Forradalmian új vizsgálat hiperaktív gyerekeknek

Vágólapra másolva!
Egyszerűbbé válhat a jövőben a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) diagnosztizálása, miután a felelős amerikai hatóság kiegészítő eljárásként engedélyezte egy forradalmian új vizsgálati módszer alkalmazását.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) közleményben jelentette be, hogy egy új vizsgálati módszer alkalmazását engedélyezte a gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) diagnosztizálásában.

A mindössze 15-20 percig tartó, nem invazív eljárás egy speciális készülék segítségével a gyermekek agyhullámainak összetételét méri, és ebből határozza meg a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar fennállásának valószínűségét.

Az FDA a sajtóközleményben kiemelte, hogy a most elfogadott agyhullám-teszt nem önállóan, hanem a hagyományos klinikai vizsgálati módszerek kiegészítőjeként alkalmazható a jövőben. A hivatalosan "neuropszichiátriai EEG-alapú értékelési segédmódszer" (angol nyelvű rövidítése NEBA) néven futó vizsgálat az agyhullámok összetételét méri: a figyelemzavaros és/vagy hiperaktív gyermekek esetében a többiekhez képest jóval magasabb a théta-hullámok aránya, mint a béta-hullámoké. Egy 275 gyermek bevonásával végzett kutatásból kiderült, hogy már egy 20 perces NEBA-vizsgálat is pontos képet fest a gyermek agyhullámainak összetételéről, így nagyban segítheti a gyermekorvost a diagnózis felállításában.

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar az egyik leggyakoribb gyermekkori rendellenesség, amelyet ráadásul nem minden esetben sikerül "kinőni", a felnőttek 9 százaléka is érintett. Bár az új kiegészítő vizsgálati módszert egyes szakemberek még fenntartással kezelik, mások szerint az agyhullám-alapú neurodiagnosztikai módszerek a jövő meghatározó irányvonalát jelentik a viselkedési rendellenességek diagnosztizálásában.