Elindult minden idők legerősebb Lada-típusának gyártása Szentpéterváron

Lada X-Cross 5
Vágólapra másolva!
A 160 lovas X-Cross 5 nem más, mint egy ötéves kínai SUV átemblémázott változata.
Vágólapra másolva!
Az első példány, ami legördült a szalagról Forrás: AvtoVAZ

Hat hónap sem kellett hozzá, hogy újrakezdje újra a termelést a szentpétervári autógyár, amelyet a Nissan 2022 novemberében, 1 rubelért adott el az orosz állami NAMI autóipari kutatóintézetnek, amely aztán az időközben a tulajdonába került Ladának ajándékozta azt 2023 februárjában.

A legnagyobb, legerősebb és legmodernebb típusa az orosz gyártónak Forrás: AvtoVAZ

Az itt gyártott új típus az X-Cross 5, amely nem más, mint a FAW-hoz tartozó kínai Bestune autógyártó T77-ese, csak éppen Lada-emblémákkal. Az eredeti változat 2018-ban mutatkozott be Kínában,

a kompakt SUV 4525 mm hosszú, 1845 mm széles és 1600 mm magas,

a tengelytávja 2700 mm. 1,5 literes, négyhengeres, benzines turbómotor hajtja, amely 160 lóerőt és 258 Nm-t képes leadni az első kerekekre, hatfokozatú kézi vagy hétfokozatú duplakuplungos automatikus váltón keresztül.

Egyelőre csak simításokat végeznek a Kínából érkezett kész autókon, a rendes gyártás jövőre indulhat Fotó: RIA Novosti/Alexander Galperin

Egyelőre még nem zajlik valódi összeszerelés Szentpétervárott, csak felhelyezik a Lada-emblémákat a Kínából küldött komplett autókra, aztán feltöltik őket folyadékokkal, végül felprogramozzák a kulcsokat. Később már csak építőkészletek érkeznek majd Kínából, és tényleg az oroszok dolga lesz az összeszerelés.

Modern a belső tér, sokféle vezetéstámogató rendszer is rendelkezésre áll Forrás: FAW

Idén a tervek szerint 10 ezer autó gördül majd ki az 1500 embert foglalkoztató egykori Nissan-gyárból, ahol jövőre a prés- és fényezőüzem is újraindulhat, ami felgyorsíthatja a termelést.

2024-ben egy középkategóriás kínai szedán gyártása is elkezdődhet itt,

ami az új csúcsmodellje lesz a Ladának.

LED-esek a hátsó lámpák is, ahogy egy modern autótól elvárható Forrás: Maxim Kadakov/Telegram

Az X-Cross 5 árai még nem ismertek, csak

2023 harmadik negyedévében indul a forgalmazása

a helyi piacon. Várhatón nem lesz drágább, mint a kínai változat, amely 2020 óta kapható Oroszországban, nagyjából 9 millió forintnak megfelelő rubelért.