Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Nem dohányoznak a Fül-Orr-Gégészeti Klinika orvosai

Vágólapra másolva!
Egy orvos sem dohányzik már a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján, mindezt tíz év alatt érték el. Volt, aki leszokott, az új kollégák közül pedig napi szinten senki nem dohányzik.
Vágólapra másolva!

Dr. Noszek László főorvos szerint éppen ők, fül-orr-gégészek szembesülnek leginkább a ténnyel: a dohányzás fokozott kockázatot jelent a daganatok kialakulásában, így nemdohányzóként hitelesen is tudják képviselni a dohányzás elleni harcot.

A klinikán a 2012-es törvényi tiltás óta nem lehet dohányozni, így ha egy dohányos nem akar kiszakadni a munka ritmusából, nem tud kimenni az utcára elszívni egy cigarettát. Ez is segítette, hogy az orvosok közül sokan abbahagyták a dohányzást. Nem véletlen, hiszen ők tudják a legjobban, hogy a fej- nyaki daganatok kialakulásában mekkora a dohányzás kockázata. A cigaretta elsősorban a szájüregben és a légutakban okoz visszafordíthatatlan folyamatokat, a gége- és garatrák gyakori okozója. Tapasztalat szerint a pipázás és a szivarozás inkább nyelv- és ajakdaganathoz vezethet. Ennek oka a közvetlen érintkezés nagy koncentrációban a daganatkeltő hatású anyagokkal, mint a például a kátrány vagy a nikotin. Mindezek mellett bizonyított, hogy az erős dohányzás nemcsak a tüdőrák, hanem a húgyhólyag- és bizonyos típusú emlőrák kialakulásáért is felelőssé tehető.

„Az asszisztensek, műtősök, ápolók között sajnos még vannak dohányosok” – mondta dr. Noszek László. Közülük van, aki asztmás, allergiás és mégsem tudott eddig még leszokni, pedig szeretne. A főorvoshoz sok munkatárs fordult segítségért, és többen jelezték, hogy szívesen vennének részt egy csoportos programban. Ezt azért tartotta jó ötletnek, mert a pszichés támogatás nagyban segíthet letenni a cigarettát. Hiszen az egyik kolléga „húzhatja és vissza is húzhatja” a másikat, pl. aki még dohányzik, csábíthatja magával az épp leszokni próbáló kollégát, de ha együtt szoknak le, ez fel sem merül.

Dr. Noszek László a lehetőségeket keresve egyetemen belül két leszokást segítő lehetőséget is talált – a Pulmonológiai Klinikán és a Családorvosi Tanszéken –, de mindkét módszer az egyéni leszokást segíti. Nem adta fel és tovább keresett. Egy véletlen beszélgetés közben derült ki, hogy az egyetem Népegészségtani Intézetében épp a közelmúltban végzett el két munkatárs egy csoportos leszokást támogató képzést. Egyikük, dr. Terebessy András tanársegéd elmondta, ha összejön a létszám, a Fül- Orr- Gégészeti Klinika dolgozóiból állhat össze az első csoportjuk. Amennyiben sikerül elindítani, kíváncsiak lesznek, hogy a csoport tagjai közül hányan tudják véglegesen letenni a cigarettát. Jövőre szeretnék elérni, hogy a Fül-Orr- Gégészeti Klinikán a száz munkatárs mindössze 10 százaléka dohányozzon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről