Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Összefüggést találtak a koleszterinszint és az Alzheimer-kór kialakulása között

Vágólapra másolva!
Közismert, hogy a magas koleszterinszint károsítja az érrendszert, és jelentősen növeli számos szív- és érrendszeri betegség kialakulásának kockázatát, sőt, egy friss tanulmány szerint az Alzheimer-kór kialakulásával is összefüggésbe hozható.
Vágólapra másolva!

A Neurology® című orvosi szaklap ma megjelenő számában közölt tanulmány szerint a magas koleszterinszinttel rendelkezők esetében nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata.

A koleszterinszint és az Alzheimer-kór közötti összefüggést a japán Kyushu Egyetem munkatársai vizsgálták, és eredményeik alátámasztották, hogy a magas koleszterinszint és az Alzheimer-kórra jellemző rendellenes agyi lerakódások, más néven plakkok kialakulása között kapcsolat van.

A kutatás során a japán egyetem munkatársai 2587, 40 és 79 éves kor közötti résztvevő koleszterinszintjét vizsgálta. Fontos szűrési kritérium volt, hogy a résztvevők ne mutassanak Alzheimer-kórra utaló tüneteket.

A több mint egy évtizedes követés során 147 olyan elhunyt páciens kórbonctani leleteit is kielemezték, akikre vonatkozóan halálukat megelőzően találtak legalább 10-15 éves kórtörténetet. Utóbbiak harmadánál (50 fő) diagnosztizáltak még életükben demencia-kórképet (köznyelven elbutulást). A boncolás során elsősorban az Alzheimer-kór fő szövettani jellegzetességének számító agyi meszes plakkok és kötegek előfordulását vizsgálták. A plakkok az idegsejtek között kialakuló, beta-amyloid fehérjéből álló lerakódások, a kötegeket pedig a sejten belül felgyülemlő ún. tau-fehérje képezi.

A kutatók a magas (a vizsgálat értelmezésében 5,8 mmol/L értéket meghaladó) koleszterinszintű páciensek 86 százalékánál találtak agyérrendszeri plakkokat, míg ez az arány az alacsony koleszterinszintűeknél mindössze 62 százalék volt.

Míg a vizsgálat egyértelmű összefüggést talált a magas koleszterinszint és a plakkok kialakulása között, addig a koleszterinszint és az idegsejtekben kialakuló fehérjekötegek kapcsolatát nem lehetett bizonyítani.

A japán szakemberek azt is megvizsgálták, hogy a koleszterinszint gyógyszeres csökkentésével vajon kezelhető-e az Alzheimer-kór, de kísérletüket nem koronázta siker.

A kutatás vezetője hangsúlyozta: bár a mostani eredmények bebizonyították, hogy a magas koleszterinszint közvetett vagy közvetlen módon hozzájárul az agyi plakkok kialakulásához, pusztán a koleszterinszint csökkentésével azonban mégsem lehet megelőzni az Alzheimer-kórt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről