Vágólapra másolva!
Egy orvos ikerpár lehelt életet a magyarországi ikerkutatásba. A jelenleg zajló legnagyobb vizsgálatból azt szeretnék megtudni, hogy a szívinfarktus kialakulásában mekkora a gének és mekkora az életmód szerepe.
Vágólapra másolva!

Dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid egypetéjű ikrek. Nemcsak nagyon hasonlítanak egymásra, de a hangjuk, a nevetésük is egyforma. A harmincéves férfiak életpályája is megegyezik: családi indíttatásra mindketten az orvosi egyetemre jelentkeztek, jelenleg radiológus szakorvosjelöltek.

"Az édesanyánk háziorvos, így jött az ötlet, hogy az egyikünk jelentkezzen az orvosi egyetemre. Az édesapánk villamosmérnök, így felmerült, hogy a másikunk pedig folytassa az ő pályáját. De aztán Dávid is úgy döntött, hogy orvos lesz" - mondja Ádám, a három perccel idősebb testvér. Hobbijaik is hasonlók: többek között úszni, filmezni, fotózni, zongorázni és kertészkedni szeretnek. Ám van még egy közös, nem mindennapi elfoglaltságuk: szabad szombatjaikon ikerkutatásokat végeznek.

Dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid, az ikerkutató ikrek
További fotókért kattintson a képre! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Újraélesztették az ikernyilvántartást

A 1970-80-as években, főképp dr. Czeizel Endre és dr. Métneki Júlia munkája révén Magyarország még a világ élvonalába tartozott az ikervizsgálatok terén. A rendszerváltozás azonban az ikernyilvántartást is elsöpörte. Az ikeradatbázist a Tárnoki ikrek kezdték újraépíteni, és eddig 430 ikerpár regisztrált a Magyar Ikerregiszterbe. Érdekes módon jelenleg többségben vannak az egypetéjű ikrek, ami az ikrek természetes eloszlását nem tükrözi, ugyanis az ikerszülések kétharmadában kétpetéjű ikrek jönnek a világra.

A regisztrált ikerpárokkal olyan kutatásokat terveznek a Tárnoki doktorok, amilyeneket máshol még nem végeztek el.

A világon egyedülálló infarktuskutatás

Az ikervizsgálat segítségével meg lehet határozni, hogy egy adott betegség vagy állapot mennyire a gének függvénye, és mennyire a környezeti hatások eredménye. A klasszikus ikervizsgálatokban egypetéjű és kétpetéjű ikreket hasonlítanak össze. Míg az előbbiek genetikai állománya közel 100 százalékban megegyezik, az utóbbiaké csak 50 százalékban. Így ha egy adott vizsgálatban az egypetéjű ikrek eredményei nagyon hasonlóak, a kétpetéjűeké pedig nagyon különbözőek, akkor az azt jelzi, hogy a vizsgált betegség esetében erős az öröklődés, a gének szerepe. Ha a gének által meghatározott egy betegség, az a szűrővizsgálatok fontosságára mutat rá, ha pedig a környezeti faktorok a döntők, akkor az életmódban ajánlott a nagyobb tudatosság.

Szív CT-vizsgálat a Bobály-ikrekkel
További fotókért kattintson a képre! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

"Természetesen egyetlen betegséget sem pusztán a genetika vagy a környezeti faktorok - táplálkozás, életmód, dohányzás, mozgás - határoznak meg. Az ikervizsgálatok előnye, hogy bonyolult statisztikai számítások alapján pontosan megadható, hogy adott betegség milyen arányban a gének és milyen arányban a környezeti hatások eredménye" - mondja dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója. E klinika ad otthont a jelenleg zajló legnagyobb ikerkutatásnak, amelybe a tervek szerint 100 ikerpárt vonnak be. A vizsgálat elsődleges célja annak megállapítása, hogy az infarktushoz vezető koszorúér-elmeszesedés kialakulásában milyen szerepe van az öröklődésnek, és milyen a környezeti tényezőknek. Azon a szombaton, amikor ellátogattunk a klinikára, éppen három, ötvenes éveiben járó ikerpár vizsgálata folyt (lásd keretes írásunkat).

A kardiológiai vizsgálat terve egyébként a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban dolgozó Jermendy György professzor nevéhez kötődik, akinek sikerült nemzetközi pályázaton támogatást elnyernie az idegen nyelvű szakirodalomban is egyedülálló klinikai kutatás támogatásához.

Két kétpetéjű, testvér ikerpár. Dobó Edit és ikertestvére, Ágnes, valamint Dobó Katalin és ikertestvére, Dobó István
További fotókért kattintson a képre! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Kétszer szült kétpetéjű ikreket

Bobály Mária és Katalin egypetéjű ikrek, míg a négy Dobó testvér kétpetéjűek. Először született Dobó István és Dobó Katalin, majd négy évvel később Dobó Ágnes és Dobó Edit.

"Amikor az édesanyánk, 1956-ban a nővéremet és a bátyámat szülte, még nem lehetett tudni, hogy ikrekkel terhes, óriási meglepetés volt, amikor a bátyám után negyedórával megszülte a nővéremet is. Amikor négy évvel később újra terhes lett, akkor már tudták, hogy ismét ikreket vár. Az édesanyám úgy szült kétszer kétpetéjű ikreket, hogy se anyai, se apai ágon nem volt iker a családban" - meséli Kalmár Imréné Dobó Edit.

A zsírmáj nem örökletes, az érelmeszesedés még kérdéses

A kutatás során adatokat gyűjtenek az ikerpárok ereinek rugalmasságáról, a vérnyomás és a testzsír-százalék alakulásáról is. "A 2009-ben és 2010-ben olasz, amerikai és magyar ikrek - összesen 400 ikerpár - körében végzett vizsgálatunk feltárta, hogy a zsírmáj kialakulásában nulla százalék a genetika, nagyrészt rajtunk múlik, hogy kialakul-e az egészségtelen étkezéssel, helytelen életmóddal" - mondja dr. Tárnoki Ádám.

Ugyanez a kutatás azonban feltárta: az, hogy a nyaki ütőérben található-e (és ha igen, hol) az érelmeszesedéssel összefüggő plakk, az nagyon erősen a gének által meghatározott. "Pedig azt gondolná az ember, hogy a plakkok kialakulása az étrendtől, dohányzástól függ elsősorban. De nem, az eredményeink szerint 70-80 százalékban örökletes, és csak 20-30 százalékban tehetünk róla, hogy vannak-e a nyaki erekben plakkjaink, s ha igen, akkor hol helyezkednek el. Például most vizsgáltam a mai nap egyetlen egypetéjű ikerpárját, és pont ugyanott voltak a plakkjaik, mindkettőjüknek ugyanolyan lágy típusúak" - teszi hozzá Dávid.

Hogy a szív koszorúereit illetően is hasonló-e a helyzet, arra a kérdésre a jelenlegi vizsgálat ad majd választ. A világon elsőként hasonlítják ugyanis össze a szívinfarktusért felelős koszorúérplakkok elhelyezkedését és azok veszélyességét ikrekben.

Bobály Mária és Bobály Katalin
További fotókért kattintson a képre! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Az ikrek általában jobb testvérek

Az ikrek nemcsak a betegségek szempontjából érdekesek, a személyiségük vizsgálata is kincsesbányának számít. "Általánosságban az ikrek jobb testvérek, mint a nem iker testvérek" - mondja dr. Tárnoki Ádám. Az ikrek közötti szoros lelki kötődés miatt nem véletlen, hogy különösen egypetéjű ikrek esetében az életút is sokszor rendkívül hasonló, akár még a házasságok, válások számának tekintetében is.

A most folyó ikervizsgálatoknak része az írásanalitika is, ami - mint azt Farkas László igazságügyi szakértőtől megtudtuk - nem ugyanaz, mint a grafológia. Ez utóbbi ugyanis csak a látható, tudatos írás alapján vizsgálja a személyiséget, az írásanalitikában viszont a nem tudatos mozdulatokat, írás közben a levegőben végzett mozgásokat is vizsgálják a Szidnai-Kiss-féle grafométer segítségével. Hogy az írás mennyire gének által meghatározott, jól jelzi, hogy a Tárnoki fiúk írása szinte tökéletesen megegyezik.

Az új hazai ikerkutatásnak része a kreativitás örökletes faktorainak vizsgálata is. Dr. Pethő Ildikó, a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikájának PhD-hallgatója a kreativitás örökletes tényezői és a személyiségjegyek közötti összefüggéseket kutatja. A kutatás fókuszában az alkotói kreativitás helyett inkább a hétköznapi kreativitás áll, azaz a Szent-Györgyi Albert- vagy az Einstein-féle kreativitás helyett inkább arra kíváncsiak, hogy mondjuk valaki egy lakáskulcsot milyen hétköznapi helyzetekben tud felhasználni bármiféle probléma megoldására. Vérminták segítségével megvizsgálják a kreativitást meghatározó génszakaszokat is az ikrek DNS-ében, így a kutatás nemzetközi viszonylatban is új adatokat szolgáltathat.

A Tárnoki ikrek célja, hogy Magyarország újra a nemzetközi ikerkutatás élvonalába tartozzon. Azt már elérték, hogy jövő áprilisban Budapest lesz az otthona a legjelentősebb nemzetközi ikerkonferenciának.