Készül az őszülést visszafordító krém

szépség, Pigmentek - A dekorkozmetikumok varázspora
Vágólapra másolva!
Jó hír azoknak, akiket szorongással töltenek el őszülő hajszálaik: már készül a folyamatot visszafordító krém. Bőrön és szempillán már működik.
Vágólapra másolva!

A krémet egyelőre öt emberen tesztelték, a résztvevők a vitiligo elnevezésű, a haj és a bőr pigmentációjának hiányával járó betegségben szenvednek. Ám mivel az időskori őszülés hátterében ugyanezen festéktermelő sejtek kimerülése és elhalása áll, a most bemutatott kréma jövőben elvezethet az őszülést visszafordító szer megalkotásához is. A krém kereskedelmi forgalomba való kerülésére még a vitiligóban szenvedőknek is kell néhány évet várniuk. A krémről és a vizsgálatról a FASEB amerikai kísérleti biológiai szaklap legfrissebb száma számolt be.

Újraindított pigmenttermelés

A német és brit bőrgyógyászok együttműködésében készült kutatásba több mint kétezer vitiligóban szenvedő beteget vontak be. A vitiligo vagy magyarul pigmenthiány, foltos festékhiány a Föld lakosságának 1-2 százalékát, Magyarországon mintegy 100-200 ezer beteget érint. Jellemzője, hogy a bőr foltokban elveszíti barnaságát, azaz foltokban pigmentmentessé válik. A foltok lehetnek veleszületettek, de korral is kialakulhatnak. A pigmenthiányos foltok nem fájdalmasak, nem veszélyesek, és nem is fertőzőek, lelkileg azonban mégis sokak számára megterhelőek.

A vizsgálatba bevont betegeknél a kutatók azt találták, hogy pigmenthiány kialakulásával bőrükben bizonyos vegyületek szintje megugrik: többek között nő a peroxinitrit és a hidrogén-peroxid koncentrációja, ez utóbbi a fehérítők egyik összetevője is.

A most alkotott krém éppen a bőr hidrogén-peroxid szintjét hivatott csökkenteni. Az öt betegnél, akiken végül kipróbálták a krémet, mind a bőr, mind a szempillák pigmenttermelését sikerült visszaállítani, azaz festékanyag jelent meg a bőr korábban fehér foltjaiban, valamint a szőrszálakban.

Mivel a normál, korral járó őszülés során a hajhagymákban és a hajszálakban szintén megemelkedik a hidrogén-peroxid szint, a vegyület szintjének csökkentésével jó eséllyel szintén visszafordítható a folyamat.