélytársánál. Hasonlóan magas futásteljesítménnyel és ennek megfelelően a legjobb környezeti mérleggel (1,8) a Dunlop Winter Sport 5 lett az összetett negyedik, annak ellenére, hogy nedves úton enyhe gyengeségeket mutatott.

Széles középmezőny nagy meglepetésekkel

A tizenegy „kielégítő" abroncs nagy csoportjában a személyes vezetési profil még nagyobb szerepet játszik a kiválasztásban, mint a „jó" abroncsoknál. Itt ugyanis vannak olyan abroncsok, amelyek akár száraz, akár nedves, akár havas-jeges úton enyhe gyengeségeket mutatnak, de környezetvédelmi szempontból jól teljesítenek. Azok a vásárlók, akik az egyéni vezetési szokásaikból adódóan együtt tudnak élni az adott hiányossággal, jó kompromisszumot köthetnek.

A mi klimatikus viszonyaink között hó helyett inkább nedves útfelülettel találkozunk télen, ezért érdemes az erre kapott pontszámokat jobban figyelni vásárláskor Forrás: Marc Wittkowski/ADAC

Száraz úton a Nokian Tyres WR Snowproof, a Pirelli Cinturato Winter 2 és a Sava Eskimo hp2 egyértelmű gyengeségeket mutat. Sajnos a Nokian és a Sava modellek vizes úton sem meggyőzőek, míg a Pirelli vizes és télies utakon azonban jól teljesít.

Nedves úton a Bridgestone Blizzak LM005 a Hankook Winter i*cept RS3 előtt a teszt legjobb eredményét érte el (1,7), de a téli utakon mutatott gyengeségei miatt a Yokohama BlueEarth Winter V906-hoz, a Nokian WR Snowproofhoz, az Apollo Aspire XP Winter-hez és a Semperit Speed Grip 5-höz hasonlóan nem tudott jó összesített pontszámot szerezni.

A Bridgestone Blizzak mindössze 36 100 kilométeres előre jelzett futásteljesítményével és magas kopásával a legrosszabb eredményt érte el környezetterhelésben. Meglepetésre

futásteljesítményben a Kumho állította fel a mércét

64 000 kilométeres eredményével – még a híresen kopásálló Micheln Alpint (61 000 kilométer) és a szintén kimagasló Dunlop Winter Sport 5-öt is megelőzte ebben a versenyszámban.

Van, amiben a sereghajtó a legjobb

Az eredményjelző táblázat legalján a lengyel Kormoran Snow található. A legrosszabb száraz mellett a tesztben a legrosszabb nedves tulajdonságokat is ő produkálta, utóbbiban különösen nagy a lemaradása. A legjobb példa erre a nedves fékezés: a Kormorannal szerelt Golf még 36 km/h sebességgel haladt el azon a ponton, ahol a Hankook Winter i*cept-tel szerelt ugyanilyen tesztautó már megállt. Viszont havon és jégen leiskolázta a komplett mezőnyt (1,6), és a környezetterhelése is kedvezőnek mondható, ennek ellenére a legrosszabb összesített pontszámot (5,4) kapta.

A cikk nem ért véget. A második oldalon található a 205/60 R16-os méretű SUV abroncsok tesztje, kattintson tovább!