Akinek sikerül leszoknia a dohányzásról, annak megváltozik az agya

Vágólapra másolva!
A dohányzásról leszokott emberekben aktívabbak az akaraterőért felelős agyterületek, mint azokban, akik sohasem dohányoztak - derült ki dublini kutatók agyi képalkotó eljárással végzett vizsgálatából.
Vágólapra másolva!

A Trinity College és a Kutatóintézet a Dohánymentes Társadalomért kutatói funkcionális mágneses rezonancivizsgálattal (fMRI-vel) hasonlították össze dohányzó, a dohányzásról legalább egy éve leszokott, illetve sohasem dohányzó emberek agyműködését. Eredményeiket a Neuroimage című idegtudományi szakfolyóiratban közölték.

A résztvevőkkel olyan feladatokat végeztettek - miközben agyuk működését fMRI-vel vizsgálták -, amelyek az önuralmat, a saját viselkedés ellenőrzését, illetve a figyelem összpontosítását tesztelik.

Az egyik feladatban például azt vizsgálták, mennyire lehet a kísérleti személy figyelmét elterelni a dohányzással kapcsolatos képekkel (az ilyen képek általában automatikusan felkeltik a dohányosok figyelmét).

A kutatók azt találták, hogy a feladatok végrehajtása közben a dohányzókban fokozottan aktívak voltak azok az agyterületek (például a nucleus accumbens nevű mag), amelyek a nikotin kiváltotta jutalomélményért felelősek.

A dohányzásról leszokott résztvevőkben viszont a másik két csoporthoz képest jóval aktívabb voltak a homloklebeny elülső részén elhelyezkedő úgynevezett prefrontális területek, amelyeknek a viselkedés kontrolljában, az önuralomban van szerepe.

Az eredmények arra utalnak, hogy azok az agyterületek, amelyek az akaraterőért felelősek, kiemelkedően aktívak a nikotinfüggésből sikeresen kiszabadulókban.

Ez alátámasztja azoknak a terápiáknak a sikerét, amelyek a vágyak feletti tudatos kontroll fejlesztésén alapulnak.