Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Milyen kozmetikumokat válasszon egy kismama?

Vágólapra másolva!
Milyen krémet és testápolót válasszon a kismama, hogy érzékenyebbé vált bőrét táplálják, de a magzat egészségében ne tegyenek kárt?
Vágólapra másolva!

A várandósság alatt a bőr különös figyelmet igényel. A kilenc hónap során hormonális változások sokasága zajlik le, melyek hatására a bőr is változik. Ilyenkor csökkenhet a bőr hidratáltsága, és megjelenhetnek új anyajegyek. A legszembetűnőbb változások azokat érinthetik, akik mesterséges megtermékenyítéssel esnek teherbe, mivel ők esetenként nagyobb adagú hormonkezelésben részesülnek a beültetés előtt - mondja dr. Wikonkál Norbert egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Bőr, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának bőrgyógyásza.

Nincs olyan, hogy természetes kozmetikum

Bár a tisztálkodószerek és kozmetikumok nem iktathatók ki teljesen, a legjobb a minimálisra csökkenteni használatukat a terhesség alatt. Sokan azt vallják, hogy a terhesség alatt természetes alapú kozmetikumokat érdemes használni. Ezek azonban nem sokban különböznek a nem természetes alapúaktól - figyelmeztet Wikonkál. Hiába növényi alapú egy kozmetikum, hiszen ha egy növényi részből krémet vagy dekorkozmetikumot készítenek, akkor különböző kémiai eljárásoknak teszik ki, ezért már nem nevezhető természetesnek.

Egy hétköznapi, jó minőségű testápoló nem káros

Egy jó minőségű testápoló nem jelent veszélyt a fejlődő baba egészségére, hiszen csak a felső hámrétegben szívódik fel, így nem jut a véráramba sem. A ránctalanító krémek már mélyebb rétegekig jutnak, ezért ezekkel jobb csínján bánni.

A hagyományos testápolók nemcsak a bőr kiszáradására jelenthetnek megoldást, hanem a terhességi csíkok kialakulását is mérsékelhetik. Egy átlagos testápoló krém zsírtartalmának és a kenegető kéz masszírozásának hatása felér egy speciálisan erre a célra gyártott krémével. A bőrgyógyász azt ajánlja, hogy ha valaki mégis inkább a kimondottan terhességi csíkok elleni kozmetikumokat szeretné használni, válasszon minőségi terméket, biztos forrásból.

A szteroidtartalom árthat a babának

A bőr legmélyebb rétegeibe is eljuthatnak azok a készítmények, amelyeket valamilyen gyógyászati célból alkalmaznak. Ezek egy része tartalmaz szteroidot, amely a mélyen felszívódó krémmel együtt a véráramba kerülhet, a méhlepény útján pedig a baba is kap a szteroidból, különösen, ha az anya nagy felületen, rendszeresen használja a krémet. Bár ez nem feltétlenül jelent a baba számára veszélyt, mielőtt a készítményt a kismama alkalmazni kezdené, szükséges szakorvossal közölni, hogy terhes, és konzultálni, ennek fényében hogyan használja, vagy szabad-e egyáltalán használnia a készítményt - mondja dr. Wikonkál Norbert.

A szakember szerint bármilyen bőrprobléma gyógykezelését érdemes fontolóra venni várandósként. Ha a kezelése várhat, vagy inkább esztétikai, mint egészségi problémáról van szó, akkor érdemes a szülés utánra halasztani. Például nincsenek meggyőző adatok arra nézve, hogy a szemölcsök eltüntetésére alkalmazott sejtroncsoló ecsetelők kockázatot jelentenek-e a baba egészségére, de mivel ezek agresszív anyagokat tartalmaznak, biztos, ami biztos, kerülendők a terhesség, főként annak első harmada alatt.

Dekorkozmetikumok, hajfestés, szolárium várandósan

Míg sminkelni vagy hajat festeni ugyanúgy szabad a terhesség alatt is, mint azelőtt, a szoláriumot mindenképpen kerülni kell. A szolárium általában sem ajánlott, hiszen fokozza a bőrrák kockázatát, de várandósan még veszélyesebb lehet, mert a kismamák bőre a hormonális változások miatt hajlamosabb a melanómára és sokkal érzékenyebb a fényre, ezért az ilyen drasztikus fény akár hosszú időn át megmaradó foltokat is okozhat a bőrön - figyelmeztet a bőrgyógyász.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Fontos, hogy a kismamák ne vásároljanak, ne rendeljenek olyan kozmetikai szereket, amelyeknek nem lehet biztosan tudni az összetételét, hatásait. Nemcsak a neten rendelt készítményekkel lehet gond. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) testápoló terméktesztjén megbukott például egy olyan termékcsalád is, amely jellemzően katalógusból rendelhető. A termékcsalád egyik testápolójában szinte minden olyan típusú tartósítószert, illatanyagot, színezéket kimutattak, amely, bár nem tiltott összetevő, mégis károsabb, mint a más kozmetikumokba hasonló célból kevert összetevők.

Mielőtt egy kozmetikumot kipróbálnánk, érdemes utánanézni, hogy az adott termék milyen anyagokat tartalmaz, és ezek közül van-e olyan, ami károsabb, elavultabb összetevő a más termékekben találhatóknál. A környezetre gyakorolt hatás is ellenőrizhető ily módon.

A szoptatás idején sem árt az óvatosság

Amíg a kisbaba kap anyatejet, addig az anyának ugyanolyan óvatossággal kell válogatnia a kozmetikai szerek közt is, mint terhessége alatt. Az anya bőrén át beszívódott krémek hatóanyagai ugyanis az anyatejbe is belekerülhetnek - mondja a bőrgyógyász..

Kritikus összetevők

A TVE testápolótesztjén mínuszpontot jelentett, ha a termék tartalmazott keményítő-alumínium-oktenil-szukcinátot, kritikusnak ítélt bőrpuhító anyagot (pl. paraffin, vazelin, szilikonok), tartósítószert (pl. benzil-benzoát, parebének), emulgeálószert (pl. polietilén-glikol), és illatanyagokat (pl. hexil-cinnamal, lilial). Pontlevonás járt azért is, ha a termék összetevői közt a "parfum" mellett nem szerepelt, hogy nem allergizáló összetevőről van szó. Pluszpontot adtak a növényi- és bio összetevőkért.

A TVE oldalán egyebek mellett olvashatunk még ajakírok, arctejek és szappanok káros összetevőiről is. A kerülendő komponensek közé tartoznak a pórusokat eltömítő kőolajszármazékok (pl. paraffinolaj, vazelin, szilikonok), a trietanolamin, illetve a mesterséges színező- és illatanyagok.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről