Alternatív terápiával az allergia ellen

gyógyulj, 5 lelki ok, ami parlagfű allergiát okoz
Vágólapra másolva!
A legújabb kutatási eredmények szerint az akupunktúra gyógyírt jelenthet a szénanáthával küzdők számára, és enyhítheti a kellemetlen allergiás tüneteket.
Vágólapra másolva!

A hagyományos távol-keleti orvoslás alappillérét képező akupunktúrát évezredek óta használják mozgásszervi panaszok, anyagcserezavarok, emésztési problémák tüneteinek enyhítésére, és korábbi kutatások igazolták a gyógymód hatékonyságát krónikus fájdalom (például hát- és fejfájás), valamint ízületi problémák esetében is.

Az akupunktúrában rejlő lehetőségek azonban még ennél is messzebbre mutatnak: a közelmúltban két kutatás is megerősítette, hogy a módszer a szénanátha tüneteinek enyhítésére is bevethető. Az Annals of Internal Medicine orvosi folyóiratban ismertetett vizsgálatba 422 fű- és pollenallergiával küzdő pácienst vontak be, akiket véletlenszerűen három csoportra osztottak: az első csoport nyolc héten keresztül 12 akupunktúrás kezelésben részesült, a második csoport tagjai "placebót", azaz színlelt akupunktúrás kezelést kaptak, míg a harmadik csoport nem kapott semmilyen kezelést.

Az eredményekből kiderült, hogy a nyolc hetes valódi akupunktúrás kezelés alatt jelentősen enyhültek a szénanátha tünetei, és ebben a csoportban a másik kettőhöz képest ritkábban volt szükség antihisztaminok alkalmazására is. A pozitív hatás azonban az akupunktúra befejezését követő két hónapban fokozatosan elmúlt.

Hasonló eredményekről számolt be nemrég az Allergy szaklapban megjelent tanulmány is, amely szerint heti háromszori akupunktúrás kezelés négy héten keresztül érezhetően enyhítette az allergiás tüneteket. Az eredmények alapján úgy tűnik tehát, hogy az akupunktúra a szokásos eljárás kiegészítéseként valóban segíthet az allergiás tünetek enyhítésében, azonban a pozitív hatások nagy valószínűséggel a kezelés befejezése után nem maradnak meg tartósan.