Az elmúlt 10-15 évben a fejlettebb országokban megduplázódott a Crohn-betegségben szenvedő gyerekek száma. Míg néhány évtizede ez a súlyos bélbetegség gyermekkorban szinte ismeretlen volt, ma már csecsemőkorban is előfordul, ráadásul az ebben szenvedő öt év alatti gyerekek száma rohamosan nő - áll a Semmelweis Egyetem legfrissebb hírlevelében.

A jelenleg gyógyíthatatlan betegség igen megkeseríti a gyermekek életét, ráadásul pontos oka nem ismert, így kezelni is nehéz. A terápia lényege a fokozott immunválasz csökkentésével a tünetek megszüntetése. Sajnos a panaszok sokszor visszatérnek a beteg élete folyamán - mondja dr. Veres Gábor, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense.

A Crohn-betegség a gyulladásos bélbetegségek (IBD) közé tartozik, a beteg saját immunrendszere a bélrendszere ellen fordul, vagyis megtámadja a bélnyálkahártyát. A gyermeknek fájdalmas hasi tünetei lehetnek (hasfájás, véres széklet, hasmenés) de az is elképzelhető, hogy az egyetlen tünet a fogyás vagy a lassabb növekedés. Lehetnek ezek mellett ízületi panaszai, szemgyulladása vagy akár bőrtünetei (pirosas, fájdalmas csomók a lábszáron) is.

Évente 200 új hazai eset

A kezelés korábban gyógyszeres (előfordulnak mellékhatások és drága) vagy műtéti volt. Az utóbbi években derült csak ki, hogy bizonyos esetekben az is hatékony lehet, ha a beteg heteken át csak egyfajta speciális tápszert kap. Sajnos a gyógyulás nem végleges, a tünetek visszatérhetnek. Jó hír, hogy a páciensek rendszeres kezeléssel normál életet élhetnek, dr. Veres Gábor betegei között van olyan élsportoló, aki szertornában országos bajnok, és 17 évesen a felnőttek között Európában is az élvonalba tartozik.

Magyarországon évente mintegy 200 új gyermeket érint a gyulladásos bélbetegség (IBD), megközelítőleg annyit, amennyi az új daganatos megbetegedések száma. Jelentős részüket a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján kezelik, ahol hetente átlagosan 10-15 gyulladásos bélbeteget gondoznak. A betegszám gyors növekedése azért is aggasztó, mert a páciensek életük végéig kezelésre szorulnak.

Az antibiotikum-használat jelentősen megnöveli a kialakulásának kockázatát

Az orvosok még nem tudják, hogy miért alakul ki ez a bélgyulladás, feltételezik, hogy közrejátszhatnak a környezeti tényezők és a táplálkozás (rossz minőségű élelmiszerek). Utóbbira utalhat, hogy szigorúan ellenőrzött, egyfajta tápszer olyan arányú gyógyulást eredményez, mint a súlyos mellékhatásokkal rendelkező szteroid terápia.

Az is kiderült, hogy a kisgyermekkori antibiotikum-adás 5,5-szeresére fokozza a betegség kialakulásának rizikóját. Mivel nem tudják az okát, azt sem tudják, hogyan lehet megelőzni, mindössze annyi mondható el bizonyosan, hogy az anyatejes táplálás mellett ritkábban jelentkezik.